21. serierunde: Kamma hjemme

Søndag 9. september. Strømmen Stadion. Avspark 16:00. Alle dere 193 som leser denne før-kampen-artikkelen bes merke dere at kampen starter klokka fire!! Rockwood Pub åpner 13:00, ta deg en velfortjent tur innom før kampstart.

To av landets mest suksessrike utenlandsproffer møtes som trenere i denne kampen. Vegar Skogheim satt som kjent flere kamper på benken for Werder Bremen i Bundesligaen mens våre egen Erland Johnsen vant Bundesligaen to ganger med Bayern München og fikk gull- og sølvmedalje i FA Cupen med Chelsea.

artikkelen er ferdig

 

Apropos nevnte Erland Johnsen registrerer vi at både riks- og lokalpressen har viet gitt ham spalteplass de siste ukene. For å starte med rikspressen og greiene om dommerpåvirkning limer vi inn denne fra ukens Erland-artikkel på klubbens hjemmeside: «som leseren kanskje legger merke til så har undertegnede vektet sine ord nøye denne gangen. At en uttalelse om kolleger på denne siden skulle nå rikspressen så fort hadde jeg aldri trodd». Vel Johnsen, velkommen til virkelighetens Romerike her på den riktige siden av elva. Da Greyhoundsweb navnga en midtstopper etter avlysningen av Ull/Kisa-HamKam tok det under tre timer før Romerikes Blad var på tråden. Da hadde VG to dager tidligere navngitt samme Onstad. Så det er bare å venne seg mediekjøret Erland, tøft her på Strømmen, særlig når Torviken har tatt pilla si.

Når det gjelder den andre «mediasaken» siterer vi oss selv: «I følge vår hovedtrener er det ukultur å snakke om nedrykksstrid når man er få poeng fra opprykkskval. Vel, hva kan vi si… gutta ga ham i det minste et klart svar. Nå er vi to poeng unna direkte nedrykk»

Status er altså 24 poeng og tiende plass. Vi har to seire i løpet av juni, juli, august og hittil i september. En seier på de siste åtte kampene. Fem kamper uten seier.

For to uker siden hadde vi besøk av serielederne fra Kristiansand. Bra kamp det, både en bra Adeccokamp og bra av oss. Men det blir jo ikke poeng da, Jesper Mathisen stjeler alle tre poengene kvarteret før slutt. Føles i hvert fall som tjuveri, vi hadde utlikna og snudd kampen helt – og akkurat brent to kjempesjanser. Den forrige Startspilleren som putta i det målet på Strømmen Stadion var faren til nevnte Jesper, legenden Svein Matta Mathisen. Målet var for øvrig hans mål nr 101 i norsk toppserie. Men til tross for tap forlot vi tribunen med en god følelse. Man får jo følelsen av å være en toppklubb når snuten kommer på puben før kamp og det er 518 tilskuere på kampen. Ikke helt det samme etter 0-3 mot Tromsdalen forrige helg. Men like mange poeng. Null.

 

Morsom frisyre

En opptelling da vinduet stengte viser 20 spillere i stallen, ev 21 med juniorkeeper Jonas Hemmingbye og 22 med Bjørnevik (begge står på lista fra NFF). Vi teller oss til at 17 av disse er disponible mot Kamma; Nordheim og Amundsen er fortsatt skada, Strømnes ble utvist mot Tromsdalen og Kerr er i Jamaica-troppen som møter USA i VM-kvalik fredag og tirsdag. Kim André Brandtzæg, Espen Næss Lund, Miguel Hamutenya (bildet) og Marius Høibråten ble som du sikkert vet Strømmensspillere i løpet av handleperioden. Kanskje kommer det snart en presentasjon av disse på Greyhoundsweb, kanskje ikke. Uansett gjetter vi oss til at søndagens startoppstilling ikke blir som den pleier. Ikke overraskende om Næss Lund, Miguel og muligens Høibråten starter kampen.

HamKam finner vi seks poeng og to plasser foran oss på tabellen. Det har gått litt i rykk og napp for hedmarkingene denne sesongen, en seier eller et tap kommer sjelden alene. Fortsetter trenden blir poengene igjen på Romerike – eller så havner dem på Hamar og Kamma vinner også sine neste en—to-tre kamper.

 

Hamarkameratene, eventuelt HamKam eller Kamma om du vil, regner 10. august 1918 som sin stiftelsesdato – da ble fotballklubben Freidig stiftet på Utstillingsplassen i Hamar. Klubben het Freidig frem til den i 1927 ble tatt opp som medlem i Hamar & Omegn Fotballkrets og endret navnet til Briskeby Fotballag. Etter krigen fusjonerte Briskeby med Hamar Arbeideridrettslag og tok navnet Hamarkameratene.

