Før kampen: Raufoss borte


Neste kamp er borte mot Raufoss førstkommende søndag med avspark 16:00.

Som dere vet rykket Raufoss aldri ned til 2. divisjon, de ble degradert av regelverket. Infrastrukturen (dvs arenafasilitetene) tilfredsstiller ikke kravene i Adeccoligaen. Uten realistiske planer for fremtidig utbygging og ingen muligheter for enda et år med disp var dette begrunnelsen for nedflyttingen, eller mer korrekt ikke innvilget profflisens. Så skal det vel sies at økonomien neppe hadde tilfredsstilt kravene heller, men det ble det aldri nødvendig å vurdere den delen av anken.

Årets sesong har startet så som så for Raufoss. Tre poeng på fire kamper og pr dato nedrykksplass er vel ikke så som så heller, det er direkte skuffende. Hovedtrener, spillende sådan, er Espen Haug (ikke ”vår” Espen Haug, han er i Drøbak Frogn) og Sportssjef er Dag Opjordsmoen. Med seg har de et helt kobbel av mennesker, tolv inkludert de to nevnte teller vi på klubbens hjemmeside. Stallen er vel hakket dårligere enn i fjor, men opprykksambisjoner har de i Opplandsklubben. Hva skjer forresten om Raufoss skulle rykke opp? Får de da disp på lik linje med andre nyopprykka klubber? For så vidt ingen aktuell spesiell problemstilling med tre poeng så langt i sesongen…

Søndag kan tilreisende Strømlinger se Raufoss Stadion, banen som altså sørget for klubbens degradering fra Adeccoligaen. Tilskuerrekorden skriver seg fra kvartfinalen i cupen i 1961 da Steinkjer var på besøk og vant 5-2. Antall fremmøtte var 11 900, dagens kapasitet er i følge noen kilder 8000 noe vi ikke helt setter vår lit til. Wikipedia sier 2500 og det høres mer sannsynlig ut.

Raufoss IL ble stiftet i 1918. Beste serieplassering er 4. plass i Hovedserien i 1959 og beste cupprestasjon kom i 1977 da Lillestrøm ble for sterke i semifinalen for det daværende nivå 2 laget. Raufoss var altså i Hovedserien omtrent samtidig som oss, nærmere bestemt i sesongene 58, 59 og 60. Klubben spilte også på høyeste nivå tre sesonger før og etter krigen samt i 64, 73 og 74. Strømmen har møtt Raufoss en rekke ganger. På de seks innbyrdes kampene i Hovedserien kan det ikke bli likere, 2-2-2 og 10-10 i målscore. I 1962 sesongen møtes klubbene igjen i Landsdelsserien (nivå 2) og Raufoss ender på plassen foran oss og kaprer den siste sikre plassen i avdelinga (serieomlegging fra 1963), differansen er minst mulig da bønda går foran på flere scora mål da begge lag ender på 23 poeng og ett plussmål. Neste møte er også på nest høyeste nivå, da i 1978 (Strømmen rykket ned) og så i samme divisjon igjen i 1982, en sesong som endte med nedrykk for Raufoss. Kampresultatene har vi ikke men hukommelsen mener å erindre en hjemmeseier og uavgjort 1-1 borte i 1982. Det var siste møte i serien, den siste innbyrdes kampen var i 1996 vertene vant 3-2 på Raufoss Stadion i en cupkamp. I cupen støtte vi også på Raufoss i 1981 (vant 1-0 borte), 1972 (tapte omkamp 2-0 hjemme etter 2-2 borte), i 1969 (tapte 3-2 hjemme) og i 1952 (tapte omkamp 2-1 hjemme etter 2-2 borte).

Strømmen og Raufoss står godt til hverandre resultatmessig og historisk sett, klubbene er faktisk ganske like. Det samme er tettstedene. Raufoss har cirka 7000 innbyggere og ligger i Vestre Toten kommune. Industrien på slutten av 1800-tallet la grunnlaget for tettstedet, vi kan nevne Rødfos Tændstikfabrik og Raufoss Ammunisjonsfabrikk som er to velklingende navn. Raufoss Badeland har vel også de fleste hørt om, uten at det kan kalles industri. Politisk har kommunen alltid vært en typisk arbeiderkommune med ordfører fra Arbeiderpartiet. Ved siste kommunevalg ble dette nok en gang bekreftet da de to partiene arbeidere stort sett stemmer på ble de klart største, Arbeiderpartiet med 46,1 % og Fremskrittspartiet med 20,2 %.

Snøen smelter trolig sakte på Raufoss, kun en hjemmekamp har de klart å avvikle så langt. Vi tror på en overraskelse i den andre. Hjemmelagets gyselige draktfarge burde i hvert fall tenne gutta maksimalt, eller hva Petter?

Share

Legg inn en kommentar