12. serierunde: FK Tønsberg borte

Tidlig seriefinale. FK Tønsberg – Strømmen IF. Lørdag 11. juli 16:00 Tønsberg Gressbane. Det går mot busstur, men vi trenger noen flere påmeldinger. Endelig avgjørelse om busstur med info om pris etc legges ut torsdag morgen.

 

Tønsberg leder 2. divisjon avdeling 1 foran Strømmen IF etter tolv serierunder. Tønsberg har så langt skrapet sammen 30 poeng og like mange plussmål. Strømmen har 29 poeng og halvparten så mange plussmål som Tønsberg. Tønsberg samler opptil flere tusen tilskuere på slike toppkamper så her bør alle strømlinger som kan komme seg nedover.

Årets Tønsberg lag har som alltids ambisjoner om spill i Adeccoligaen kommende sesong. Selv om budsjettet er kuttet med tre millioner fr forrige sesong er klubben sammen med noen få andre i en liga for seg selv i 2. divisjon med et budsjett på cirka syv millioner kroner for inneværende sesong. Etter tap i de to første serierundene har Tønsberg vunnet de ti neste kampene på en overbevisende måte, dog med et unntak eller to. Tor Thodesen er årets trener for et lag som bl.a har Espen Næss Lund (eks VIF), Fredrik Kjølner (eks VIF, Bodø/Glimt), Jon Björklund (eks Halmstad, Kalmar FF), Kidane Dalva (eks Lyn), Thomas Eftedal (eks Sandefjord, Hønefoss) og Per Stensrud (eks Sandefjord) i stallen.

Fotballklubben Tønsberg ble stiftet 10. oktober 2001 som et resultat av et samarbeid mellom 19 klubber i Tønsberg området. Klubben har A-lag, rekrutteringslag og juniorlag, øvrige lag og spillere er i moderklubbene ”som vanlig” ved slike samarbeidsklubber. Klubben har alt som en Adeccoligaklubb trenger, fra bane til by og budsjett. Det eneste som mangler er et godt nok fotballag… FK Tønsberg har spilt syv av sine åtte sesonger så langt i 2. divisjon. I 2005 hadde klubben en gjestevisitt i Adecco men klarte ikke å holde seg her til tross for at treneren en måned før sesongslutt gikk ut og nektet spillerne sex resten av sesongen. Lurer forresten på hvordan han kontrollerte at det ble fulgt. Så vidt vi kan erindre er det bare Eik av de 19 samarbeidsklubbene som tidligere har gjort seg bemerket i fotball-Norge, og da den nye klubben også overtok Eiks plass i seriesystemet må Eik Idrettsforening Tønsberg regnes som moderklubben i samarbeidet. Eik spilte i Hovedserien fra 1957 til 1962 og i den nest øverste divisjonen frem til 1970. På syttitallet oppholdt klubben seg i lavere divisjoner før en ny storhetstid kom på åttitallet. Først ble det opprykk til daværende 2. divisjon i 1980 før klubben spilte på høyeste nasjonale nivå i sesongene 1983, 1984 og 1985. Beste serieplassering er sølv i Hovedserien i 1961 og i nyere tid femteplass i 1. divisjon 1983. Eik Tønsberg spilte kvalifisering for Tippeligaen så sent som i 1998 men rykket etter sesongen 2000 ned på tredje nivå i norsk fotball og fikk med det fart på planene om klubben FK Tønsberg. Store cupøyeblikk har det vært få av i Tønsberg. Det nærmeste man kommer er kvartfinalene i 1958 (Eik spilte uavgjort mot Fredrikstad og tapte omkampen) og i 1989 da Eik slo Lillestrøm og med det kvalifiserte seg for byens eneste NM semifinale i fotball. FK Tønsberg har kun nådd tredje runde av cupen ved to anledninger, i 2005 og 2007. For å være sikre på at vi ikke gjorde Tønsbergfotballen urett tok vi et dypere dykk i arkivet. Og der fant vi at klubbene Tønsberg Turn og Tønsbergkameratene spilte i landets øverste divisjon (Norgesserien) før Hovedserien ble opprettet i 1949. De to klubbene slo seg sammen til Tønsberg Fotballklubb i 1985.

Tønsberg er en by og en kommune i Vestfold fylke med rett i underkant av 40 000 innbyggere. Byen er kjent for bl.a funnet av Osebergskipet (som er utstilt i Oslo) og som en idyllisk sommerby hvor brygga på sommerstid er stedet å bli sett. Byen er etter sigende landets eldste by. Fremskrittspartiet er kommunens største parti med en oppslutning på 28,9% ved forrige kommunevalg og ordføreren Per Arne Olsen representerer Frp. Øvrige partier med tosifret oppslutning var Arbeiderpartiet med 24,7% og Høyre med 20,6%.

