Før kampen: Lørenskog borte


Lørdag 14. juni 16:00 Rolvsrud Stadion. Peppes Pizza åpner 11:00, du bør være der senest 12:00. Avreise til Rolvsrud i god tid. Transport enten med biler eller med buss 411 fra Strømmen klokka 15:08 – fremme 20 minutter senere. Ta med skjerf og flagg!

Strømmen grenser til Lørenskog Kommune, grusbanen på Stadion ligger praktisk talt i vår nabokommune. Det er 3,9 kilometer fra Strømmen Stadion til Rolvsrud. Det er med andre ord duket for et skikkelig lokaloppgjør førstkommende lørdag. Men det mangler liksom et par ting…

Første mangelvare er hat. Lillestrøm, ja. Skjetten, ja selv om vi knapt nok noen gang har spilt mot dem. Ull/Kisa og Eidsvold Turn, vel i hvert fall nesten. Lørenskog? Nei, lite eller null hat, og det gjelder begge veier tror vi. Ikke har klubbene møtt hverandre spesielt ofte heller. Det skulle ta hele 83 år før Strømmen møtte naboen til en obligatorisk kamp. 1994 var året og så vidt vi erindrer vant vi bortekampen 2-1 på en varm sommerdag mens Lørenskog vant sin bortekamp 1-0 i siste serierunde og beholdt med det plassen i 2. divisjon. Putta ikke Svein Tore Flatås for Lørenskog mon tro? Året etter møtes vi igjen og alle seks poengene havna på Strømmen med resultatene 3-0 og 6-2. Lørenskog rykket ned med skarve ni poeng det året. Så var det dags igjen i 1997 da begge klubbene kjempet i bunnen (fortsatt 2. div) men beholdt plassene til slutt. 3-0 og 1-0 til Lørenskog endte kampene det året. Gode naboer med andre ord, poengene er delt broderlig i de seks obligatoriske kampene klubbene har spilt mot hverandre. En annen grunn til det brukbare naboforholdet er det faktum at Strømmen gjennom årene har hatt en mengde spillere fra Lørenskog Kommune. Skulle man bli fotballspiller en gang i tidsepoken 1911 til 1990 var ikke Lørenskog et alternativ, ikke Fjellhamar eller Kurland (de øvrige klubbene i kommunen, i tillegg til Skårer Hasj & Ball) heller for den saks skyld. Espen Haug, Robert Aas Pedersen, Ronny Døhli, Odd Brasken Andersen, Bjørn Viljugrein, Espen Olsen, Bjørn Arild Levernes, Thomas Bakken, Espen Hoff, Roy Gjertvik og mange andre Strømlinger var bosatt på den andre siden av kommunegrensa. I dagens Strømmenstall er det ikke mindre enn syv spillere som har vært innom Lørenskog IF.

Lørenskog Idrettsforening (link A-laget her) regner 1933 som sitt stiftelsessår, dette året slo to lokale klubber seg sammen under navnet Lørenskogkameratene. Navnet Lørenskogkameratene kan med sikkerhet spores tilbake til 1913 da man tapte 5-3 mot Vålerenga i en privatkamp, men dette er neppe samme klubb. Solheim IF ble stiftet i 1929 og da Lørenskogkameratene og Solheim fusjonerte høsten 1948 tok man navnet Lørenskog IF (LIF). Verken LIF eller forgjengerne gjorde seg bemerket i fotballen før på 1980 tallet. Klubben(e) hadde før 1970 variert mellom spill i Aker, Oslo og Romerike Fotballkrets, dog på et veldig lavt nivå. Opprykket til nivå 3 (2. divisjon) kom først i 1990. Etter den tid har det vært andre boller og i vårt fravær noen år senere tok LIF seg den frihet å delvis etablere seg som nummer to på Romerike samtidig som de også overtok vår plass som distriktets ledende ungdomsklubb. 68 kretsmesterskap siden 1970 er suverent best på Romerike, til sammenlikning har vi 53. Klubben har spilt 15 sesonger på nivå 3 og i 2002 hadde LIF en gjesteopptreden i Adeccoligaen. Beste cupprestasjon er tredje runde samme år. Som alle vet kommer John Carew opprinnelig fra LIF, andre kjente navn er det dårlig med hvis man da ikke er spesielt interessert og har hørt om Ånensen, Halvorsen og Skistad. Espen Olsen er vår og Henning Berg har aldri spilt der. Sympatiske Tom Nordlie har vært trener i LIF, han ledet klubben til sin da beste serieplassering i 1993 før han fikk sparken sommeren 1994. Mener å dra kjensel på noe der… LIF er i dag Romerikes største fotballklubb.

