There is only one Erland Johnsen

Da er trenerne på plass. En ny og en nygammel.

 

Vi presenterer Erland Johnsen og Tom Selmer.

 

 

Som vi gjettet i forrige uke ble Erland Johnsen vår nye sjef. Erland har tegnet en treårskontrakt og får med seg Tom Selmer som assistenttrener (toårskontrakt).

 

Les hva klubbens hjemmeside skriver her + her og hva Romerikes Blad skriver her + her.

 

Trenerne jobber for tiden med å få på plass stallen og varsler til dels store utskiftninger. Mellom linjene sier de vel at stallen med fordel kunne vært satt sammen på en annen måte denne sesongen.

Overskriften i RB er ”Vil løfte hele Strømmen” og både der og på hjemmesiden er fremtidige egenproduserte A-spillere et av temaene. I følge RB sier Per Nygren at de to trenerne blir viktige i arbeidet med gutte- og juniorspillerne. Egne spillere må tas vare på slik at de har mulighet til å ta steget opp på A-laget, på det området har vi forsømt oss sier han videre. Ja, hva skal man si… vi nøyer oss med å nevne at vi da ikke har klart å utnytte at to av landets dyktigste på området har vært i klubben de siste tre årene. Ikkje bra. I tillegg er det helt åpenbart en ting til som ikkje er bra, les og legg sammen 2+2.

”Hvilke mål har dere for sesongen?” er et journalistisk favorittspørsmål. Spørsmålet burde heller vært hvilke mål og ambisjoner klubben har for de tre kontraktsårene. Da har vi i hvert fall et spørsmål til trenerne og styret på julebordet.

Johnsen sier også noe sånt som at Strømmen bør samarbeide tettere med Lillestrøm. Det er jo også noe å si på sin første dag som trener for Strømmen IF.

 

Da er det på tide å presentere de to. Starter med hovedtreneren.

 

Erland Johnsen… var han egentlig særlig god? Som spiller altså. Han var i hvert fall god nok til å debutere i toppserien som syttenåring for Moss i 1984. Fast på laget ble han også, spilte alle kampene fra seriestart 1985 til Bayern München hostet opp noen Deutsche Mark og hentet ham nedover sommeren 1988. Den første sesongen i Tyskland ble det 13 kamper i Bundesligaen, sesongen etter 8 kamper før Chelsea i desember 1989 sendte noen Pund nedover og fikk Johnsen i retur. Der likte mossingen seg ganske bra og ble i syv og et halvt år. På den tiden rakk han å spille 149 kamper samt å pådra seg en del skader. Videre til Trondheim sommeren 1997 og så til endestasjonen Drammen sommeren deretter, spilte ca 25 Tippeligakamper til sammen i de to byene. Totalt ble det ca 280 kamper (236 seriekamper) på øverste nivå i Norge, Tyskland og England.

 

Debuten med flagget på brystet kom hjemme på Melløs mot Tyrkia i 1987. Tre år og 18 landskamper senere sørget diverse skader for en landslagspause på fire år. Kom med i troppen til USA i 1994, spilte sin siste og 24. landskamp i Rotterdam høsten 1995. Hvis vår nye trener bruker gullklokke har han altså kjøpt den selv. Fikk med seg få landslagsoppturer, kanskje ikke så rart da Norge vant 5 av 35 landskamper i løpet av 1987, 88 og 89. Erland putta to ganger på landslaget, den på Hampden Park bør du ta deg tid til å se litt nærmere på:

 

Nå kommer godbitene. Medaljer og pokaler. Erland Johnsen spilte midtstopper da 14 793 romsdalinger så Moss vinne 2-0 på Molde Stadion i siste serierunde og ble norske seriemestere 1987. Bayern München vant Bundesligaen både i 88/89 og 89/90 med Johnsen på laget (13+8 kamper), er sammen med Bratseth den eneste nordmannen som har to tyske ligamesterskap. Fire måneder etter overgangen til øyriket vant Chelsea Full Members Cup foran et fullsatt Wembley. Fullsatt på Wembley var det også fire år senere (1994) og FA Cupfinale mot Manchester United er vel litt gjevere enn Full Members Cup mot Middlesborough. Denne gangen ble det tap men Johnsen skrev seg allikevel inn i historiebøkene, vi siterer The Telegraph : “… United responded with a counter-attack that carried the promise of a goal until Erland Johnsen sent Ryan Giggs spinning through the air with a body-check that was quite deliberate and disturbingly brutal».

