Ny nedrykkskamp: Notodden hjemme

Vinn eller forsvinn. Nesten i hvert fall. Søndag 21. oktober. Strømmen Stadion. Avspark 14:00.

Rockwood Pub åpner 12:00. Ta deg en tur innom før kampstart. Bra for nervene. Nedrykksnervene.

Det ble tre etterlengtede og velfortjente poeng hjemme mot Ull/Kisa. Den første seieren siden juli. Klikk her for høydepunktene fra kampen mot Kisa og resten av Strømmens Adeccokamper sesongen 2012.

 

Forrige kamp mot Mjøndalen ble som kjent utsatt da to av våre spillere er opptatt med landslagsspill. Det ser ikke ut til at verken Marius Høibråten eller Duwayne Kerr har vært på banen ennå, muligens får de sjansen i tirsdagens avgjørende kamper? For de uvitende er Høibråten med U18 landslaget som spiller første runde EM kval i Bosnia. Laget har så langt slått Bosnia og Kasakhstan og møter Slovenia i avgjørende kamp tirsdag. Som de fleste vet er Duwayne Kerr i Jamaicas tropp som i skrivende fortsatt har gode muligheter til å kvalifisere seg for VM i Brasil til tross for fredagens noe overraskende 1-2 tap mot Guatemala. Om Jamaica blir blant de seks landene som spiller om Nord-Amerikas fire VM plasser avgjøres etter tirsdagens hjemmekamp mot Antigua. Etter forrige landslagsoppdrag for The Reggae Boyz hvor Jamaica bl.a beseiret USA 2-1 ble så vidt vi kunne bedømme Kerr vraket fra startoppstillinga i våre to neste kamper. Du er på tatt ut i landslagstroppen som slår USA 2-1 foran 35 000 tilskuere – og når du kommer tilbake blir du vraka for første gang den sesongen. Er det mulig.

Klikk her for mer om G18 landslaget. Klikk her for høydepunktene fra Guatemala – Jamaica.

 

Nå står Notodden for tur. Notodden med sine 18 poeng har i praksis rykket ned allerede. I tillegg er de det eneste laget med færre poeng enn oss på sine ti siste kamper. Dette er en kamp vi bør vinne. Vi skriver ikke må vinne, men det er ikke langt unna. Se under for tabell og gjenstående kamper i nedrykksstriden.

Ser ut til at vi i tillegg til Jørgensen har Yabre og Nilsen ute med skade, muligens Figved også men han spilte forrige rekkamp mot Frognerparken. Ingen karantener men seks-syv spillere som må sone på neste gule.

 

Tabell:

 

Gjenstående kamper:

Bryne har 33 poeng (-11 mål) og trenger tre eller minst to poeng til for å holde seg. Tap på Briskeby og tap i Sandefjord er ikke usannsynlig, snarere tvert i mot, og da kan det bli riktig så ubehagelig på Jæren før de to siste kampene.

Med tre poeng til ender Tromsdalen på 35 poeng, godt mulig at de poengene kommer allerede hjemme mot Ull/Kisa førstkommende søndag.

Hvor mange poeng Hødd tar på sine fem siste kamper blir ren gjetning. Gjetning er det derimot ikke at vi sannsynligvis må ta ett poeng mer enn dem for å holde oss i Adeccoligaen. Tre mot Notodden og tre mot Alta… holder det? Tror ikke det gitt. Men når så er sagt er det ikke akkurat umulig å slå Kongsvinger, Mjøndalen eller Ranheim. Uansett, nå er det tre poeng mot Notodden som gjelder.

 

 

Notodden Fotballklubb ble stiftet i 1999 som en samarbeidsklubb for elitesatsingen i byen, dvs klubbene Snøgg SK Fotball og Heddal IL. Sistnevnte trakk seg ut av samarbeidet i 2005 og i praksis er dermed Notodden FK en fortsettelse av Snøgg under nytt navn, men småunga og kjerringene er fortsatt igjen i Snøgg. I debutsesongen 1999 rykket Notodden FK opp til 3. divisjon og i 2005 var det klart for 2. divisjonsspill. Etter to sesonger i 2. div rykket klubben videre opp til Adeccoligaen hvor de spilte fra 2007 til og 2009. Tilbake i 2. div ble det andreplass bak opprykkslaget Asker i 2010 før det som sagt ble opprykk i fjor. Ikke bare opprykk forresten, laget var også landets desidert beste andredivisjonslag. Hvis noen lurer på hvorfor Notodden plutselig har blitt en norsk toppklubb så er svaret enkelt, nemlig penger. Lokalpatrioten, mangemillionæren og tidligere enehersker i familieselskapet Tinfos AS – Kjetil Holta – brukte det som skulle til for å ta klubben fra 4. divisjon til Adeccoligaen. Et greit eksempel på pengebruken er siste serierunde i 2005. Notodden slo Lørenskog i en avgjørende opprykkskamp, i løpet av sesongen hadde Notodden brukt 13 millioner kroner og Lørenskog 1,3 millioner. Når NFK rykket ned til 2. div i 2009 hadde klubben et budsjett på 27 millioner.