Strømmen IF og FK Tønsberg har møtt hverandre to ganger tidligere i obligatoriske kamper. Dette var i 2. divisjon i 2007 da vestfoldingene vant 4-1 i premieren på Stadion og senere 6-2 der nede. Hvis vi tar med kampene mot Eik blir det straks flere interne oppgjør klubbene i mellom. Da Eik tok bronse i Hovedserien i 1960 vant gutta fra Tønsberg 2-1 på Strømmen og 4-1 hjemme i Tønsberg. På åttitallet var klubbene i samme 2. divisjonsavdeling i 1982, 1987 og 1989. 1-3 tapet hjemme i 82 hvor Erik Karlsen ble utvist var vårt første hjemmetap den sesongen og 3-0 seieren foran 987 tilskuere i 1987 sikret Strømmens opprykk til landets øverste divisjon. De to siste obligatoriske kampene mellom Strømmen og Eik Tønsberg ble spilt i 1993, 1-1 i Tønsberg og tap 1-4 foran 187 tilskuere på Strømmen Stadion. I cupen tapte Strømmen IF hjemme mot Tønsberg Turn i 1. runde i 1945. I 1958 tapte vi 3-2 borte mot Eik i cupens fjerde runde. Neste cupoppgjør mot en Tønsbergklubb var i 1983 da Eik nok en gang var motstander, denne gangen på Strømmen Stadion. Eik spilte da i landets øverste divisjon men måtte se seg utslått av den relativt ferske andredivisjonsklubben Strømmen etter at Tore Kallstad egenhendig avgjorde med sine to skåringer i ekstraomgangene. 3-1 ble sluttresultatet den gangen.

FK Tønsberg spiller sine hjemmekamper på Tønsberg Gressbane. Banen er nylig totalrenovert og ble gjenåpnet 16. mai 2003 da ca 3500 betalende tilskuere så Tønsberg slå Kjelsås 3-2. Dette er tilskuerrekorden for den nye klubben FK Tønsberg. Tønsberg Gressbane ble åpnet i 1937 og har gjennom årene vært hjemmebanen til bl.a Eik, Tønsberg Turn, Tønsbergkameratene og senere Tønsberg FK. Tilskuerrekorden skriver seg fra kvartfinalen i cupen i 1958 da 16 000 tilskuere så Eik spille uavgjort 1-1 mot Fredrikstad for så å tape omkampen i Fredrikstad. Dagens kapasitet på banen er 5600 (definert av NFF før kvalikkampen Sandefjord – Vålerenga i 2003) og den nye sittetribunen har plass til 3820 sittende tilskuere. Cupfinalen mellom Skeid og Sarpsborg ble spilt på Tønsberg Gressbane i 1939.

Strømmen har aldri vunnet eller spilt uavgjort mot FK Tønsberg i en obligatorisk fotballkamp. Hvis gutta klarer å bryte den statistikken førstkommende lørdag må vi si oss godt fornøyde…

Share

4 tanker om “12. serierunde: FK Tønsberg borte

 1. vel ganske riktig det du skrev men ikke glem slåtsfjell tårnet som ruger over byen og teigen da som landet på eik kamper med helikopter og falsjerm hopping i pausene når eik spilte…40 000 i Tønsberg er greit nok men ikke glem nøtterøy som må gjennom tønsberg by og har 20 000 innbyggere og stokke med ca 18 000 …borre med 25 000 som ligger veg i veg med Tønsberg…Tønsberg har ichokey hall og Tnsberg vikings rykka opp, tror 1 div men ikke sikker men ser ut som vi har et bra lag fra byen

 2. EN TING TIL EIRIK MARKERGÅR ER LEID UT TIL FKT UT HELE SESONGEN FRA SANDEFJORD OG TIDLIGERE STABÆK SPILLER

 3. NÅR VI VAR I ADECCO LIGAEN HADDE VI REINE ALMQVIST SOM TRENER OG DA KONA TIL REINE MIDT I SESONGEN HOLDT PÅ OG DØ BLE REINE SYKEMELDT OG VI LÅ MIDT PÅ TABELLEN….HJELPE TRENEREN TOK OVER OG VI TAPTE 12 KAMPER PÅ RAD, FKT BESTEMTE Å LEIE EN SVENSKE SOM BLA REDDA MOSS I SIN TID OG HAN GIKK FOR SEX FORBUD FOR AT SPILLERENE SKULLE TENKE PÅ NOE ANNET MEN VI RYKKA NED SOM ET BRAK…DETTE ER FAKTA DEN GANG OG UFLAKS MEN VI KOMMER TILBAKE

 4. Ehh…. *Kremt* Dere er nå i alle fall hjertelig velkomne tilbake til Tønsberg, og jeg håper virkelig dere får stelt istand bussturen. Og dere er selvfølgelig velkomne til å varme opp sammen med oss slik vi gjorde med stor suksess for to år siden:-)

  Vi sees på lørdag!

  Mvh
  John Andreas Fordelsen
  Nestleder i Oseberget Supporterklubb

Legg inn en kommentar