16. mai fest: Skjetten borte

2013-ghetto2

Pass opp for sprøytespisser

Lørdag 16. mai. Klokka 15:00. Peppes klokka 11:00. Skjetten borte. Forhåndsstoffet er nå på plass i sin helhet.

Peppes kjører live musikk fra klokken 12.

Vi ønsker alle Strømlinger velkommen til lokaloppgjør borte mot Skjetten Sportsklubb lørdag 16. mai kl 15:00. Romerikes Stolthet Strømmen IF skal på besøk til 2013 Getto Skjetten. Kort vei, gode muligheter for å bli ranet og til å kjøpe narkotika. Peppes åpner 11:00 og har som vanlig stor pizza til liten pris og hele åtte kroner i avslag for 0,6 liter øl. Det vil bli organisert felles transport med avreise kl 14:20.

Skjetten feiret som dere vet opprykket til 2. divisjon høsten 2007 på en heller original måte. Etter å ha kjørt noen timer rundt i en innleid minibuss tok de først turen hjem til Strømmens daværende trener Kjetil Rydje hvor de beviste sin manndom ved å sjikanere kone og barn. Deretter tok de turen til Strømmen Stadion for å ødelegge årsfesten Strømmen IF hadde for spillere, ledere og sponsorer. Prikken over i-en ble satt da de avsluttet kvelden med å urinere midt på Stadions nye kunstgressbane.

Slik feiret altså Skjetten sin sannsynligvis siste sportslige triumf i norsk fotball. Fotballens nasjonaldag 16. mai feirer vi Strømlinger med å innkassere tre poeng samt å passe på lommeboka. For øvrig greit å se opp for sprøytespisser også.

Mens du venter på en fyldig forhåndsomtale av kampen her på Greyhoundsweb kan du slå i hjel tiden med å lese litt arkivstoff:

Spillerne på Skjettens A-lag samt trenerne Roar Øien og Kai Holt pissa på Strømmen Stadion

Hater du Skjetten? Overraskende spørsmål? Det er faktisk noen som tror at du gjør det. Eller prøver å få deg til å gjøre det. Eller i det minste innbiller seg selv at du gjør det. Sannheten er vel at du ikke bryr deg om Skjetten i det hele tatt. Men vi kan jo late som, bare sånn for å få opp stemningen. Jo, la oss hate Skjetten en ukes tid.

Stedet Skjetten grenser til Strømmen ved Ryen og Retten og har ca 10 000 innbyggere. Gamle Skjetten er i utgangspunktet en del av Strømmen på linje med Ryen, Sagdalen, Retten, Stalsberg osv. Området er i dag okkupert og innlemmet i området som altså kalles Skjetten og har postnummer 2013. Om ikke det er nok så tvinges også deler av Strømmens befolkning til å sende barna sine til Skjetten Skole. Fra og med neste år ser det ut til at alle Strømlinger i skolepliktig alder bosatt på stasjonssiden av Sagelva må gå på Skjetten Skole. Ulempene det vil medføre er såpass åpenbare at vi lar det ligge her. Men en ting som de færreste har tenkt på er verdt å nevne. Tror du disse ungene vil begynne å spille fotball i Skjetten eller Strømmen som seks-sjuåringer? Sannsynligheten for Skjetten er stor, dersom ikke Strømmen IF er oppmerksomme på saken og anser Skjetten Skole som en skole i vårt naturlige nedslagsfelt.

Noe de fleste på Skjetten nok vil nevne er at dem aldri har tapt for Strømmen i en obligatorisk fotballkamp. Første gang klubbene møttes til obligatorisk kamp var i 2. divisjon 1997 og da ble det en uavgjort og en Skjetten seier i en sesong som bekreftet at Strømmens posisjon som Romerikes nummer to definitivt tok en pause. I 2000 møttes vi også. Med solide katalogmillioner i bakhånd vant Skjetten med utklassingssifrene 5-0 på Skjetten Kunstgress før returkampen endte 1-1. Skjetten vant da avdelingen men tapte senere opprykkskval mot Ålesund. Skjetten deltok for første gang i NM i 1992 og har tredje runde i 2001 som sin beste cupprestasjon.

