16. serierunde: Bodø/Glimt hjemme

Ja strømlinger, på tide å ta dere en tur på stadion? Vi 350 som er der hver gang hadde satt pris på litt selskap. Skulle ikke forundre meg om det samme gjelder spillerne.

Søndag 5. august kommer opprykksrival Bodø/Glimt på besøk. Avspark 18:00 på Strømmen Stadion. Før kampen tar du en snartur innom Rockwood Pub i Strømsveien.

 

 

Armin Sistek

Tre poeng mot Tromsdalen forrige helg. 5-0. Fem null. En Armin Sistek i knallform ledet an fra avspark da Strømmen gikk ut i hundre og kjørte over nordlendingene fra start til mål. Når sant skal sies gjorde vi kanskje ikke det hele tiden, men vi prøvde i hvert fall. I første omgang nesten litt i overkant, noe som førte til et par-tre fete Tromsdalen-muligheter da det ikke alltid var orden på det defensive. Vi går videre, kampreferater kan som kjent de fleste bedre enn oss. Bare legger til at vi er imponert.

 

Et par bra kamper er som kjent nok til at opprykksfantasiene kommer hos naive supportere. Etter 15 kamper – halvspilt serie – har Strømmen 22 poeng. Det er to poeng fra kvalik og fem poeng fra direkte opprykk. Og det er bedre enn etter like mange kamper både i 2010 (19 poeng) og 2011 (17 poeng). Tar vi like mange poeng i resten av kampene kan det bli kvalik, 44 poeng har holdt til 6. plass i tre av de ti siste sesongene. For direkte opprykk må du plusse på minst 12 poeng. Hvis noen fortsatt tenker på nedrykk er vi nå syv poeng foran Hødd på øverste nedrykksplass. Med 35 poeng i Adeccoligaen rykker man sannsynligvis ikke ned, bare et par klubber rundt Mjøsa som har gjort det hittil.

 

Søndagens motstander Bodø/Glimt har 24 poeng og ligger på 6. plass, den nederste kvalikplassen. Laget som ledes av trenerduoen Cato Hansen og Tom Kåre Staurvik ble av oddsgutta regnet som en av opprykkskandidatene før sesongstart. Da kan man trygt si at tre poeng på de fire siste hjemmekampene mot Ranheim, Kongsvinger, Mjøndalen og Strømmen ikke er godt nok.

Verken vi eller Gutan har spillere ute med karantene.

 

Klikk her for høydepunktene fra Strømmens kamper i Adeccoligaen 2012

 

Tabellen:

1

Start

15

10

4

1

22

34

2

Sandefjord

15

8

3

4

5

27

3

Ranheim

15

7

5

3

14

26

4

Sarpsborg 08

15

7

5

3

9

26

5

Ull/Kisa

15

8

1

6

5

25

6

Bodø/Glimt

15

6

6

3

9

24

7

HamKam

15

7

3

5

3

24

8

Mjøndalen

15

6

5

4

-4

23

9

Strømmen

15

6

4

5

2

22

10

Kongsvinger

15

6

2

7

-3

20

11

Tromsdalen

15

5

3

7

-11

18

12

Bryne

15

4

4

7

-7

16

13

Hødd

15

4

3

8

-6

15

14

Notodden

15

4

2

9

-14

14

15

Alta

15

1

6

8

-12

9

16

Bærum

15

2

2

11

-12

8

 

 

Fjorårets Glimt-seier på Strømmen Stadion var, på femte forsøk, de helgules første trepoenger borte mot Strømmen. Nederst på siden finner du resultater fra alle innbyrdes kamper. Da er det på tide med en skikkelig presentasjon av søndagens motstander, vi setter over til Greyhoundsweb Klipp & Lim.

 

 

Den økonomiske situasjonen i Bodø/Glimt for et snaut år siden er et greit eksempel på pengebruken i norsk fotball de siste årene. Siden 2002 har klubben gått med et samlet underskudd på cirka 40 millioner kroner. Rekordbudsjettet i 2008 på hele 51 millioner var i forfjor redusert til 37 millioner, men allikevel viste regnskapstallene et underskudd på nesten 7 millioner. Glimt hadde i 2010 med andre ord et større underskudd enn vi hadde budsjett. I fjor var budsjettet for første gang siden 2004 under 30 millioner og årets budsjett er omtrentlig det samme. Klubben har gjennomført en høyst nødvendig økonomisk snuoperasjon hvor et av tiltakene har vært å selge hjemmebanen Aspmyra til Bodø kommune.

