24. serierunde: Mjøndalen hjemme

Strømmen stadion. Søndag 26. september klokken 16. Strømmens marsj mot Tippeligaen fortsetter. I tur og orden skal vi nå ta oss av alle lagene som, i skrivende stund, ligger på nedrykksplass. Først ut er Mjøndalen. Men tro ikke at disse kampene blir lette. Tradisjonelt er kamper mot «desperate» lag svært vanskelige.

Etter årsbeste borte mot Sarpsborg er det utrolig viktig at vi ikke «tar en Sarpsborg». De var så fulle av seg selv etter 3-0 seieren borte mot Ranheim at de ikke rakk å lande til hjemmeoppgjøret mot oss. Den klassiske fellen må vi for alt i verden unngå. Gjør vi det, slår vi Mjøndalen. Gjør vi ikke, taper vi. Så enkelt. Så greit.

Mjøndalen kommer fra en livsviktig hjemmeseier over nettopp Ranheim. En sen scoring sørget for det. Laget ligger før denne runden på 13. plass som gir nedrykk.

Mjøndalen Idrettsforening ble stiftet 22. august 1910 og driver i tillegg til fotball med bandy, friidrett, håndball, ski og turn. MIF er fortsatt organisert på ”gamlemåten” med de forskjellige gruppene/idrettene organisert i en og samme klubb og ikke som et allianseidrettslag. Mjøndalen ble i 1928 landets første seriemester, dog uoffisielle da det bare deltok klubber fra Telemark, Oslo, Buskerud, Vestfold og Østfold. Tre Kongepokaler ble det også før krigen, cupfinalen ble vunnet i årene 1933, 1934 og 1937. På klubbens hjemmesider leser vi: ”Før vi går i gang med de viktigste høydepunktene i klubbens historie, er det vel verd å merke seg at MIF var den første klubben utenom byene som ble norgesmestre”. Hvis man sjekker oversikten over de 26 klubbene som har vunnet cupfinalen så er vel Mjøndalen fortsatt den eneste klubben som står der og ikke kommer fra en by.

Laget med de kledelige brune draktene har siden 1937 spilt 18 sesonger i toppserien, senest fire sesonger på 80-tallet og i 1992. Beste plassering er andreplass og sølvmedalje i 1976 og 1986, og i 1968 ble det tap mot Lyn i klubbens hittil siste cupfinale. De påfølgende årene var Mjøndalen Norges representant i henholdsvis UEFA og Cupvinnercupen. At en klubb fra et gudsforlatt sted med 8000 innbyggere rett før Hokksund har tatt i mot internasjonale storheter som Bayern München, Cardiff og Werder Bremen hjemme på Nedre Eiker er noe man med rette skal være stolte av. Den sensasjonelle borteseieren mot Werder Bremen likeså. Men det bør kanskje legges til at status for de tre sesongene i Europa er utslått i første runde hver gang og en målforskjell på 3-29.

Årets sesong er klubbens 24 på nivå 2 i norsk fotball. Opprykket til Adeccoligaen høsten 2008 kom to sesonger etter opprykket fra 3. divisjon. MIF hadde da spilt i 3. divisjon siden de rykket ned dit i 1999 og på det tredje forsøket ble det seier i opprykkskvalifiseringen da Elverum ble beseiert på bortemålsregelen samtidig som vi feiret opprykk fra samme divisjon på Ullernbanen i 2006. Mjøndalen IF har blitt norgesmestere i bandy 14 ganger, senest i 2002, 2003, 2004 og 2005.

Tettstedet Mjøndalen er administrasjonssentrum i Nedre Eiker kommune i Buskerud fylke. Det bor drøyt 8000 mennesker i Mjøndalen som ligger på sørsiden av Drammenselva, 11 km vest for Drammen. Nedre Eiker kommune har ca 22 000 innbyggere og de fleste av dem er bosatt i tettstedene Krokstadelva, Solbergelva og Steinberg i tillegg til Mjøndalen. Noe særlig mer av interesse er det vel ikke å si om stedet og kommunen vi skal besøke, kanskje bortsett fra at 24 av de 34 artene viltvoksende orkideer som finnes i Norge vokser i Nedre Eiker og at Lars Korvald kommer derfra. Ved forrige kommunevalg fikk ble Arbeiderpartiet størst med 44,7% av stemmene, deretter Fremskrittspartiet (23,7%) og Høyre (19,1%). Ordfører er Elly Therese Thoresen fra Høyre, kommunens første kvinnelige ordfører.

Vi ses på Strømmen stadion!

Share

Én tanke om “24. serierunde: Mjøndalen hjemme

Legg inn en kommentar