Skjetten Sportsklubb er i dag organisert som et allianseidrettslag. Det betyr at Skjetten Fotball, Skjetten Basket, Skjetten Svømming, Skjetten Slåss På Project osv hver for seg i praksis er som egne klubber å regne. Klubben ble til etter en sammenslåing av de to Skjettenklubbene klubbene Valstad IF og Skjetten IL høsten 1986. Skjetten Ungdoms- og Idrettslag som Skjetten IL først het ble stiftet 3. mai 1967 og var de første årene kun et tilbud til eks-narkomane som ønsket å spille fotball. Valstad Idrettsforening ble stiftet 17. november 1976 og var kun åpen for medlemmer fra den nyetablerte Skjettenbyen. Bredden sto i fokus og klubben hadde organisert trening og konkurranse for så mange som tolv idretter i løpet av få år. Vi nevner bl.a luftgeværskyting, alpint, fotball, skøyter, orientering, sprøytesetting, bordtennis og håndball. Ganske imponerende faktisk og sannsynligvis et viktig innslag for innbyggerne i Skjettenbyen, uten Valstad IF kunne nok mange flere unge sjeler ha fått en skjev start på livet. Lurer på hvordan det hadde sett ut der oppe da..?

skjetten_sp_klubb

Fargene som forsvant

Så fulgte katalogeventyret. Klubben anført av en ledelse med visjoner fikk først tilslaget på utdeling av telefonkatalogene i Oslo og omegn før de etter et par år fikk en avtale med Televerket om tilsvarende distribusjon for hele landet. Hvor mye vi snakker om i omsetning her er vi litt usikre på, men småtteri er det ikke. Restene av denne distribusjonsavtalen finnes i dag bl.a i selskapene SSK Distribusjon og Sportslink som i 2008 omsatte for til sammen tett oppunder 80 millioner kroner. Hvorfor Skjetten Svømming er oppført med en omsetning på 54 millioner i 2001 er heller ikke godt å vite sånn uten videre. Nok om det. Overskudd stort nok til å gjøre betydelige investeringer ble det i hvert fall for fotballen der oppe. I første rekke ble det investert i trøndere. Nok trøndere til å nå Adeccoligaen i løpet av nittitallet. Det ble med en sesong der og noe ugunstig for klubben løp samtidig katalogavtalen ut. Forskjellen på budsjetter godt over ti millioner tilbake til fotballhverdagen på Romerike ble tung og snart var Skjetten tilbake i 3. divisjon. Men ingen skal si at Borettslaget ikke forsøkte å forbli fotballens nummer to på Romerike. Et av forsøkene inkluderte å kuppe vårt kjære Strømmen IF som på den tiden var milevis unna toppfotballen. Kuppforsøket gikk under navnet Romerike Fotball som også var navnet på det som i praksis var Skjetten Fotball i årene 2001 og 2002. Det er mange myter i fotballen og en av dem er ”talentfabrikken Skjetten”. All ære for at en del av katalogmillionene ble brukt på aldersbestemt fotball og noe fikk man vel også til. Men bruker man omtrent en million kroner årlig i snaut ti år på spillerutvikling bør man jo klare å få til noe. Olav Zanetti og Marius Gullerud er vel de to som fikk kamper i Tippeligaen som et resultat av denne satsningen og fra før hadde klubben levert Andre Bergdølmo og Peter Werni. I den samme perioden var det ikke mindre enn fjorten spillere med bakgrunn fra aldersbestemt fotball i Strømmen IF som spilte Tippeligafotball. Hvorfor Torvik og RB ikke ønsket å fokusere på dette når de skrev om talentutvikling på Romerike kan man lure på, eller kanskje du vet svaret? Hvis du ikke vet svaret kan du klikke her.

telefonkatalog_160

Millionene som forsvant

Etter tre år i 3. divisjon rykket Skjetten opp igjen i 2007 og overlevde fjorårssesongen i 2. divisjon. Morsomt med klubber som klarer å komme tilbake på ”ærlig vis” etter motgang og økonomiske problemer? Jo, for så vidt. Men Skjetten kom tilbake ved å bruke penger dem ikke hadde og holdt seg i fjor pga de 23 poengene (av 34) de tok mot klubbene nord for Trondheim. Pr i dag ligger Skjetten nederst på tabellen med null poeng og vi tror nok at den plassen er reservert for resten av sesongen. Vår første seier mot Skjetten bør komme på lørdag. På en annen side så går vel ikke Skjetten en hel sesong uten å vinne en kamp heller…

Skjetten Stadion er det nye navnet på det som har hett Skjetten Kunstgress siden starten av nittitallet. Tilskuerrekorden er fra 1995 da nesten 2000 møtte frem for å se en cupkamp mot Kongsvinger. Banen var den første med kunstgress på Romerike og selv om dekket ble skiftet ut i 1998 ble det ikke en ”ordentlig kunstgressbane” før det kom enda et nytt dekke samt undervarme for et drøyt år siden. Det ble spilt fotball på banen før kunstgresset kom også, grusbanen som lå der da gikk under navnet Gjelleråsbanen. A-laget (samt en del aldersbestemte lag) spilte da hjemmekampene sine på Lillestrøm Stadion, en sesong eller to benyttet også A-laget Strømmen Stadion som hjemmebane.

Vi ønsker velkommet til et skikkelig lokaloppgjør på fotballens nasjonaldag 16. mai.

Share

7 tanker om “16. mai fest: Skjetten borte

Legg inn en kommentar