Neste kamp: Strømsgodset 2 hjemme


Lørdag 21. juni 15:00. Strømmen Stadion. Nok sagt.

Reservene til Strømsgodset er et av lagene foran oss på tabellen. Det vil si et av de andre lagene i avdelinga. Vi er nederst med åtte, Godset 2 er best av reservelagene med fjorten poeng og en femteplass.

Vi antar at gjestenes resultatmessige målsetting er å beholde plassen. De har så vidt vi kan se stilt med et bra mannskap i alle kampene bortsett fra forrige kamp da A-stallen hadde ferie og man mønstret et rent juniorlag. Seier ble det allikevel, 5-3 mot Stabæk 2 som for øvrig også kun stilte med juniorer. Etter hva vi kan lese oss til er ikke klubbens A-stall på treningsleir, men det skal være fysiske tester på fredag samt en sosial happening i helga. Hvorvidt vi møter et juniorlag eller et lag med syv mann fra Tippeligastallen kan jo ha noe å si for kamputfallet.

Strømsgodset Idrettsforening ble stiftet i 1907. Siden den gang har klubben vunnet ett seriemesterskap og hentet hjem fire Kongepokaler til Marienlyst. Eller Gulskogen om du vil, som er en industrialisert bydel i Drammen og Strømsgodsets geografiske hjemsted. Her ligger også klubbhus og treningsfelt. Sånn sett var ikke Godset en ordentlig drammensklubb før i 1964 da Gulskogen ble en del av Drammen, og selv om de er en utdøende rase er det for enkelte gamlekarer i byen Skiold og Drafn som er de eneste ekte drammensklubbene. Før krigen tok Strømsgodset fire kretsmesterskap i Drammen & Omegn Fotballkrets. Konkurrenter var klubber som Solberg, Mjøndalen, Drafn og Skiold, tabellene fra den tid minner litt om dagens bandytabeller. Klubben har også vunnet NM i denne merkelige idretten som fascinerer folk fra Buskerud og Oslo vest. På fotballfronten deltok klubben i den første forløperen til dagens Tippeliga i årene før krigen. Tilbake på det nivået kom de først i 1967. Da startet klubbens storhetstid og fire av de fem titlene ble vunnet i perioden fra 1969 til 1973. Så var det nye nedturer før opprykket til høyeste nivå i 1989. De siste tjue årene har Strømsgodset spilt i de to høyeste divisjonene.

Vi var på vei ned og Godset på vei opp da klubbene møttes til seriekamp for første gang. Drammenserne vant kampene henholdsvis 5-1 og 4-0 i 3. divisjon 1965. Neste møte var i 1980 (3. div), 3-3 på Stadion og 0-1 i Drammen. I 2. divisjon i 1982 kom vår første seier mot Strømsgodset da Strømmen vant 3-0 hjemme i andre serierunde, bortekampen endte 3-3. To år senere ble det 1-0 og 1-2. I 1989 rykket Godset opp til toppserien for første gang på 23 år og tok samtidig seks poeng fra oss, 3-1 og 2-0. Det hittil siste innbyrdes oppgjøret mot Strømsgodset (A-laget riktig nok…) var i 1993. Vi rykket ned med tolv poeng, tre av dem tok vi ved å slå Godset 4-0 hjemme, borte ble resultatet omvendt. Strømmen har spilt 13 sesonger på nivå 1 og 15 på nivå 2, Godset henholdsvis 19 og 18, men klubbene har altså bare spilt i samme avdeling fire sesonger. Klubbenes første obligatoriske møte fant sted i 1956 da Strømmen lekte seg til 8-0 i cupens andre runde hjemme på Strømmen Stadion, noe som er vår største cupseier gjennom tidene (Strømmen FK slo riktig nok Lierfoss 9-1 i 1935). I 1985 hevnet de seg ved å vinne 3-1. Strømsgodset 2 rykket opp til 2. divisjon i fjor og det er vel første gang klubbens reservelag er i 2. divisjon. Første gang vi møter dem er det også.

Marienlyst, eller ”Gamle Gress” om du vil, er Strømsgodsets hjemmebane siden 1967. Før den tid spilte klubben på ”Banen”, Gulskogen Idrettspark. Marienlyst ble åpnet i 1924 som hjemmebane for byens daværende stolthet Drafn, samt for Skiold og Drammens Ballklubb. De fire klubbene deler fortsatt den kommunale arenaen som sin hjemmebane. Tilskuerrekorden er på 17 600 fra et oppgjør mot Rosenborg i 1969. Kapasiteten i dag er på 8500 derav 1000 ståplasser. Strømsgodset 2 spiller også sine kamper på Marienlyst. Da vi møtte Godset i 1993 ble kampen på Marienlyst sett av 2 387 tilskuere mens 697 var på Strømmen Stadion da vi spilte vår beste kamp for sesongen. Så mange kommer det neppe på lørdag. Som en kuriositet kan vi nevne at flere enn de 2 387 på Marienlyst i 1993 har det ikke vært på en Strømmenskamp siden.

Strømsgodset kommer altså fra Drammen, selv om de ikke var som drammensklubb å regne før i 1964 og spilte sin første hjemmekamp i byen først i 1967. Gulskogen som i dag er en bydel i Drammen har snaut 4000 innbyggere. Innbyggertallet i industribyen rundt Drammenselva er ganske nøyaktig 60 000. Byen er for de fleste noe man ser ned på fra E18 brua på vei til Sørlandet. Bruer er det nok av, den første sto ferdig i 1812. Etter Oslo er Drammens landets største innvandrerby med hele 18% ikke-vestlige innbyggere. Tittelen som landets mest harry by skal dog ingen ta fra dem. Med dyp respekt melder vi dog at byen har landets eldste bryggeri, nemlig Aass Bryggeri. Noe er norsk i Drammen, bryggeriet er det eneste gjenværende norskeide bryggeriet her i landet. Både pilsnerølen og hveteølen anbefales. I Drammen har det de siste tretti årene vært relativt jevnt mellom de rød og blå i politikken, Høyre har hatt ordføreren siden 2003. Ved kommunevalget i 2007 fikk Arbeiderpartiet 32,8% av stemmene mens Høyre fikk 32,3% (frem 14,2%), det skilte bare 126 stemmer noe som var det dobbelte av hva NKP fikk ved samme valg. Fremskrittspartiet oppnådde 18,2% og det borgerlige flertallet er dermed solid.

Vi går for like mange poeng som vi har kvittet oss med spillere den siste uka, den saken er grei. Poengene trenger vi noe helt jævlig også.

Share

Én tanke om “Neste kamp: Strømsgodset 2 hjemme

  1. KOM IGJEN STRØMMEN!!!!! KOM IGJEN STRØMMEN!!! FOR VI – VI ER RØD & GRÅ!!!!! KJEMPE-KJEMPE-KJEMPE!!!!

Legg inn en kommentar