Som sagt er Notodden FK i praksis en videreføring av senior- og ungdomsfotballen i tradisjonsrike Snøgg Sportsklubb, stiftet 5. mars 1905. Snøgg spilte i Norgesserien (nivå 1) i årene før og etter krigen og i Hovedserien sesongen 1951/52. Siste sesong på Adecconivå (nivå 2) var i 1967. Ellers er klubben mest kjent for en episode i 1981 da tidligere landslagskeeper Roy Amundsen spilte for klubben. Nevnte Amundsen var uenig i en dommeravgjørelse og klinte dommeren i bakken med en rett venstre for deretter å følge opp med andre alternative diskusjonsmetoder, bl.a flere strake vristspark. Selv om den aktuelle dommeren kom fra Lillestrøm er ikke slik oppførsel noe vi anbefaler.

 

Notodden er en by og en kommune i Telemark 120 km sørvest for Oslo. Kommunen med 12 469 innbyggere ligger ved Heddalsvatnet og Telemarkskanalen. Er du redd for sjøormer bør du holde deg unna Notodden som i vest grenser til Seljord kommune og Seljordsvatnet. Norsk Hydro ble grunnlagt på Notodden i 1905 og deres første og sentrale industristed basert på vannkraft var i byen. Det samme gjelder for Tinfos Jernverk som ble etablert i 1910. Norsk Hydro hadde stor økonomisk fremgang i årene før og under andre verdenskrig. I grunnen ikke så merkelig da tyske Luftwaffe var konsernets desidert største kunde. Et utstrakt samarbeid med den tyske kjemikaliegiganten IG Farben sørget for både teknologisk fremgang og tilgang til et tilnærmet umettelig marked. IG Farben er i ettertid mest kjent for å ha vært eneleverandør av Zyklon B gass til den tyske. Under andre verdenskrig fikk Hydro tilgang til «billig arbeidskraft» gjennom sine tyske samarbeidspartnere, i første rekke russiske og jugoslaviske slavearbeidere, og la med det grunnlaget for den suksessen selskapet er i dag. Samarbeidet med IG Farben tok av en eller annen grunn slutt i mai 1945 og litt senere ble tre av Hydros styremedlemmer tiltalt og dømt i Nürnberg-rettsakene. Til Hydros forsvar skal det sies at IG Farben hadde langt større tilgang på «billig arbeidskraft» til sine fabrikker i Auschwitz enn Hydro hadde til sine utbygginger i Telemark og på Herøya. Ellers har du sikkert hørt om Notodden Blues Festival som er Europas største jazzfestival med ca 30 000 årlige deltagere. Byen er også kjent for sine rånere og sitt rånermiljø gjennom mange år. Da rånerstripa ble stengt sommeren 2007 tok rånerne fullstendig av og hele kommunen ble røyklagt da flere hundre bildekk og annet brennbart materiale (bl.a et hus) ble påtent. Ved fjorårets kommunevalg fikk Arbeiderpartiet en oppslutning på 32,4%, Høyre 18,3% og Solidaritetslista Notodden 12%. Ordfører er Lise Wiik fra Ap.

 

 

Idrettsparken, tidligere Tinfos Arena, er hjemmebanen til Notodden Fotballklubb. Arenaen i sin nåværende form ble åpnet i 2008. Kapasiteten (i Adeccoligaen) er 5 330 fordelt på 3 200 sitteplasser og 2 130 ståplasser, publikumsrekorden på 2 723 ble satt da Odd Grenland var på besøk i august 2008. Arenaen med flombelysning er et imponerende skue der den ligger ved Telemarkskanalen i utkanten av sentrum og foran verneverdige Tinfos Industrier, du må se det for å forstå det. Hjemmebane før 2008 var Notodden Stadion som etter en opprustning like før pensjonsalder har en overbygd sittetribune med plass til 700 samt cirka 2 000 ståplasser. Tilskuerrekorden på 2 237 ble satt mot Lørenskog i 2005.

 

Bortsett fra fjorårets cupexit og årets bortetap er Strømmens eneste bekjentskap med fotballen på Notodden da vi møtte Snøgg i Hovedserien sesongen 1951/52. Vi vant hele 5-0 borte i september 1951 og på Strømmen Stadion i mai 1952 ble det uavgjort 0-0. Jan Arne Tangen (Strømmen) ble den gang toppskårer i Hovedserien med 15 mål, ikke verst med tanke på at laget kun skåret 25 mål i løpet av hele sesongen.

 

Klar for tidenes første trepoenger mot Notodden? Snakkes på søndag.

 

 

 

 

Share

Legg inn en kommentar