Før krigen var Hamar IL best i byen og det var ikke før på slutten av 60-tallet Kamma ble byens beste fotballag. HamKam vant 3. divisjon Østland/Nordre i 1967 (Strømmen nr 2, Hamar IL nr 3) og debuterte i toppserien 1970 (Norgesserien telles ikke). På 70- og 80-tallet spilte Kamma 14 sesonger i landets øverste divisjon. Etter nedrykket i 1987 ble det først opprykk igjen i 1992 og tre nye Tippeligasesonger før det ble nedrykk i 1995. Etter store økonomiske problemer gikk ferden helt ned i 2. divisjon (nivå 3) i 1999 og halvveis lå laget på midten av tabellen. Da returnerte Vegar Skogheim til Briskeby og førte an i opprykksmarsjen utover høsten. Samme Skogheim som etter sigende har spilt fem kamper for Werder Bremen er pr i dag lagets trener. Vi hopper til 2003 da Kamma med Espen Olsen på laget rykket opp i Tippeligaen, denne gangen for å bli. Det var i hvert fall planen. Til tross for et år i Adecco var det i Tippeligaen klubben hørte hjemme og i 2007 var ”nye” Briskeby Gressbane klar til å ta i mot 8064 sittende hedmarkinger. Byen hadde fått en av landets fineste fotballarenaer. At Hamar to år senere skulle ha landets desidert beste 2. divisjonsarena var ikke en del av planen. Etter nedrykket til Adecco i 2008 var planene Tippeligaspill i 2010, noe som var en realistisk målsetting selv om budsjettet ble kutta fra 54 til 42 millioner kroner. Hvordan det gikk? For å gjøre en lang historie kort spilte ikke Kamma i Tippeligaen den sesongen, derimot tapte dem to lokaloppgjør mot Brumunddal i 2. divisjon… Men opprykk ble det og i fjor var Hamarklubben tilbake i Adeccoligaen.

I likhet med Strømmen har heller ikke Kamma vunnet serien eller køppen i Norge. Beste serieplassering er bronse i 1970 og i Norgesmesterskapet har det blitt seks semifinaler, senest i 1989 da de tapte 1-3 for Viking.

 

Hamarkameratene kommer fra bykommunen Hamar i Hedmark fylke ti drøye mil nord for Oslo. Kommunen som har 30 565 innbyggere ligger på den rette sia ta Mjøsa ifølge de innfødte selv. Vanligste fremkomstmiddel til Hamar er bil og buss, men man kan også ta tog eller båt. Sistnevnte anbefales og det er da Norges eneste hjuldamper Skibladner som gjelder. Norsk Tipping holder til på Hamar, det samme gjør Riksrevisjonen og SEFO. Vedr Norsk Tipping ble som kjent denne tradisjonelle måten for gambling i Norge hvor overskuddet går tilbake til idretten selv innført av Nasjonal Samling i 1942, hvor mye kred NS i ettertid har fått for dette bidraget til norsk idrett skal dog være usagt. Byen har lange skøytetradisjoner og har tatt over som landets skøyteby etter at isen smeltet på Bislett Stadion i Oslo. Vikingskipet med plass til nesten 10 000 tilskuere er landets eneste innendørshall for lengdeløp, tidligere holdt skøytefolket til på Hamar Stadion. For øvrig anbefaler vi en titt på Domkirkeruinene nord for sentrum. Ordfører frem til årets kommunevalg var Einar Busterud fra By- og Bygdelista Hamar, en bygdeliste som fikk hele 42% av stemmene ved kommunevalget i 2007. Ved fjorårets kommunevalg fikk Arbeiderpartiet 37,1%, Høyre 18,9% og Bygdelista 18,1%. Ordfører er Morten Aspeli fra Arbeiderpartiet. Med unntak av Bygdelista er Einar Grill Fasting (ordfører 1941-1945) den eneste ordføreren i Hamar som ikke har representert Arbeiderpartiet.

 

Kamma er en av klubbene i Adeccoligaen som har supportere av en viss klasse. Den «offisielle» uavhengige supporterklubben heter Briskebybanden og har eksistert siden 1996. Wikipedia kan fortelle oss at Banden har en torne i siden til klubbene Raufoss og Vålerenga. Raufoss pga beliggenhet og flere innbyrdes kamper enn vanlig de siste årene, Vålerenga pga ishockey og… tja, det er fint å ha noen å hate da. Banden har de siste årene måtte tåle en del omstillinger, vil tro det er flere ulikheter enn likheter mellom Ultras Nidaros, Iskoboys og Brumunddal City Firm. For ikke å snakke om Strømmen Greyhounds. For et år siden siterte vi tabloidpressen som påstod at det eksisterer en såkalt casualgruppering i Hamar. I år siterer vi Ola Moheim fra politiets avdeling for organisert kriminalitet som bekrefter at ti HamKam supportere er registrert som risikosupportere. Hvem de er en risiko for er uvisst. Navnet er visstnok Briskebyens Beste Borgere (BBB) og for å være på den sikre siden bør du anta at de er livsfarlige. Førstkommende søndag bør du med andre ord styre unna alle med bred dialekt og grønne skjerf. Eier du butikk i Strømmen bør du holde stengt, dekke til vinduene på utsiden og øke forsikringen. Ikke glem hvordan sentrum i Luton så ut etter kampen mot Millwall i februar 1985.

