19. serierunde: Start hjemme

Makrellen har kommet. Rettere sagt kommer på søndag. Strømmen Idrettsforening tar i mot Idrettsklubben Start. Avspark søndag 26. august klokka 18:00 på Strømmern Stadion.

Det er ventet mye folk på Rockwood Pub før kamp. Puben, som for øvrig er en av Østlandets ledende fotballpuber, finner du i Strømsveien 85 vis a vis Sagdalen Skole. Du bør være der 15:00

 

Vi ønsker serieleder Start velkommen til søndagens forventede folkefest på Strømmen Stadion. Værmeldingene sier regn, regn og regn. Vi sier ca 568 betalende tilskuere. Begge deler er kvalifiserte gjetninger basert på moderne teknologi og lang erfaring. Start leder som sagt Adeccoligaen, kommer sannsynligvis til å rykke opp og har et sesongbudsjett på 48 millioner kroner. Ifølge Thomas Berntsen betyr det at klubben kommer fra en annen planet. Vi presenterer som vanlig motstanderens planet i slutten av artikkelen.

 

For vår egen del er alt ved det vanlige. Gøran van den Burgt har karantene for fem gule kort, Tom Nordheim er fortsatt skada og vi har signert en spiller fra en annen verdensdel som ingen vet noe om. Miguel Hamutenya heter han og har i følge klubbens hjemmeside spilt for akademiet til Bolton, israelske Bnei Sakhnin, Morecambe og sist sesong Glasgow Rangers U19. Tja, feil er det vel ikke, blir omtrent som å presenteres Espen Olsen med at han har spilt for Strømmen U19, Vålerenga og Stabæk. Ikke feil, bare veldig misvisende.

Den målløse kampen på Kadettangen ga oss ett nytt poeng, totalt 28, tiende plass og 8 poeng over nedrykksstreken. Beklager ukulturen, 7 poeng opp til kvalik bør det vel stå. I følge RB imponerte debutanten Kim Brandtzæg, Espen Olsen var heit i sommersola på Kadettangen og vi burde tatt med oss de tre poengene hjem til Romerike. Stemmer vel bra overens med vårt inntrykk fra bortertibunen bak det ene målet, men noen fotballfest var ikke de 208 fremmøtte tilskuerne vitne til.

 

Klikk her for Strømmens kamper i Adeccoligaen 2012 (høydepunkter) og her for tabell

 

 

Idrettsklubben Start ble stiftet 19 september 1905. Haakon Frøstrup, Starts andre æresmedlem, var mannen som innførte fotballsporten i Kristiansand og derigjennom til hele landsdelen. Han hadde som ganske ung fått sett spillet i England, og var straks klar over at det var noe å få i gang i sin hjemby. I 1898 ble klubbens eneste ball sparket i stykker, noe som førte til at klubben ble oppløst. Senere fortsatte aktiviteten i Ørvarodd som begynte i 1899 eller 1900 – og som i 1902 på Gimlemoen klarte å spille 0-0 mot Odd Skien. Så kom gutteklubben Gyldenløve. Den tok initiativet til den sammenslutning med andre gutteklubber som resulterte i FK Start, senere IK Start. Ifølge gamle skriv ble den første fotballklubb i Kristiansand stiftet under navnet Christianssands Fotballklubb den 29. april 1891. Start spilte sin første kamp utenbys i 1906 i Mandal og vant 3 – 1.

Klubbens største meritter er seriemesterskapene i 1978 og 1980. Starts spillestil ble fra 70-tallet kalt makrellfotball. Trener Karsten Johannessens definisjon på begrepet var: «Vi angriper i stim». Samtidig utviklet laget også den såkalte «Start-vippen», der en spiller ved frispark vipper ballen opp til en annen spiller som skyter. «Start-VIP’en» er forøvrig også navnet på VIP-avdelingen på Sør Arena. Trenerlegenden Karsten Johannessen har vært klubbens hovedtrener hele ni ganger, første gang i 1954 og hittil siste gang i 1996.  Foruten de to ligagullene tok laget sølv i 2005. Da med ikke ukjente Tom Nordlie som trener. Ikke ukjent for Tom Nordlie fikk han sparken sesongen deretter.

Start spiller på Sør Arena. Dette praktfulle anlegget ble reist mens en meterlang lillestrømling ved navn Erik Soler var sportsdirektør/eier/sjef osv. Han stakk så fort han så at dette prosjektet var altfor ambisiøst og førte IK Start ut i en håpløs økonomisk situasjon. I ettertid er anlegg solgt ut til skattebetalere og bankvesen. Publikumskapasiteten på Sør Arena er 14 563 og da tilskuerrekorden ble satt mot Viking i 2007 var 14 448 av plassene besatt. Denne sesongen har et gjennomsnitt på 4487 tilskuere sett lagets hjemmekamper. Tilsvarende tall for Strømmen er 3824. Vent litt… det var tallet for alle hjemmekampene våre denne sesongen. Gjennomsnittet får du ved å dele 3824 på 9. Kristiansand Stadion var Starts hjemmebane fra åpningen i 1905 til og med siste serierunde 2006. Publikumsrekorden på 16 563 skriver seg fra siste serierunde mot Fredrikstad i 2005.

 

Starts supporterklubb heter Tigerberget. Etter å ha kalt seg selv Menigheden i noen år ble det ved valg bestemt at man skulle gå tilbake til det opprinnelige navnet, Tigerberget.

 

Start kommer som nevnt tidligere fra Kristiansand. Kristiansand (opprinnelig Christianssand) er en by og en kommune i Vest-Agder fylke, og er også fylkets administrasjonssenter. Byen rangeres som Norges sjette største bykommune i folketall med 83 091 innbyggere per 1. oktober 2011. Kristiansand er den største byen i regionen og kalles Sørlandets hovedstad.Kristiansand grenser i vest til Søgne og Songdalen, i nord til Vennesla og Birkenes, og i øst til Lillesand i Aust-Agder. Folketallet er tilsammen med disse omkringliggende kommunene 128 328 (1. oktober 2011). De interkommunale aktivitetene i Knutepunkt Sørlandet inkluderer alle disse kommunene, samt Iveland. Byen er oppkalt etter sin grunnlegger, kong Christian IV, som grunnla byen Christianssand 5. juli 1641. Høyre og AP ble like store ved sist valg, men kabalen ble lagt og Arvid Grundekjøn fra Høyre fikk klubba, med vara fra et sterkt KRF på 16%. KRF står sterkt i bibelbeltet, som Kristiansand inngår i. Av kjente personer fra byen nøyer vi oss med å nevne Kronprinsesse Mette Marit Tjessem Høiby. Kronprinsessen har også et nært forhold til Romerike hvor hun både debuterte som filmskuespiller og med ecstacy.

 

Start har i likhet med Strømmen aldri spilt en cupfinale. Som Strømmen har laget fra Kristiansand strandet i semifinalen. Dog har de strandet litt oftere på dette nivået. Vi har en semifinale. Start har seks, senest i 2011. Til tross for at klubbene tilsammen har cirka 80 sesonger i de to øverste divisjonene blir søndagens kamp kun den fjerde kampen mot hverandre.

2012-05-06 Start – Strømmen 3-1 (Adeccoligaen 2012, 3 875 tilskuere)

1986-09-28 Strømmen – Start 1-1 (1. divisjon 1986, 370 tilskuere)

1986-06-01 Start – Strømmen 2-1 (1. divisjon 1986, 2 825) tilskuere)

 

Share

2 tanker om “19. serierunde: Start hjemme

Legg inn en kommentar