Ny tabell

Her er tabellen slik den kanskje vil bli i løpet av noen dager. En trist dag for fotballen, og særlig for vestkanten i hovedstaden. Men ordtaket sier at det ikke er over før den feite kjerringa har sunget. Vi vil gjerne ta med oss de tre poengene vi kommer til å få på Bislett mandag 16. august.

Rett på sak, her er tabellen slik den kanskje ser ut i morgen eller overmorgen:

1 Sogndal 9 +10 20
2 Bryne 10 +14 19
3 Ranheim 10 +3 19
4 Sarpsborg 08 10 +4 17
5 Fredrikstad 8 +5 15
6 Nybergsund Trysil 10 -5 15
7 Tromsdalen 11 -3 14
8 Moss 10 -5 14
9 Bodø/Glimt 9 +6 13
10 Strømmen 10 +1 12
11 Mjøndalen 11 -6 11
12 Løv-Ham 10 -4 10
13 Sandnes Ulf 10 -3 9
14 Alta 10 -10 9
15 Follo 10 -7 8
16 Lyn 0 0 0

Hvem som eventuelt tjener på dette unnlater vi å mene noe om. Liket bør i det minste bli kaldt først. Men at publikumssnittet vårt vil synke til 426 og at vi beholder de fire gule kortene vi fikk hjemme mot Lyn kan jo de detaljorienterte merke seg.

At Lyn bare skal forsvinne, nei det synes vi vel ikke noe om. Blir ikke alle fotballklubber reddet i siste sekund? Ikke vet vi, men klipp og lim fra en nettavis klarer vi da på egen hånd:

Lyn har begjært oppbud. Klubben vil først slås konkurs rent teknisk sett dersom bobestyrer konstaterer at det ikke er grunnlag for videre drift.

– Underveis i denne prosessen er det mulig for klubben å spille kamper, sier generalsekretær Paul Glomsaker i Norges Fotballforbund.

Hvis bobestyrer slår fast at det er grunnlag for videre drift, vil klubbens lag fortsatt måtte forholde seg til NFFs regelverk, herunder de bestemmelser som gjelder for deltakelse i de ulike konkurranser, opplyses det på fotball.no

Hvis en blåruss kan forklare i kommentarfeltet så er det fint.

Lynmedlemmet og olympisk mester Kronprins Olav foretar den offisielle åpningen av nasjonalarenaen Ullevaal Stadion

Altså skjer det tydeligvis ikke bare i utlandet at fotballklubber går konkurs. Når det utenkelige nå har skjedd her i Norge er det ironisk nok klubben fra landets mest pengesterke område som rammes. Lyn ble stiftet i 1896 og er sammen med noen få andre klubber en av de virkelige aristokratene i norsk fotball. Da NFF ble stiftet i 1902 var det klubbene Grane, Spring og Lyn som hadde regien. Kong Olav, den gang  kronprins, tok det første avsparket da Ullevaal Stadion ble åpnet i 1926. Laffen meldte seg inn i Lyn like etter at faren hans tok med seg familien på danskebåten og var mangeårig æresmedlem ved sin død i 1991. Landskampsarenaen var Lyn-eiendom frem til 1960 og betalingen de fikk da NFF kjøpte klubbens siste eierandeler i 2007 er for lengst brukt opp. Da Adolf Hitler bestemte seg for å se sin første og eneste fotballkamp fikk han se seks spillere fra Lyn i aksjon, seks av fjorten mann på Bronselaget i 1936 kom altså fra meget pent møblerte hjem. Åtte Norgesmesterskap og to seriemesterskap har Ski & Fotballklubben Lyn vunnet. Med navnet FC Lyn Oslo vant man selvfølgelig ingenting, men heldigvis vedtok klubbens generalforsamling i våres at det skal stå Fotballklubben Lyn på gravstøtta. Kanskje på tide å moderere dette avsnittet en smule før Bastionen blir beskyldt for å ha hacket seg inn på greyhoundsweb. Personlig har jeg ikke hatt sansen for Lyn i det hele tatt og føler meg mer hjemme i Levanger eller Poznan enn jeg gjør på Oslo Vest. Bare navnet Morgan Andersen fikk mange til å mislike vestkantsklubben og noe bedre ble det ikke da Morgan ble husvarm i kontorlandskapet på Ullevaal Stadion. Skal man først skru tiden 150 år tilbake og gjøre videresalg av unge afrikanere med skyhøy fortjeneste til sin business bør man i det minste eie salgsobjektet selv. Men til tross for særegne pannebånd, tvilsom menneskehandel, klær som er akkurat snobbete nok til at de ikke kommer i salg på Romerike og en dialekt som minner om landets mange Grand Prix entusiaster – Lyn, det er trist at dere forsvinner. Vi kommer til å savne dere. Litt i hvert fall.

Hva skal de gjøre nå da, de to millioner menneskene som etter krigen har betalt for å se Lyns hjemmekamper? (vi antar her at noen har vært på mer enn en kamp). Hvis fotballpublikummet i Oslo Vest tar et par-tre sesonger som passive tilskuere i Telenor Arena eller forsøker å snike seg usett inn på Ullevaal Stadion skulle det ikke forundre oss om Lyn er tilbake igjen. Det er FK Lyn (FC Lyn Oslo) som er konkurs, dvs at det ”bare” er Adeccolaget, 3. div laget og juniorlaget som forsvinner.  Allianseidrettslaget Ski & Fotballklubben Lyn berøres ikke og her er Lyn Fotball klubben som administrerer alle de andre Lyn lagene (du har kanskje sett at Lyn har to lag i interkretsserien for juniorer, FK Lyn og Lyn Fotball). På deres hjemmeside sto det kort tid etter at konkursen ble kjent: Styret og administrasjonen vil jobbe fremover med en ambisiøs målsetning om å få et Lyn lag tilbake i toppen av norsk fotball. Å starte på nytt i 8. divisjon er ikke et tema, seniorlaget i Lyn Fotball spiller i 6. divisjon og med noen strake opprykk betyr det at klubben kan være i Adeccoligaen igjen i 2015. En annen mulighet er de mange student- og kameratklubbene man finner i Lyns tradisjonelle nedslagsfelt. At fotballklubber slår seg sammen eller danner såkalte paraplyklubber skjer stadig vekk, og hvis f.eks Oldenborg, Fagerborg, OSI eller noen andre er med på ideen kan man finne en ny klubb med for eksempel navnet FK Lyn Oslo i 3. divisjon allerede neste sesong.

Erik Karlsen og noen Lyn spillere

Den som lever får se og strengt tatt bryr vi oss ikke så mye om hvorvidt Lyn er tilbake i toppfotballen igjen i 2015 eller i 2025. Men dem kommer tilbake, vær sikker.

Bildet er fra vår bortekamp mot Ski & Fotballklubben 9. mai 1982. Erik Karlsen raget høyest i denne hodeduellen og besørget også kampens eneste mål foran 340 elleville tilskuere på Ullevaal Stadion.

Share

3 tanker om “Ny tabell

  1. bra og forfriskende reflektert artikkel. godt noen evner å se saken i et bredere perspektiv enn det klanen og dagbladet gjør…

    lykke til i kampen om å holde plassen i adecco.

Legg inn en kommentar