Før kampen: Stabæk 2 hjemme

nullFredag 11. juli, Strømmen Stadion 18:00. Øl på Peppes Pizza fra 16:00.

Den siste kampen før ferien er mot Stabæks reservelag. Andrelaget fra Nadderud ligger på en tiendeplass med fjorten poeng. Hvis det ikke skal bli en luke opp til sikker plass er tre poeng en nødvendighet. Stabæk 2 stiller som regel med et ungt mannskap supplert med noen garvede spillere fra Tippeligastallen. Det ser ut til at det blir et gjensyn med Strømmen Stadion for vår tidligere kaptein på juniorlaget Mike Kjølø. Etter at Mike ikke fikk tilbud om A-lagskontrakt med Strømmen i 1990 har han spilt for Skeid, blitt svensk mester med AIK og er nå inne i sin niende sesong i Stabæk. Stabæk har en rekke gode unggutter som spiller Stabæk fotball på beste måte, så hvis vi ikke får kampen inn på vårt spor kan dette bli tøft.

Stabæk Idrettsforening ble stiftet 16. mars 1912. Foruten fotball er klubben kjent for bandy og har tatt femten Norgesmesterkap i denne vestkantidretten, det første i 1953 og hittil siste i 2007. Fotballen i Stabæk har en relativt ny historie. Riktig nok vant Stabæk fire Kretsmesterskap i Aker Fotballkrets på 1920-tallet og var i nærheten av å kvalifisere seg for Norgesserien i 1938, men derifra og frem til et opphold i 2. divisjon (nivå 2) 1969 – 1973 var det ikke mye å rope hurra for. På slutten av 80-tallet spilte klubben i 4. og 5. divisjon i Oslo Fotballkrets. Da tok Ingebrigt Steen Jensen over styringen av klubben og prosjektet ”Ullevaal 95” ble innledet. Noen cupfinale ble det ikke i 1995 men at klubben rykket opp til Tippeligaen året i forkant var vel en minst like stor prestasjon, veien fra 4. divisjon og opp tok fem år. Der har det blitt tre medaljer (en sølv, to bronse) og i 1998 ble Rosenborg beseiret 3-1 i cupfinalen. Hadde denne artikkelen vært skrevet for en drøy uke siden hadde vi nærmest utropt Stabæk som årets Tippeligavinnere, men to strake tap har jekket ned Nannskog & Co et par hakk.

Nadderud Stadion har siden 1961 vært hjemmebane for Stabæk. Tilskuerrekorden på ca 9000 er fra 1970 da Strømsgodset kom på besøk i cupens kvartfinale. I Tippeligaen er 7938 mot Vålerenga i 1998 rekord. Neste rekord kommer i serieåpningen 2009 da Telenor Arena på Fornebu står klar med 15 600 sitteplasser. Forhåpentligvis blir dette et løft for klubben som kun i tre sesonger har hatt et tilskuersnitt på over 5000 i Tippeligaen (det skal bemerkes at kapasiteten på Nadderud har variert fra 8500 til dagens 7000).

Strømmen har aldri møtt Stabæk 2 i en obligatorisk kamp. Men vi har da møtt ordentlige Stabæk ved noen anledninger. Første gang var i 1921 i noe som var Stabæks første NM kamp da Norrøna ble beseiret 7-2 på ”Plassen” i Bærum Kommune. Det vare neste cupkamp klubbene i mellom, seriekamper har det blitt åtte av i løpet av de snaut hundre årene klubbene har eksistert. Først i 3. divisjon østland/nordre i 1967 og 1968. Resultatene har vi ikke men Strømmen endte begge sesongene på andreplass, poenget etter Stabæk som rykket opp i 1968. Så var det dags igjen i 1976 etter at vi hadde vært en tur i 4. divisjon og Stabæk i 2. divisjon, vi ble igjen nummer to og Stabæk rykket ned. Neste og hittil siste gang klubbene møttes i serien var i 1980, også da i 3. divisjon. Rivalen Bærum rykket opp fra avdelinga mens Stabæk ble nummer fem og vi nummer seks. Deretter skiltes våre veier, Stabæk rykket nedover og vi oppover. De siste femten årene har den situasjonen endret seg noe. Da Stabæk rykket opp til nivå 2 i 1993 rykket vi ned til nivå 3. Så får vi se da, om det blir slik at vi i fremtiden må nøye oss med å møte Stabæk 2 fra tid til annen.

Tettstedet Stabekk har drøyt 6000 innbyggere og ligger i Bærum kommune. Kommunen ligger vest for Oslo og har snaut 110 000 innbyggere. Kalkbrenning var lenge hovednæringen i kommunen, men da innbyggerne i dag har landets høyeste gjennomsnittsinntekt og utdannelse antar vi at det hører fortiden til (uten på noen måte å være fordomsfulle ovenfor kalkbrennere). Skal du gjøre noe kulturelt i kommunen må vel det bli et besøk til Henie-Onstad kunstsenter på Høvikodden eller Sandvika Kulturhus. Bærum har med unntak av årene 1952-56 vært styrt av Høyre siden kommunevalgene ble innført i Norge. Ved forrige valg fikk Høyre 40,4%, Arbeiderpartiet 19,5 og Fremskrittspartiet 15,3% av stemmene.

Vi trenger virkelig disse tre poengene før vi tar sommerferie.

Share

13 tanker om “Før kampen: Stabæk 2 hjemme

  1. Og hvis det blir seier, skal jeg personlig pusse støvlene til målscorerne og Nygren har lovet å dokumentere det.

  2. Da tar jeg på meg samme oppgave ved første borteseier, men høyner med alle i start elleveren, pluss eventuellt innbyttere som scorer.

  3. Og jeg løper na…….nei det gjør jeg ikke. Lykke til gutter. Skal følge dere live på rb.no. Er laaaangt laaaangt borte……….

  4. Med de resultatene laget viser om dagen anbefaler jeg dere å vente med å kjøpe inn skokremen til seieren er et faktum….kjiipt å brenne inne med en eske med inntørket skokrem…. Alternativt kan den jo smøres på Magne, slik at når han evt. skulle finne på å løpe naken, så blir det meste dekket til….regner jo med at skosmørningen er svart…

  5. Har løpt naken i Strømmen før jeg. Fra Stasjonsveien og over Hobergkrysset og retur opp Stasjonsveien igjen. En fredag eller lørdag kveld. Full fest !!

Legg inn en kommentar