Før kampen: Mjøndalen hjemme


Den første kampen etter ferien byr ikke bare på tre poeng i det som vil bli en bra høstsesong, og det er i tillegg serielederen Mjøndalen som får unngjelde. Strømmen Stadion lørdag 2. august 16:00. Peppes fra 13:30.

Topp mot bunn, vi har 10 poeng på 14. plass og Mjøndalen 30 poeng på førsteplass. De seks siste kampene viser følgende formkurve:
MIF 4-2-0 17-8
SIF 0-2-4 5-15
Vår siste trepoenger kom 24. mai, samtidig som vi slo Follo hjemme tapte Mjøndalen sin hittil eneste kamp borte mot Modum. Statistikken viser med andre ord at det blir hjemmeseier på lørdag, det er både på tide at vi vinner og at Mjøndalen taper.

Våre tre nye spillere kan du lese de du trenger å vite på klubbens sider, står over å kopiere artiklene derfra.

Mjøndalen IF ble stiftet 22. august 1910. Foruten fotball drives også bandy, ski, turn og håndball i foreningen. Bandyen er Mjøndalens suksessrike gren med elleve Kongepokaler. Den første og vel egentlig eneste storhetstiden på fotballbanen kom i slutten av 1920-årene og gjennom 1930-årene. Først to tapte cupfinaler, så tre Kongepokaler i 1933, 1934 og 1937, sju kretsmesterskap i Drammen & Omegn krets og to ganger vinnere av Østlandsserien (serie hvor fem av landets ca 35 kretser deltok) i 1928 og 1930. Etter krigen kvalifiserte MIF seg for den første Hovedserien i 1949 men rykket ned året etter, for øvrig vår første sesong i Hovedserien. Med unntak av fem sesonger på nivå 3 ble det spill i den nest øverste divisjonen de neste to decenniene for bruntrøyene. En tapt cupfinale i 1968 etter publikumsrekord mot Rosenborg i semien etterfulgt av opprykk til øverste nivå i 1971 innledet Mjøndalens andre epoke i toppen av norsk fotball. Toppseriespill fra 1972 til 1987 (tre sesonger på nivå 2 innimellom), seriesølv i 1976 og 1986 (sistnevnte sikret på Strømmen Stadion) samt deltakelse i Europacupen tre ganger (slo Werder Bremen på Weser Stadion) forteller historiebøkene oss. Etter nedrykket i 1987 hadde klubben en gjestevisitt i toppserien i 1992 og så skulle det virkelig gå nedover. Forrige gang Mjøndalen spilte på nest høyeste nivå var i 1996 og etter to sesonger på nivå 3 har klubben oppholdt seg i 3. divisjon fra 1999 til opprykket høsten 2006 ble sikret på bortemålsregelen mot Elverum. Fjorårets comeback i 2. divisjon endte med opprykkskamp til the bitter end og i år må vi vel kunne kalle Mjøndalen IF favoritter til å rykke opp i Adeccoligaen for første gang siden 1996? Spillerstallen består av en rekke relativt rutinerte spillere hvor majoriteten har vært innom klubber i de to høyeste divisjonene supplert med noen unggutter. Spillende trener er sjelden vare i toppfotballen, Mjøndalen trår likeså godt til med to stykker. Vegard Hansen har tidligere vært omtrent jorda rundt, bl.a Kongsvinger, Bristol City og Strømsgodset. Ass trener og/eller spillerutvikler Kenneth Karlsen har som kjent en fortid i Strømsgodset.

Mjøndalen er et tettsted med ca 8000 innbyggere og Ligger i Nedre Eiker kommune i Buskerud. Kommunen har drøyt 22 000 innbyggere og deles i to av Drammenselva med Mjøndalen og Steinberg på den ene siden og Krogstadelva og Solberg på den andre. De tre største partiene ved forrige kommunevalg var Ap 44,7%, Frp 23,7, og H 19,1%. 18 kommunestyrerepresentanter på hver blokk så langt, med 2 til SV, 2 til Krf og 1 til V fikk kommunen for første gang på hundre år en ordfører fra et annet parti enn Ap.

Nedre Eiker Stadion er bruntrøyenes hjemmebane. Banen ble åpnet i 1950 og tilskuerrekorden fra semifinalen i 1968 er på 15 500. Før 1950 ble kampene spilt på Marienlyst i Drammen og klubben tilskuerrekord skriver seg herfra da 17 400 overvar cupsemifinalen mot Viking i 1947. Noen (bl.a Stadionsiden.com) forsøker å innbille oss at kapasiteten i dag er på 10 000, og det er godt mulig at man får stablet inn så mange der, men lovlig er det helt sikkert ikke (kapasiteten på en fotballarena settes vel først når man rykker opp i Adeccoligaen..?)