 

Fotballklubben Bodø/Glimt ble stiftet 19. september 1916. Fotballen ble introdusert relativt sent i Bodø. Nabobyer som Narvik og Mo hadde stiftet sine klubber tidligere. Men i 1916 fikk Bodø sitt fotballag da fotballklubben Glimt ble stiftet. Glimt var også klubbens navn i mange år, med det viste seg at en klubb i Orkdal allerede hadde navnet «Glimt» og dermed måtte klubben legge til «Bodø». Av denne grunn kaller mange bodøværinger klubben fortsatt bare for Glimt. Bodø/Glimt ble en av landsdelens ledende klubber på 1930-tallet og vant Nord-Norgesmesterskapet fire av elleve ganger før krigen. I to første decenniene etter krigen var Harstad og Mjølner best i nord, men på 60-tallet tok Glimt tilbake hegemoniet i Nord-Norge og vant bl.a fire av de sju siste nord-norske mesterskapene som ble arrangert (siste gang 1969).

 

Norges Fotballforbund er ikke kjent for å være verken fremsynte eller fordomsfrie, snarere tvert i mot vil noen hevde. Filosofien om at kjerringer, nordlendinger og utlendinger helst ikke skulle spille fotball i det hele tatt levde frem til NFF feiret sitt 75-årsjubileum. Klubbene fra Nordland, Troms og Finnmark fikk først i 1963 lov til å delta i Norgesmesterskapet (cupen).

 

I seriesammenheng tok det ytterligere ni år før våre tre nordligste fylker ble inkludert i det norske seriesystemet i 1972. Men ikke før i 1979 fikk klubbene nordfra de samme opprykksmulighetene til toppserien som oss søringer. Bodø/Glimt og Mjølner var de to beste Nord-norske på den tiden og da køppen ble åpnet for nordlendinger (1963) spilte Glimt seg helt frem til kvartfinalen. Motstander var Frigg på Bislett, en kamp som trakk hele 23 500 tilskuere. Til tross for tap ble kampen sett på som en frigjøring for den nordnorske fotballen, nesten også for nordlendinger generelt. Anslagsvis 20 0000 undertrykte og diskriminerte nordlendinger ble stående og synge den nordnorske ”nasjonalsangen” Eg veit meg eit land lenge etter kampslutt.

 

Cupfinalen 1996. Mange nordlendinger.

Neste frigjøringskapittel ble skrevet i 1975 da Glimt vant 2-1 i cupfinalen mot Vard og deretter debuterte i toppserien som sølvmedaljevinnere i 1977. Siden den gang har Bodø/Glimt spilt 19 sesonger i landets øverste divisjon, 10 sesonger på Adecconivå og har også vært to turer innom nivå 3 (1984-86 og 1990-91). Klubben har tatt sølv i serien tre ganger (1977, 1993 og 2003) og vunnet Norgesmesterskapet to ganger (1975 og 1993). Glimt var sist i Tippeligaen i sesongene 2008 og 2009. Nevnte resultater har nødvendigvis ført til seks sesonger med spill i Europacupene. Resultatene derfra er ganske bra i forhold til andre norske lag. Seire mot italienske Sampdoria, det sveitsiske toppserielaget Vaduz (som representerer Liechtenstein) og den israelske Beitar Jerusalem er resultater verdt å nevne.

 

Klubben har fostret blant annet Berg-familien med Harald «Dutte» Berg, Ørjan Berg og Runar Berg, i tillegg har blant annet Jahn Ivar «Mini» Jakobsen, Bengt Sæternes og Trond Fredrik Ludvigsen spilt for Glimt.

 

Bodø, Bådåddjo på lulesamisk, er en bykommune i Salten i Nordland som ved årsskiftet hadde 48 578 innbyggere. Bodø ligger nord for polarsirkelen og har midnattssol fra 4. juni til 8. juli. Byen er fylkeshovedstad i Nordland og er Nord-Norges nest største by etter Tromsø. Under andre verdenskrig ble Bodø hardt rammet da 70% av bebyggelsen ble lagt i ruiner. Den eneste trykte dagsavisen er «Avisa Nordland» som ble navnet da «Nordlands Framtid» og «Nordlandsposten» ble slått sammen i 2002. Bodø lufthavn ligger bare et snaut kvarters gange fra Bodø sentrum og rett rundt hjørnet for Aspmyra. Flyplassen åpnet for sivil trafikk i 1952. Nordlandsbanen nordover fra Trondheim fikk Bodø som endestasjon i 1961.

 

Ved fjorårets kommunevalg ble de tre største partiene Arbeiderpartiet (33,9%), Høyre (23,2%) og Fremskrittspartiet (22,2%). Det betød slutt på tolv år med Arbeiderpartistyre da Høyre, Frp, Sp, Venstre og KRF til sammen fikk 21 av de 39 setene i kommunestyret. Ordfører er Ole-Henrik Hjartøy fra Høyre. I valgkrets 5 (Viesttarmeara válgabiire/Vesthavet valgkrets) som inkluderer Bodø fikk NSR (Norske Samers Riksforbund) 47,7% og Arbeiderpartiet 24,6% av stemmene ved Sametingsvalget i 2009.

