Kvalik spesial: Strømmen i kvalifiseringer fra 1918 til 2006

Hvis vi slår Løv-Ham er Strømmen klar for sin tolvte opp- eller nedrykkskvalifisering siden klubben ble stiftet i 1911.

Les mer om de elleve andre kvalifiseringene i denne artikkelen.

Kvalik #1: Norrøna returnerer til A-serien høsten 1918

Etter å ha blitt kretsmestere i A-klassen fire ganger på fem år rykker Norrøna ned til B-klassen ved sesongslutt 1917. Året etter blir Norrøna kretsmestere i B-klassen for deretter å møte det dårligste laget fra A-serien i kvalifisering for A-serien 1919. Bøn var motstander og kampen ble spilt på nøytral bane. Norrøna vant (resultat ukjent) og var med det tilbake i det gode selskap på Romerike.

Kvalik #2: Nedrykket avverget etter seier mot Lillestrømkameratene

Med null poeng og bl.a to sviende 5-0 tap mot LSK ble det sisteplass igjen for Norrøna i 1922. Vinner av B-klassen og motstander i kvalifiseringen for retten til deltakelse i A-klassen 1923 var Lillestrømkameratene. Norrøna vinner 3-1 og fornyer kontrakten i A-klassen.

Kvalik #3: Strømmen BK rykker opp til A-klassen i 1927

Strømmen Ballklubb ble stiftet høsten 1925 og ble i sin andre sesong kretsmestere i B-klassen. Motstander i kvalifiseringskampen var Fet og en overbevisende 4-0 seier sørget for to Strømmenslag i A-klassen sesongen 1928.

Kvalik #4: Strømmen FK spiller kvalifisering for opprykk til Norgesserien

Norrøna og Strømmen BK slo seg sammen til Strømmen Fotballklubb 6. mai 1935. Norgesserien (”1. divisjon”) ble spilt for første gang sesongen 1937/38 (høst/vår). Strømmen FK spilte i divisjonen under Norgesserien og vant sin avdeling foran bl.a Haga, Grue og Eidsvold Turn og skulle dermed spille kvalifisering for opprykk til Norgesserien. det startet bra da Eiker ble slått 1-0 hjemme på Strømmen Stadion, men stortap mot Skeid (1-8) og Strømsgodset (2-6) knuste opprykksdrømmen.

Kvalik #5: Nedrykket avverget etter seier mot Lillestrømkameratene

Kvalik #6: Strømmen IF rykker opp til Hovedserien sommeren 1949

Da Hovedserien ble arrangert for første gang sesongen 1948/49 vant Strømmen Idrettsforening samtidig sin avdeling i divisjonen under. De åtte avdelingsvinnerne spilte så kvalifisering for å avgjøre hvilke to klubber som skulle rykke opp i Hovedserien. Det ble først spilt dobbeltkamp mot Frigg som hadde vunnet naboavdelingen og var en av storfavorittene til opprykk. Det første oppgjøret endte uavgjort 1-1 på Strømmen Stadion, og i returkampen ble det detonert en aldri så liten bombe da Strømmen vant 2-0 på Frogner Stadion. Neste runde i kvalifiseringen startet kun fire dager senere og var en enkel serie med fire lag – Årstad, Djerv 1919, Fram Larvik og Strømmen – hvor de to beste rykket opp til Hovedserien. I den første kampen vant Strømmen 1-0 hjemme mot Årstad og før den andre kampen borte mot Djerv 1919 var det klart at Strømmen ville rykke opp med seier.