Strømmen og Mjøndalen møttes for første ganmg i obligatorisk kamp i Hovedserien 1949/50. Uavgjort 2-2 på Marienlyst og hjemmeseier 2-0 på Strømmen Stadion. Så traff vi på hverandre igjen ni år senere da vi vant 2-1 i cupen. Neste gang er i Landsdelsserien (nivå 2) i 1961/62. Resultatene har vi ikke men begge klubbene rykker ned, noe halve avdelinga gjør da seriesystemet skal legges om. Vi rykker ned på færre scora mål enn Raufoss, MIF har fire poeng færre enn oss. Året etter havnet Strømmen og Mjøndalen i samme 3. div avdeling, vi rykker rett opp igjen men to av sesongens tre tap kommer mot klubben fra Nedre Eiker (2-4 og 1-3). Vi nøyer oss med en sesong på nivå 2 og i 1965 er det igjen klart for en tur langs Drammenselva. Tabellnaboer trygt plassert omtrent midt på gir klubbene gleden av å møte hverandre igjen i 1966. Da blir vi også tabellnaboer, Mjøndalen rykker opp og vi kommer på andre plass. Det var det siste vi så til dem i seriesammenheng på atten år, tenk om det hadde vært vi rykket opp… To år senere er det derimot klart for et nytt cupoppgjør. Vi hadde banka Skeid fra Hovedserien i forrige runde og i fjerde runde på Nedre Eiker endte kampen 2-2. Omkampen på Strømmen vant MIF og gikk deretter til cupfinalen og så videre til Cupvinnercupen. Tenk om det hadde… Strømmen har tatt steget opp i daværende 2. divisjon (nivå 2) igjen og Mjøndalen svipper en tur nedom i 1984. Vi sliter i bunnen og sparker treneren, Mjøndalen rykker rett opp igjen. Ettersom vi trives såpass godt i samme avdeling som bruntrøyene bestemmer vi oss for å rykke opp og det er duket for to nye oppgjør i 1986, da i landets øverste divisjon. Dagen før St Hans taper vi 3-1 borte og en stormfull oktoberdag etter at vi har rykket ned for lenge siden er det duket for returoppgjør på Stadion i siste serierunde. I kampen før hadde vi tapt mot LSK og med det kunne svina feire seriegull foran utrolige 3712 tilskuere på Åråsen (24 857 færre enn seriefinalen året før hvor LSK også var involvert). Mjøndalen spilte for sin andre seriemedalje i historien, hvorvidt det bidro til publikumsrekorden som ble satt på Stadion denne dagen skal være usagt, men verken før eller siden har så få mennesker sett en toppseriekamp i Norge – 202 var tallet.
Mener å huske at vi leder 1-0 ganske lenge før bruntrøyene med Ivar Hoff som trener sikrer sølvet helt på tampen av kampen. Cupkamp igjen i 1988 og da er det første gangen siden 1961 vi er høyere enn MIF i divisjonssystemet. Vi taper 1-0 borte i 3. runde. Sesongen etter møtes atter igjen klubbene i serien (nivå 2), men kjemper i hver sin ende av tabellen, finner heller ikke resultatene derfra i farta. I 1990 havner brunt og grått i hver sin avdeling før de brune vinner 3-1 og 4-0 og rykker opp til toppserien i 1991. Der blir dem i en sesong og i 1993 hjelper Mjøndalen oss ned på nivå 3 ved å vinne 2-1 og 1-0 i de innbyrdes kampene. Vi må innrømme at vi hadde savnet dere en smule da det 23. innbyrdes oppgjøret klubbene i mellom ble spilt i våres, dog gikk det fort over slik kampen utartet seg.

På lørdag møtes Strømmen og Mjøndalen for 24. gang til en obligatorisk fotballkamp og denne gangen er det vår tur. Når slo vi egentlig Mjøndalen sist?

Share

3 tanker om “Før kampen: Mjøndalen hjemme

  1. Men det ble det ikke…1-4. Huff og huff og huff. Dette ser helt for jævlig dårlig ut. Ingen (?) reèlle forsterkninger og da går det rett i dass desverre…

  2. Tja. Kaller du ikke en materialforvalter fra Moss, en bridgespiller på ferie og en innbytter fra Eidsvoll Turn forsterkninger? (NB: ironi)

Legg inn en kommentar