 

Apropos sistnevnte valg kan vi drive litt voksenopplæring i samme slengen. Når vi søringer, uansett om det er humoristisk ment eller ikke, kaller nordlendinger for samer er ikke det akkurat en innertier. Nord for polarsirkelen ulmer det fortsatt mellom nordmenn og samer, noe som når nyhetssidene sørpå de gangene skilt med stedsnavn skrevet på samiske blir smadret eller sprayet ned. Men konfliktene stikker nok dypere enn veiskilt på både samisk og norsk. Klikk deg inn på linken i forrige setning og videre derfra for noen eksempler. Vi tar med et par sitater fra leserinnlegg i Nordlands Framtid etter at Bodø fikk stedsskilt på samisk (for øvrig smadret i løpet av få dager):

Hvis de ikke skjønner at det står Bodø, så burde de jo lære seg norsk.”

Jeg har egentlig ikke noe i mot samiske skilt, men etter min mening kunne det like gjerne stått på pakistansk.”

 

I norske skolebøker, i hvert fall de som ble brukt på Sagdalen og Stalsberg for noen år siden, finner man ikke akkurat mye om samisk historie. Ei heller om statens forhold til samene og det samiske. Det er vel ikke alt man ønsker å fortelle, men det blir jo ikke mindre sant av den grunn. Greyhoundsweb tar seg dermed den frihet å nevne et par småting norsk skolepensum mer eller mindre glatt hopper over. Det bor i dag cirka 100 000 samer i de fire landene Norge, Sverige, Finland og Russland, hvorav ca 75% i Norge. Den samiske kulturen og de samiske språkene lever fortsatt, om ikke i beste velgående så i hvert fall bedre nå enn for femti år siden. I mer enn hundre år hadde da den norske stat ført en ”fornorskningspolitikk” ovenfor samene ganske lik den tyskerne brukte i sine okkuperte østområder under andre verdenskrig. Frem til 1959 var det forbudt ved lov å undervise i eller bruke samisk som undervisningsspråk i Norge. Jordsalgsloven som slo fast at bare norske statsborgere som kunne snakke, lese og skrive norsk, og som daglig brukte norsk, kunne få kjøpe jord ble opphevet først i 1965.

 

Supporterklubben til Bodø/Glimt heter Den Gule Horde. I tillegg har klubben en supporterklubb som holder til i mer siviliserte strøk og lyder navnet Bodø/Glimt Supporterklubb Sør.

 

Bodø/Glimt spiller sine hjemmekamper på Aspmyra Stadion. Arenaen ble åpnet i 1964 og er ut i fra en fotballsupporters ståsted sentralt plassert i byen. Snaut ti minutters gange til flyplassen, politistasjonen og jernbanestasjonen. Tilskuerrekorden er på 12 189 og skriver seg fra semifinalen i cupen mot Viking i 1975. Etter en etterlengtet oppussing for noen få år tilbake er kapasiteten nå 7 354 fordelt på ca 6 100 sitteplasser og 1 300 ståplasser. Publikumssnittet så langt denne sesongen er på 2 207 tilskuere pr kamp. I fjor ble snittet til slutt 2 824, i forfjor 2 870 og i nedrykksesongen fra Tippeligaen 2009 ble laget sett av 4 287 tilskuere pr kamp.

 

 

Strømmen – Bodø/Glimt 1987

Strømmen og Bodø/Glimt har før søndagens oppgjør spilt elleve obligatoriske kamper mot hverandre, alle på nest øverste nivå i det norske seriesystemet. Fire seire til hvert av lagene og tre uavgjorte. Alle resultatene (klikk på kampen for høydepunkter):

2012-06-03 Bodø/Glimt – Strømmen 0-0 (Adeccoligaen, 2303 tilskuere)

2011-10-16 Bodø/Glimt – Strømmen 3-1 (Adeccoligaen, 4351 tilskuere)

2011-06-03 Strømmen – Bodø/Glimt 1-2 (Adeccoligaen, 632 tilskuere)

2010-10-24 Strømmen – Bodø/Glimt 2-1 (Adeccoligaen, 477 tilskuere)

2010-04-25 Bodø/Glimt – Strømmen 2-0 (Adeccoligaen, 2604 tilskuere)

1989-08-20 Strømmen – Bodø/Glimt 3-1 (2. div avd A)

1989-05-28 Bodø/Glimt – Strømmen 2-2 (2. div avd A, 1076 tilskuere)

1987-05-19 Strømmen – Bodø/Glimt 2-1 (2. div avd B, 491 tilskuere)

1987-08-22 Bodø/Glimt – Strømmen 5-0 (2. div avd B, 1479 tilskuere)

1982-10-03 Strømmen – Bodø/Glimt 0-0 (2. div avd A)

1982-06-02 Bodø/Glimt – Strømmen 1-4 (2. div avd A, 410 tilskuere)

 

Share

3 tanker om “16. serierunde: Bodø/Glimt hjemme

  1. Det var en lang og velskrevet artikkel, men litt for mye gnål om samer.
    Tvi-tvi og måtte Glimt ta strømmen atter en gang!

Legg inn en kommentar