 

Briskeby Gressbane er hjemmebanen til HamKam og ser ammen med Sør Arena den beste arenaen i Adeccoligaen. Banen ble åpnet i 1936. ”Nye Briskeby” sto klar i 2007 og kan ta i mot 8 068 tilskuere. Så mange kommer det neppe på søndag. Publikumssnittet forrige sesong var 2 057, bare 200 flere enn i 2. divisjon 2009 og 500 færre enn i nedrykkssesongen 2008. I sine tre siste sesonger i Tippeligaen hadde Kamma et publikumssnitt på ca 5 500. Publikumsrekorden på Briskeby er fra cupfinalen i 1938 da enten 14 500 eller 12 000 (avhengig av kilde) så Fredrikstad slå Mjøndalen 3-2 etter ekstraomganger. For HamKam er tilskuerrekorden fra 27. mai 1976 da det kom hele 11 500 for å se serieleder HamKam mot tabelltoer Lillestrøm. Dessverre ble poengene med tilbake til Romerike.

 

Køppkampen 1984

Søndagens kamp blir det 31. obligatoriske internoppgjøret mellom klubbene. Første gang var i 1939 da Briskebyen møtte Strømmen FK i køppen. Her er resten av resultatene:

2012-04-22 HamKam – Strømmen 2-3 (Adeccoligaen, 1407 tilskuere)

2011-09-04 HamKam – Strømmen 4-2 (Adeccoligaen, 2. nivå; 1240 tilskuere)

2011-05-16 Strømmen – HamKam 1-0 (Adeccoligaen, 2. nivå; 1103 tilskuere)

1998-00-00 Strømmen – HamKam 1-4 (NM cup, 2. runde; 117 tilskuere)

1992-10-21 Strømmen – HamKam 4-4 (Kvalik til toppserien; 906 tilskuere)

1990-08-07 Strømmen – HamKam 1-0 (2. divisjon, 2. nivå; 212 tilskuere)

1990-30-09 HamKam – Strømmen 2-1 (2. divisjon, 2. nivå; 2503 tilskuere)

1989-10-01 Strømmen – HamKam 0-1 (2. divisjon, 2. nivå; 515 tilskuere)

1989-07-02 HamKam – Strømmen 3-0 (2. divisjon, 2. nivå; 1369 tilskuere)

1986-08-31 HamKam – Strømmen 1-0 (1. divisjon, 1. nivå; 2264 tilskuere)

1986-05-16 Strømmen – HamKam 0-1 (1. divisjon, 1. nivå; 1128 tilskuere)

1984-07-06 HamKam – Strømmen 1-2 eeo (NM cup, 4. runde; 2401 tilskuere)

1984-05-20 HamKam – Strømmen 8-0 (2. divisjon, 2. nivå; 2476 tilskuere)

1984-08-25 Strømmen – HamKam 2-2 (2. divisjon, 2. nivå; 647 tilskuere)

1978-06-04 Strømmen – HamKam 1-0 (2. divisjon, 2. nivå; 1406 tilskuere)

1978-09-10 HamKam – Strømmen 1-0 (2. divisjon, 2. nivå; 2209 tilskuere)

1967-00-00 Strømmen – HamKam 0-0 (3. divisjon, 3. nivå)

1967-06-04 HamKam – Strømmen 3-1 (3. divisjon, 3. nivå; 2000 tilskuere)

1966-10-02 Strømmen – HamKam 4-1 (3. divisjon, 3. nivå)

1966-06-19 HamKam – Strømmen 2-2 (3. divisjon, 3. nivå)

1965-00-00 Strømmen – HamKam X-X (3. divisjon, 3. nivå)

1965-09-19 HamKam – Strømmen 4-2 (3. divisjon, 3. nivå; 1200 tilskuere)

1964-00-00 HamKam – Strømmen 1-1 (NM cup, 2. runde)

1964-00-00 Strømmen – HamKam 1-3 (NM cup, 2. runde omkamp)

1963-05-26 Strømmen – HamKam 3-1 (3. divisjon, 3. nivå)

1963-09-22 HamKam – Strømmen 0-2 (3. divisjon, 3. nivå)

1961-00-00 HamKam – Strømmen X-X (Landsdelsserien, 2. nivå)

1962-05-27 Strømmen – HamKam 1-0 (Landsdelsserien, 2. nivå)

1951-06-24 HamKam – Strømmen 2-1 (NM cup, 2. runde)

1939-00-00 Briskebyen – Strømmen FK 4-0 (NM cup, 2. kvalifiseringsrunde)

 

Share

Legg inn en kommentar