Drakter, shortser, strømper og klubbmerke

Drakt, signert av Tore KallstadEnhver fotballklubb med stolthet og historie verdsetter klubbfargene og klubbmerket høyt og Strømmen IF er intet unntak. Klubbens spesielle klubbfarger er kjent over det ganske land og tradisjonene har blitt tatt vare på i årevis.

Drakta
Denne har vært grå siden Strømmen IF ble stiftet gjennom sammenslåingen av Strømmen Fotballklubb og Strømmen Idrettslag i juni 1945. Graden av gråfarge har variert og noen tidlige år var drakta også tilnærmet hvit da grått var en vanskelig farge å oppdrive. Armene har stort sett alltid vært røde, enten bare nederst eller hele armen. Varianten med stolpe var populær verden over for ca tretti år siden og Strømmen fulgte med på denne moten, men en grå drakt med rød besetning og da fortrinnsvis på armene har alltid vært og vil alltid være vår drakt.
farge_ulsnes.jpgfarge_bmolsen.jpgfarge_blakern.jpg
De tre profilene Gunnar Ulsnes, Bjørn Martin Olsen og Fredrik Larsen ikledd Idrettsforeningens flotte drakt.

Men det er alltid slik at noen i en klubb en gang i mellom kødder med drakta. Ta Stabæk som et eksempel, der har både farger og mønster endret seg flere ganger siden Ingebrigt fikk klubben opp fra det store intet. All honnør til ham for det, men lojaliteten til klubbdrakta har du syndet mot. Hos oss var det modellen med skulderputer fra Hennes & Mauritz i 1986 den første drakta som skapte furore blant tradisjonalistene. Grå, ja den var jo det, men røde striper på skrått? Skulderputer? Heldigvis ble det med et år. Så var det Tippeligaspill igjen i 1988 og da kom det nok en briljant ide. Hvorfor ikke spille i helrødt? Her holdt det med et halvt år før klubben igjen tok til fornuften.

Shortsen
farge_shorts.jpg Her har det aldri vært noen tvil. Strømmen IF har røde shortser – punktum.
Vel, de famøse skulderputedraktene fra 1986 inkluderte en fantastisk stygg grå shorts men det har vel egentlig alle glemt nå.
Rød shorts – en selvfølge for Strømlinger.

Strømpene
I glansdagene på femtitallet var strømpene røde og grå som her vist på lagbildet fra 1951. Senere ble de helrøde og dette innarbeidet seg som en tradisjon gjennom sytti, åtti og nittitallet. Så gikk man tilbake til varianten med røde og grå ringer, altså ”back to the roots” og det var jo greit.
farge_stroemper.jpg
De klassiske.

Men så har det innimellom dukket opp en avart i helgrått og det er faktisk dette klubbens A-lag bruker i dag. Her kan det ikke være noen tvil, kutt ut dette tullet og gå tilbake til helrøde strømper, strømpene som samtlige av tilskuerne på kampene identifiserer seg med. Dessuten er det mye penere med røde strømper, ingen kan vel mene noe annet? Og mener noen noe annet så må dem bøye seg for tradisjonene – så enkelt er det.
farge_stroemperx2.jpg
Røde strømper slik alle kjenner dem gjennom sytti, åtti og nittitallet. Grå strømper som noen kloke hoder har funnet ut at man skal eksperimentere med de senere år.

Skryt til klubbens styre
For noen få år siden da Strømmen IF var et eneste stort kaos spilte de forskjellige lagene i alle mulige forskjellige drakter. Rødt og grått riktig nok, men det fantes nesten et tosifret antall varianter. For to år siden gikk man sammen med Team Strømmen og gjeninnførte en lik draktmodell over hele linja. Og ikke hvilken som helst draktmodell men den legendariske Hummel drakta fra rekordsesongen i 1985. Veldig bra og veldig viktig for klubbfølelsen.

Klubbmerket
Her syndes det mye rundt omkring. I England er det riktig ille, der bytter jo klubbene ut sine offisielle merker omtrent som det passer dem og pengene styrer alt. I Norge er vi mer trofaste mot emblemet som symboliserer selve sjela i en fotballklubb. På Strømmen har den offisielle versjonen av klubbmerket vært uforandret siden 1945. Riktig nok har det vært noen varianter på diverse tøymerker og metallnåler men emblemet har aldri blitt endret på noen generalforsamling.

Men så kom datamaskinene inn i de tusen hjem og da skjedde det noe som klubbens høyeste organ – Generalforsamlingen/Årsmøtet – aldri noensinne ville ha godtatt. Noen må ha bommet litt med pc-en sin og vips så dukket det opp en bastard av vårt kjære merke. Forskjellen er jo innlysende:

farge_sif-logo.giffarge_ny_logo.gif

Like innlysende er det hva som er penest, for ikke å glemme både tradisjonene og det juridiske i det hele. Strømmen Idrettsforening har et klubbmerke og det ser du til venstre over. Det er et folkekrav at alle maler og annet endres slik at vi igjen får tilbake denne viktige delen av vår fotballarv. Per Nygren og resten av styret dere har vår tillit – dette fikser dere!

Share

Én tanke om “Drakter, shortser, strømper og klubbmerke

  1. Jeg bare registrer at vi i mange år fikk tyn for fargen på drakta. Noen luringer nevnte den i samme åndedrag som Mjøndalen-drakta b.l.a.

    Nå er derimot grått og rødt tilsynelatende fresht. Alle trendy merker med respekt for seg selv har nå et eller flere klesplagg med grått og rødt. Under julehandligen kunne jeg godt kjøpt noe som lignet på et Strømmen-skjerf i flere butikker. Under samme handling ser jeg også at de nå kler opp selveste nissefar og -mor i grått og rødt.. Merkelig at verden skal henge så etter oss?

Legg inn en kommentar