Da kampen på Haugesund Stadion ble spilt 19. juni 1949 snakket hele fotball-Norge om Strømmen, men det var ikke fotballkampen folk snakket om. Strømlingene brukte, sannsynligvis som det første fotballaget i landet, fly som transportmåte til denne kampen. Da skal det riktig nok legges til at Strømmen hadde overtatt flybookingen for en billig penge fra vestkantsnobbene i Frigg, de hadde nemlig bestilt og betalt turen til Haugesund de to kampene mot Strømmen… Pølse-Bjarne som til vanlig fraktet laget til bortekamper med lastebilen sin kjørte likevel de mange timene over fjellet, men denne gangen var lasteplanet fylt opp med supportere i stedet for fotballspillere. Kampen var målløs frem til det 56. minutt da Jan Tangen ga gråtrøyene ledelsen. Kvarteret senere doblet Odd Vangen ledelsen og stemningen steg til uante høyder blant de flere hundre som fulgte telefonoverføringen bak Folkets Hus på Strømmen. Like etter brant Djerv en straffe før både Tangen og Vangen putta en gang til hver helt på slutten av kampen. Strømmen IF hadde rykket opp til Hovedserien.

Kvalik #7: Opprykk etter fire år i 4. divisjon

Settingen for den neste opprykkskvalifiseringen høsten 1975 var ganske så annerledes enn den forrige. Etter fire år i 4. divisjon vant vi endelig avdelingen for Romerike og Groruddalen (nr 4 på nivå 4 i 1974 – bak bl.a Søndre Høland – er Strømmens dårligste serieplassering noen gang). Birkebeineren vant den andre avdelingen i Distrikt II og hvem som skulle rykke opp ble avgjort etter en kamp på hver av lagenes hjemmebane:

Play-off District II
====================
        Birkebeineren - Strømmen 1-2
        Strømmen - Birkebeineren 2-0 (agg. 4-1)

Kvalik #8: 1978: Lå an til opprykkskval til sommerferien, avsluttet sesongen med nedrykk

Til sommerferien lå Strømmen an til å skrive seg inn i historiebøkene ved å gå fra 4. divisjon til 1. divisjon på fem sesonger. Men etter en høstsesong full av tap, tap og atter tap ble det nest sisteplass og ytterligere to tap i nedrykkskvalifiseringen mot Os:

Relegation play-off
===================
7/10:   Os - Strømmen 2-1
14/10:  Strømmen - Os 0-1 (agg. 1-3)

Kvalik #9: 18 år siden forrige kvalifisering for toppserien

Etter å ha mistet halve laget fra foregående sesong blir Strømmen nummer to i 2. divisjon avdeling B sesongen 1992. Første kamp i kvalifiseringen var borte mot andreplassen i avd. A, Drøbak/Frogn. Cirka to hundre strømlinger tok veien til badebyen for å se det som kanskje var den dårligste kampen Strømmen spilte den sesongen, sluttresultatet ble 2-0 til hjemmelaget. Vår andre kamp i kvaliken ble spilt hjemme mot HamKam onsdag 21. oktober kl 16:00. Petter Belsvik ga gjestene ledelsen, Ørni utliknet, Stein Arne Ingelstad sendte Hamarlaget foran igjen i det 35. minutt og fire minutter senere økte Ståle Solbakken bortelagets ledelse til 3-1.  Rett før pause reduserte Espen Haug til 2-3. Omtrent midtveis i andre omgang skåret Petter Belsvik sitt andre mål for dagen samtidig som Ole Martin Rundtom måtte ut med skade etter at Strømmen allerede hadde gjort sine to bytter. Med en mann mindre reduserte først Espen Haug i det 81. minutt før Geir Bakke utliknet to minutter senere, resultatet 4-4 sto seg så kampen ut. Strømmen hadde trengt ytterligere to mål for å kunne ha rykket opp.

Kvalik #10: Tap mot Brumunddal i 2004

Tolv år siden forrige kvalifisering da Strømmen tok i mot Brumunddal for den første av to kamper hvor vinneren ville rykke opp til 2. divisjon. Den første kampen på Strømmen Stadion ble VM i sjansesløsing. Da Sigurd Dalen reduserte til 1-2 kvarteret før slutt burde vi ha ledet 7-2, ikke Dala 2-0. Strømmen var best også i bortekampen, men med resultatet 1-1 kunne hjemmelaget sprette champagnen da dommeren blåste for full tid.