Waliseren måtte få legebehandling og nordmannen fikk gult kort etter 27 sekunders spill – det raskeste gule kortet noen gang i FA Cupfinale (fant ingen link, men 50 sek inn i denne videoen ser du hva som ikke gir gult kort i en FA Cup finale)

På denne tiden ble Johnsen en av de virkelige heltene på The Shed End (hjemmesvingen på Stamford Bridge) og sesongen 1994/95 ble han kåret til Chelasea Player of the Year. I Johnsens siste sesong (96-97) i Sør-London vant Chelsea FA Cupen, dog med Frode Grodås som eneste nordmann i aksjon på Wembley. Erland hadde spilt semifinalen, kvarten samt 5. runde og fikk medalje, men serieavslutningen mot Leeds lørdagen før ble hans siste kamp for The Blues. Vel hjemme i Norge fikk Johnsen med seg to halve sesonger og to seriemesterskap med Rosenborg.

Imponerende CV. Som spiller. Men som kjent er dette mannen som skal trene Strømmen de neste årene og da er cv-en som aktiv mindre viktig. Ikke så uvesentlig som Tom Nordlie vil ha det til, men fortsatt mindre viktig. Trenerkarrieren startet på Marienlyst i 1999 hvor Johnsen var ass trener for … en eller annen … i to sesonger. I 2001 luktet han seg hjem til Moss og var i trenerteamet sammen med bl.a Eggen Jr i to sesonger (Tippeligaen). Follo var neste stopp i 2003 og i sin andre sesong tok Erland Follo Fotball til Adeccoligaen for første gang. Vanskelig som nyopprykka i Adecco men Follo holdt plassen i 2005, kan vel si det sånn at Erland & co var en sjokoladekake unna nedrykk det året. Men i 2006 ble det nedrykk og ved sesongslutt valgte Johnsen å si opp trenerjobben. Etter noen uker var Johnsen klar for Romerike og jobben som toppspillerutvikler på Åråsen. Dog ble arbeidsoppgavene på den gale siden av elva mer variert enn som så. Inn som hovedtrener da Nordlie fikk sparken, spillerutvikler igjen da Berg kom tidligere enn antatt høsten 2008 og deretter antar vi humøret til nevnte Berg styrte arbeidsinstruksen resten av kontraktsperioden.

Etter hva vi har lest og hørt får Erland Johnsen gode skussmål både fotballfaglig, som trener og som menneske. Og med det anser vi klubbens nye hovedtrener som ferdig presentert. Velkommen Erland Johnsen!

Banens beste Norway Cup finalen 1979

Banens beste Norway Cup finalen 1979

 

Tom Selmer er mannen som skal være makkeren til Johnsen. Han har vært i klubben de siste to årene som talent-/ spillerutvikler og trener for guttelaget. Lenge før den tid slet Tom ut sine første fotballsko på Stadions grusbane, han var med på å vinne lilleputtklassen i Norway Cup både i 1978 og 1979. Som juniorspiller skiftet Selmer grått mot blått og 5. divisjon hos Lørenskog.

Returnerte til Strømmen i 1990 og fikk to sesonger i grått før det var tilbake til blått igjen. Spilte håndball for Fjellhammer i 1995 og fokuserte deretter på golf hvor han etablerte seg i Norgeseliten og bl.a vant to PGA mesterskap. Golfkøllene ble lagt på hylla for tre år siden. Spilte tre juniorlandskamper sammen med Erland Johnsen i 1984. Ved behov har Selmer vikariert for Myhre/Berntsen/Holter på A-kampene i fjor og i år.

 

 

Lykke til gutter!

 

Share

4 tanker om “There is only one Erland Johnsen

  1. Synes å huske at Erland Johnsen et år ble kåret til Premier Leagues tøffeste midtstopper av spissene i Premier League, og det på et tidspunkt hvor en som bl.a. Colin Hendry var høyst aktiv… Det må jo være den gjeveste tittelen en forsvarsspiller kan få.

  2. Tilbaketråkk: Sesongoppsummering 2011

Legg inn en kommentar