Hjemmebanen heter Rolvsrud Stadion og ble åpnet i 1950. De siste årene har anlegget gjennomgått en betydelig ansiktsløftning, det som før var en humpete gressbane og en grusom rødgrusbane er i dag to kunstgressbaner med undervarme, tribune, pressetribune og nytt garderobeanlegg. Rolvsrud tilfredsstilte Adeccoliga kravene i 2002 men gjør det neppe nå. Kapasiteten er 3000 ståplasser og høyeste registrerte tilskuertall er 1285 i en cupkamp mot Lillestrøm to år tilbake. Det er dog mulig at det var flere tilstede da de samme klubbene møttes til en omkamp i første runde i 1985 etter 1-1 på Åråsen. Omkampen vant bortelaget ikke mindre enn 10-1.

Lørenskog ble skilt ut fra Skedsmo som egen kommune i 1908 og var på den tiden kjent for sin store tater bosetning. Taterne er i dag erstattet av andre og innbyggertallet er ca 32 000. Inkludert i det tallet er selvfølgelig også Fjellhamar og Kurland. I motsetning til Strømmen er Lørenskog i praksis en drabantby til Oslo hvor folk stort sett bor samtidig som en del store bedrifter som Coca Cola, Posten og Nor Cargo har slått seg ned der. Ved forrige kommunevalg fikk Arbeiderpartiet 40,9% av stemmene etterfulgt av Fremskrittspartiet med 20,3% og Høyre med 17,8%. Det ble borgerlig flertall men Åge Tovan (Ap) er fortsatt ordfører da Venstre (eller var det Krf?) plutselig skiftet lag.

LIF har de ti siste sesongene havnet på øvre halvdel i 2. divisjon (med unntak av året i Adecco). Tre av de fire siste sesongene har de vært med i opprykkskampen til the bitter end og spilt om opprykk i siste serierunde. Nærmest var de i 2006 da seriefinalen ble tapt borte mot Notodden. Denne kampen symboliserer på mange måter forskjellene mellom LIF og andre etablerte toppklubber i 2. divisjon. LIF hadde et budsjett på 1,3 millioner det året mens tilsvarende tall for Notodden var 12 millioner. (Vi har i år et budsjett på 1,5 millioner, LIF 1,7 millioner). I forkant av denne sesongen har nærmest som vanlig halve startelleveren forlatt Rolvsrud til fordel for bedre betalte oppdrag andre steder. Inn har det kommet en etablert angriper jeg ikke husker navnet på, en keeper som vi ikke hadde bruk for lengre og unggutter stort sett fra egen stall. Da Manglerud Star ble slått 2-1 på bortebane i forrige runde var det med seks egenproduserte spillere på banen, i tillegg har to andre også spilt kamper i år. Hei, det pleide å være oss det. I divisjonen over vel og merke. Sesongstarten har vært bra for våre naboer, andreplass to poeng etter Mjøndalen med en kamp mindre spilt (Raufoss borte i dag onsdag) og avdelingas eneste ubeseira lag. Trener er ikke ukjente Knut Aga Jr, velkjent helt hos oss før han forlot oss til fordel for Vålerenga hvor han spilte 72 kamper og putta 16. Trenerkarrieren startet i det små i Rælingen, Sørumsand og Skedsmo før han ble hentet til Rolvsrud før forrige sesong.

Vi står fortsatt på vårt tips fra før seriestart, Lørenskog er ikke en opprykkskandidat i år og nedturen starter denne uka. Lørdagens kamp vil trolig sørge for årets høyeste tilskuertall på Rolvsrud (LIF har færre tilskuere enn oss) og majoriteten vil holde med bortelaget. Måtte Romerikes Stolthet vinne.

Share

4 tanker om “Før kampen: Lørenskog borte

  1. Håper gutta har hatt en fiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiin treningsuke og er klare til å reise kjerringa.

  2. Satser på styrtregn så kampen blir flyttet. Er nemlig opptatt med turnering og får ikke med meg denne. Særdeles trist. Noen som kan ta laget mitt i turneringa?

  3. Magne, har du ikke en samboer som tar seg av ungene i slike opprivende situasjoner.???? 🙂

Legg inn en kommentar