12. serierunde: Bryne hjemme

Da er det endelig tid for ordentlig fotball igjen. Søndag 4. juli kommer serieleder Bryne på besøk til Strømmen Stadion. Avspark 18:00, ta deg gjerne en tur innom Smelteriet før den tid.

 

Verdensmesterskapet i fotball går mot slutten for denne gang og Strømmen har forhåpentligvis benyttet ferien på best mulige måte. I skrivende stund er ikke treningskampen mot Stabæk spilt, men vi linker til den her når vi finner et brukbart sammendrag fra Telenor Arena. Berntsen sa etter cuptapet mot Fredrikstad at det var gunstig med ferie nå, så da får vi stole på at det stemmer og at tabellen søndag kveld er uten Bryne på topp. Alan står over med gule, Bjørnevik er tvilsom og Sezan er ute med skade,  men bortsett fra det skulle vel alle mann alle være klare. Det betyr vel at også Henrik Nordnes skadefri og i matchform..?

På sine elleve første kamper har Bryne tatt 22 poeng, og i en som vanlig jevn Adeccoliga holder det til serieledelse enn så lenge. Etter en noe treg start etterfulgt av en ydmykelse borte mot Tromsdalen (tapte 5-0) ser det ut til at man har fått sving på sakene der borte. Fem seire på de fem siste kampene og med en målscore på 20-4 kan det virke som om vi får besøk av et lag i form førstkommende søndag. Marius Helle har putta halvparten av Brynes mål i år (14 av 29) og resten av stallen trener Tommy Bergersen disponerer er heller ikke ueffen. Eller kanskje ikke..? Til tross for en frisk satsning og der tilhørende brukbare spillerstaller har klubben enten blitt en middelhavsfarer eller kjempet i nedrykksstriden i fem av de seks Adeccosesongene siden nedrykket. Denne sesongen bør det kanskje være mulig for jærbuene å bli en seriøs opprykkskandidat utover sommeren og høsten. Eventuelt nok en gang gå på en kjempesprekk, og kanskje den starter her på Romerike?

Bryne Fotballklubb ble stiftet som Bryne Fotball i 1926 og har vært sytten sesonger i landets øverste divisjon. Fire av de sesongene var i forkant av nedrykket i 2003 og de resterende tretten sesongene tilbrakte klubben sammenhengende i toppserien fra 1976 til 1988. Før krigen ble Bryne Idrettslag, som navnet var endret til, en klubb som ikke var i nærheten av de beste i Rogaland fotballkrets. Men det var noe på gang like før tyskerne kom og da det ble fred igjen etablerte klubben seg etter hvert i landets nest øverste serie. Opprykket til toppserien kom i 1975 hvor seriesølv i 1980 og 1982 er beste plassering. Norgesmesterskap og Kongepokal ble det i 1987 da Brann ble beseiret på Ullevaal, sesongen deretter ble jubelen erstattet med et aldri så lite nedrykk.

Bryne har altså gått for opprykk siden nedrykket fra Tippeligaen i 2003, noe som i Norge betyr at man kjøper og betaler fotballspillere med penger man ikke har. Og at det blir behov for å skifte navneskilt på kontorene til det sportslige apparatet relativt hyppig. Magnus Johansson, Mons Ivar Mjelde, Frode Olsen, Trond Sirevåg, Gabriel Høyland, Erik Fuglestad, Kurt Hegre, Trond Teigen og Mathias Haugaasen har alle fått navneskiltet sitt fjernet fra kontordøra eller flyttet til en annen kontordør i samme lokaler i løpet av de fire siste årene. Det var ikke veldig overraskende at de to sistnevnte (Teigen og Haugaasen) forsvant fra Bryne Stadion når opprykkskandidaten de trente lå sist på tabellen i fjor sommer. Men å bruke svak økonomi som (bort)forklaring og på den måten slippe å måtte betale erstatning for kontraktsbruddet var en ganske fantasifull vri på å kvitte seg med to trenere. Ikke ga de seg heller, men tapte selvfølgelig i retten når saken etter hvert kom dit. Bryne hadde ikke en spesielt god sak, og bedre ble den vel ikke av at klubben i mellomtiden hadde ansatt Mons Ivar Mjelde som tjente mer enn de to eks-trenerne til sammen. Nevnte Mons Ivar er en av flere kjente spillere som har akslet den rød-hvite Brynedrakta. Det samme har Gabriel Høyland gjort hele 596 ganger. Arne Larsen Økland gjorde det 241 ganger, putta 147 mål og tok seriesølv og cupgull med klubben. Bryne er videre moderklubben til Alf Inge Haaland og klubben har også hatt ettårige besøk av Knut Aga Jr og Erik Mykland.

Bryne Fotballklubb kommer fra byen Bryne som ligger i Time kommune og Rogaland fylke. Med tog tar det ca 25 minutter til Stavanger, noe de 9 627 innbyggerne sannsynligvis ikke gjør hvis de ikke må. Forholdet mellom Bryne og Stavanger / Bryne og Viking er som forholdet var mellom Strømmen og Lillestrøm i gode gamle dager. Innbyggertallet i Time kommune er ca 15 000. Ved kommunevalget i 2007 ble Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Fremskrittspartiet og Høyre omtrent jevnstore med 18-19% av stemmene hver. Ordfører er Arnfinn Vigrestad fra Krf.

.

B-Gjengen er navnet på supporterklubben til Bryne FK.

.

Bryne har siden 1946 spilt sine hjemmekamper på Bryne Stadion. Tilskuerrekorden er fra 1980 da 13 621 så hjemmelaget vinne 1-0 mot erkefienden Viking. Folksomt på Bryne Stadion har det vært i dette lokaloppgjøret en rekke ganger og de gangene det har kommet mer enn 8 000 tilskuere for å se Bryne har motstanderen alltid vært Viking. Forrige gang klubbene møttes i serien (2003) var det 10 090 betalende publikummere innenfor portene, men når Bryne slo ut Viking av cupen i fjor hadde NFF reglene redusert kapasiteten på de samme tribunene til 3 352 (Sezan Ismailovski spilte for øvrig den kampen). Men det var fjorårets regler, med årets regler er det trygt (lov) å ha ca dobbelt så mange ståplasser som i fjor og da er publikumskapasiteten på Bryne Stadion snaut 4 000 denne sesongen. Da blir det nok plass til oss når vi møter Bryne borte 29. august.

Strømmen og Bryne har til sammen spilt mer enn 80 sesonger i landets to øverste divisjoner. Til tross for det har klubbene bare spilt i samme avdeling fem ganger før årets sesong. Vi har bare vunnet en av de ti kampene, 2-0 på hjemmebane i det hittil siste internoppgjøret sommeren 1992 (mrk: mangler resultat fra en av kampene i 1990). Resultater fra tidligere kamper:

  1992-07-26 Strømmen – Bryne 2 – 0  

  1992-04-26 Bryne – Strømmen 2 – 0  

  1991-08-04 Strømmen – Bryne 1 – 1  

  1991-05-05 Bryne – Strømmen 1 – 0  

  1990 Bryne – Strømmen 1 – 0

  1990 Strømmen – Bryne X – X

  1988-08-28 Bryne – Strømmen 1 – 0

  1988-05-29 Strømmen – Bryne 0 – 3

  1986-08-23 Strømmen – Bryne 3 – 4

  1986-05-11 Bryne – Strømmen 4 – 1

Syv poeng på de tre siste seriekampene før pausen lover godt for vår del. Vi går for tre nye poeng hjemme på Strømmen Stadion førstkommende søndag 4. juli klokka 18:00. Vi sees der.

Share

Legg inn en kommentar