14. serierunde: Alta borte

Vi skal langt mot nord denne gangen. Veldig langt.

Alta-Strømmen. Finnmarkshallen søndag 3. juli. Avspark 18:00. Se kampen på storskjerm i klubbhuset på Strømmen Stadion.

Viktig kamp ja. Like viktig som alle andre egentlig. Eller kanskje litt viktigere? Både vi og Alta har sanket 16 poeng på de 13 første kampene. Med litt bedre målforskjell er Alta på 11. plass og vi på 12. plass, noe som er de to nederste plassene over streken. Alta tok sin hittil siste trepoenger borte mot Løv-Ham i den 9. serierunden. Det bør vel også nevnes at Alta siden den gang har slått Tromsø i køppen og er klare for kvartfinalen. Vår forrige seier kom borte mot Hønefoss i 8. serierunde.

Etter søndagens kamp er det sommerferie. For oss på tribunen varer ferien frem til vi møter Sandefjord hjemme søndag 17. juli. Vi synes det er greit å tilbringe sommerferien på den riktige siden av nedrykksstreken.

Alta Idrettsforening ble stiftet 29. mai 1927 under navnet Elvebakken Idrettslag. I 1931 skiftet de navn til Alta Idrettslag og 10. juni 1946 fikk de dagens navn. Som kjent ville NFF helst ikke ha med nordlendinger, kjerringer og utlendinger de første 60 årene det ble drevet organisert fotball her i landet. Men det var nok av mindre betydning for Alta da den første fotballbanen ble åpnet på 1950-tallet. Ti år senere ble underlaget noenlunde brukbart og bestod av leire bundet sammen med en blanding av sagflis og spon på toppen. Senere har de fått både gress og kunstgress, mer om det under. På 90-tallet gikk Alta fra å være et av mange nordnorske lag til å bli et av landsdelens ledende fotballklubber. I 1990 rykket man opp til det som i dag er 2. divisjon og i 1994 debuterte klubben på Adecconivå. Debuten i den ordentlige Adeccoligaen kom i 2003, og siden 2008 har Alta kontinuerlig spilt i divisjonen under Tippeligaen. Beste serieplassering er en sjetteplass i 2009 (Adecco). I køppen er det vel årets kvartfinale som er klubbens beste prestasjon (Alta møter Start borte 14.08). Alta IF driver også med flere idretter uten offside, blant annet håndball, friidrett og ski.

Supporterklubben heter Steinberget.

/>Alta er med sine 19 000 innbyggere Finnmarks største by (bykommune). Byen, som heter Álaheadju på samisk og Alattion på kvensk, ligger ganske langt unna Strømmen, 1 764 kilometer for å være nøyaktig. Hvis du skal kjøre bil må du i følge Gule Sider beregne 23 timer og 13 minutter på de 176 milene. Det skal være relativt enkelt å finne fram; Kjør til Kongsvinger og videre inn i Sverige, ta så til venstre i Torsby og kjør nordøstover til Gävle eller Söderhamn. Deretter kjører du nordover langs Bottenvika (forlengelsen av Østersjøen), når det er slutt på Bottenvika fortsetter du rett nordover gjennom Finland til Kautokeino og Alta. Ble det for komplisert kan du kjøre E6 nordover fra Olavsgård. Velger du derimot å kjøre like langt i motsatt retning, altså sørover, kommer du til Roma. Det er da snakk om korteste vei, alle veier fører som kjent til Rom. Alta er blant annet kjent for sine helleristninger og den storstilte Folkeaksjonen mot utbygging av Alta-Kautokeinovassdraget i 1981. Les mer om aksjonen ved å følge bildelenken til NRK Byen ligger i luftlinje 250 kilometer fra grensa til Russland, omtrent det samme til Sverige og litt kortere til Finnland. Ved kommunevalget i 2007 ble Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet de to største partiene med en oppslutning på henholdsvis 39,6% og 23,1%, SV med 10,1% ble tredje parti med tosifret oppslutning. Ordfører er Geir Ove Bakken fra Arbeiderpartiet. Ved sametingsvalget i 2009 fikk Ap 25,3%, Frp 17,8%, Nordkalottfolket 13,6% og NSR 12,5%.

Les om Altaaksjonen her

Da Alta Idrettspark, også kalt Aronnes, ikke tilfredsstiller NFFs krav til infrastruktur har Alta spilt sine Adeccokamper i Finnmarkshallen siden 2008. Hallen er sertifisert for 1 000 sittende og 300 stående tilskuere. Alta hadde i 2010 et snitt på 664 tilskuere pr kamp i Finnmarkshallen, hittil i år er snittet 734 pr kamp. Publikumsrekorden i hallen er fra 2002 da 2 204 tilskuere så ”fotballkampen” mellom IF Mølja og FK Tufte. På Aronnes, også kalt Alta Idrettspark, er publikumsrekorden 2 905 mot Rosenborg i køppen i 1995.

Fjorårets to kamper i Adeccoligaen er de to hittil eneste kampene mellom Strømmen og Alta. Vi vant hele 6-0 hjemme på Stadion, senere revansjerte Alta seg ved å slå oss 3-1 i Finmarkshallen. Se høydepunktene fra begge kampene under.

.

Share

5 tanker om “14. serierunde: Alta borte

  1. regner med å se mange i rødt og grått på tribunen i Finnmarkshallen ! Det blir kult. 🙂

  2. Lett 3 poeng da…spørs om vi blir så alt for mange av oss der oppe, eller hva ble det til stig? har vi full bil eller? hehe

  3. Kjempefin forhåndsomtale. Vi liker å gjøre statistikkene verre enn de egentlig er, men hvis dere vil ha de mer rett så ble det faktisk 6-1 på Strømmen Stadion i fjor. El-Hadj Sega Ngom scoret for Alta, en spiller dere forhåpenligvis får se flere mål fra i år.

Legg inn en kommentar