3. runde NM: Fredrikstad hjemme

Strømmen Stadion. Førstkommende onsdag 9. juni. Avspark 18:00.

 

Syv poeng på de tre siste seriekampene lover godt. Med avansement i onsdagens cupkamp i tillegg kan vi ta VM pause med god samvittighet. Strømmen er klare for 3. runde i cupen for første gang siden 1995. Neste hinder på veien til Ullevaal er Fredrikstad Fotballklubb.

Les mer om Strømmens bravader i Norgesmesterskapet og de 192 cupkampene ved å følge denne linken. Under tar vi en nærmere titt på Fredrikstad og de mange klassiske oppgjørene mellom klubbene gjennom årene.

Fredrikstad Fotballklubb ble stiftet 7. april 1903. Klubbens historie er, for å si det mildt, meget innholdsrik. Vi gjør det kort, ønsker du en fyldigere historisk omtale av onsdagens motstander anbefaler vi denne linken. Før krigen vant FFK fem kretsmesterskap, fem cupmesterskap og to seriemesterskap. I årene etter frigjøringen befestet klubben sin posisjon som landets ledende fotballklubb da de i løpet av de femten neste årene vant tre cupmesterskap ikke mindre enn sju seriemesterskap. Fredrikstad var den første klubben som representerte Norge i Europacupen og slo i 1960 sensasjonelt ut Ajax (4-3 / 0-0) i første runde. Forrige seriemesterskap, det niende i rekken, kom så langt tilbake som i 1961. Summerer vi antall kongepokaler kommer vi til elleve, en færre enn Odd. Da den hittil siste kongepokalen ble vunnet i 2006 var det 22 år siden forrige gang. Du har ganske sikkert sett frisparksscoringen til Per Egil Ahlsen mot Viking i 1984. Etter denne triumfen tilbrakte FFK åtte sesonger på nivå 2 (tilsvarende Adecco) før det ble ti lange år i divisjonen under der igjen. To strake opprykk i 2003 og 2004 tok aristokratene tilbake til toppdivisjonen i norsk fotball. Cupmesterskapet i 2006 og seriesølvet i 2008 ble fulgt opp med en av de største såpeoperaene i norsk fotball noensinne. Start med denne artikkelen i Fredrikstad Blad og klikk deg videre, vi nøyer oss med å slå fast at Fredrikstad rykket ned til Adeccoligaen i 2009.

Oppgjørene mellom Strømmen og Fredrikstad på femtitallet var for storoppgjør å regne. Når sant skal sies var kanskje kampene større for oss enn for dem, og mot laget fra plankebyen var det alltid folksomt på Fedrelandet og senere på Strømmen Stadion. Publikumsrekorden i en seriekamp på Strømmen Stadion skriver seg fra 13. juni 1954. Dette var siste serierunde (man spilte høst/vår på den tiden) og da hjemmelaget ledet serien poenget foran FFK var kampen som en seriefinale å regne. Dessverre fikk de drøyt 8000 tilskuerne se at bortelaget vant 4-1. Strømmen og Fredrikstad har møtt hverandre 16 ganger i toppserien, tre ganger på nest høyeste nivå og fire ganger i det som nå heter 2. divisjon. Resultatene i de 23 kampene forteller oss at FFK har vunnet 16 av kampene, vi har vunnet 3 ganger mens 6 kamper har endt uavgjort. Målscore 55-23. Les mer om Strømmens storhetstid på 50-tallet her.

I Norgesmesterskapet har Fredrikstad avansert på bekostning av oss strømlinger tre ganger. De to første gangene var så langt tilbake som i 1929 og 1930. I sin hittil eneste cupkamp på Strømmen Stadion slo Fredrikstad Norrøna hele 12-1 i 1930, året før gjestet Strømmen Ballklubb Fredrikstad i en kamp hjemmelaget til slutt vant hele 15-0. Forrige gang klubbene møttes til cupkamp var 26. september 1954, da i kvartfinale på Fredrikstad Stadion. Strømmen ledet 2-0 til pause, men i andre omgang snudde hjemmelaget kampen og vant til slutt 4-3.

Nå vil vi ha revansje for alle de sure tapene mot Fredrikstad. Vi vil videre til 4. runde i cupen for første gang siden 1990. Faktisk kan vi tenke oss en Kongepokal også.

Share

6 tanker om “3. runde NM: Fredrikstad hjemme

  1. Kommigjenna! Flere. Faen, det må da være noen som tar seg en øl midt på dan midt i uka?

  2. Rekker desverre ikke hverken smelteriet eller 1.omg. Oppvisning på Skolen som jeg må på. Sees i 2.omg.

Legg inn en kommentar