15. serierunde: Ull/Kisa borte

pengerVi møter altså Ullensaker/Kisa Idrettslag på bortebane førstkommende lørdag. Kampen spilles på Jessheim Stadion med avspark 15:00.

 

Som regel skjer det lite i norsk fotball, derfor trykker vi en presentasjon av bondeklubben som er så å si identisk med hva som sto her i forkant av hjemmekampen. Men det bør jo legges til at det også på Øvre Romerike nå har blitt ut å bruke penger man ikke har. Penger eller ikke penger, Kisa er i skrivende stund på syvende plass med nitten poeng.

 

Ull/Kisa som klubben heter på godt norsk driver med fotball, håndball og friidrett. Klubben kommer fra tettstedet Jessheim nord på Romerike og ble grunnlagt i 1894. UKI har ikke markert seg spesielt innen verdens største idrett på de mange årene siden stiftelsen. Nå skal det i rettferdighetens navn legges til at det ikke ble spilt fotball i flyplassbyen før 1907 og at de forskjellige idrettslagene ikke fusjonerte (til Jessheim Turn & IF) før i 1921. Kommunistene i Ullensaker AIL slo seg sammen med resten i 1945 og i 1947 ble også Kisa IF med i det som siden den gang har gått under det heller spesielle navnet Ullensaker/Kisa Idrettslag. Fotballen i Ull/Kisa har spilt på nivå 3 i norsk fotball i årene 1971-1976, 1979-1980 og fra 1999 og frem til det mulige nedrykket denne sesongen. Selv om klubben ikke har svidd av i nærheten av like mange millioner som talent og telefonkatalogfabrikken Skjetten Sportsklubb har den sportslige suksessen i Jessheimfotballen de siste årene også vært tuftet på penger man enten ikke har eller penger man burde brukt på klubbens medlemmer fremfor overbetalte A-lagsspillere. Dog skal det ikke stikkes under en stol at Ull/Kisa var nære opprykk til Adeccoligaen både i 2003 og i 2008. Begge sesongene hadde deres kjære naboer i Eidsvold Turn en relativt avgjørende sesongavslutning mot noen av Ull/Kisas opprykksrivaler. Avgjørende for opprykket altså, ikke avgjørende for Eidsvold Turn. Hvordan de kampene gikk sier seg selv da forholdet mellom de to ”storklubbene” på Øvre Romerike er nesten like ille som her i mer siviliserte strøk av Romerike. Avslutningsvis gratulerer vi Ull/Kisa årets cupbombe mot Sandefjord. Tilsvarende bombe ble detonert på Jessheim i 1979 da Ham/Kam ble slått 2-0. Hvis Kisa er heldig med oppsettet for neste runde er det gode muligheter for ny klubbrekord i Norgesmesterskapet. Bøndene fra Jessheim spilte sin første cupkamp i 1929 (som Ullensaker IL) men har aldri tidligere nådd fjerde runde. Vi anbefaler dere en kamp mot Lillestrøm Sportsklubb. Gode penger å tjene samtidig som mulighetene for avansement er veldig store.

 

Ull/Kisa kommer altså fra tettstedet og stasjonsbyen Jessheim i Ullensaker kommune. Tettstedet har i underkant av 15 000 innbyggere. Togstasjonen ble åpnet i 1854. Vi siterer litt fra Wikipedia vedr stasjonens og dermed tettstedets navn:

Stoppestedet ble kalt “Trøgstad”, men på grunn av forvekslinger med bygdenavnet Trøgstad i Østfold endret man i 1897 navnet til “Jessum”. Dette navnet ble brukt blasfemisk, for eksempel av rekrutter som sa de var kommet gjennom Bøn (tettsted nord for Jessheim) til Jessum. Prestene i bygda klagde derfor til biskopen som i 1900 tok opp saken med herredsstyret og foreslo formen “Jessheim”. Man endret derfor skrivemåten til “Jesseim”. I 1920 endret Jernbanen skrivemåten til Jessheim.

Ullensaker kommune med sine snaut 30 000 innbyggere er mest kjent for Oslo Airport Gardermoen. Som en god nummer to kommer Harald Espelund som er inne i sin andre periode som ordfører i kommunen. Med en oppslutning på 41,6 ved forrige kommunevalg ble Fremskrittspartiet like store som Arbeiderpartiet, Høyre og SV til sammen. Andre kjendiser fra Ullensaker er Diaz (X-rapper), flere Black Metal musikere, Anniken Huitfelt og Porno Tanja. Entusiasmen for motorsykler er tydeligvis også stor i Ullensaker kommune. MC klubbene Outlaws, Coffin Cheaters og den Hells Angels sympatiserende Reckless – alle kjent for sine liberale holdninger til fartsgrenser og amfetamin – har hvert sitt klubblokale i kommunen.

 

Hjemmebanen heter Jessheim Stadion og er på alle måter moden for en aldri så liten rehabilitering. Men om pengene skal gå til det eller til overbetalte fotballspillere strides de lærde fortsatt om. I følge Stadionsiden.com ble tilskuerrekorden satt da Fredrikstad var på et julibesøk i 2008, men det må da ha vært flere enn 1711 tilskuere der oppe?

 

Strømmen og Ull/Kisa møtte hverandre i serien senest i 2007 sesongen. Da ble det 4-1 til oss hjemme på Stadion og 2-2 borte. Fjorårets bortekamp i cupen endte med et bittert 0-1 tap. Første gang klubbene møttes var i 1929 da Ullensaker IL spilte mot både Norrøna og Strømmen BK i kretsseriens A avdeling. Seks tilsvarende møter var det før Adolf og hans kamerater avla oss et femårig besøk. Men når Uwe og hans folk hadde reist hjem igjen møtte Strømmen IF igjen Ullensaker IL i 1945 og nyetableringen Ullensaker/Kisa IL i 1946/47 sesongen. Begge gangene endte våre venner fra Jessheim sist på tabellen. Først i 1971 ble det gjensyn med gultrøyene. Da rykket vi ned fra 3. divisjon Østland/Nordre mens da vi møttes igjen i samme divisjon i 1976 var rollene byttet om, altså rykket Ull/Kisa ned. To kamper mot Kisa ble det også i 1979 sesongen før vi altså møttes igjen i 2007 sesongen. I tillegg til fjorårets cuptap tapte vi også 2-0 mot Ull/Kisa hjemme på Strømmen Stadion i 1970.

 

Opprykkskandidaten Strømmen IF er kanskje ikke så klare favoritter borte mot Ull/Kisa som vi burde være. Av en eller annen grunn er dem leie disse bortekampene på Øvre Romerike. Av bekvemmelighetsgrunner finner du ikke noe statistikk på saken i denne artikkelen, men når var egentlig sist gang vi vant en kamp der oppe?

 

Petter Myhre mener uansett at neste gang bør bli lørdag 8. august.

Share

16 tanker om “15. serierunde: Ull/Kisa borte

 1. Kun 5 dager igjen. Borettslaget skal få gjennomgå og for alvor få merke hvordan det er å møte Romerikes Stolthet. Vi ga dere et lite løft i våres, men nå er det slutt på «snillismen». Jeg gleder meg ! Adecco nærmer seg (også for Lillestrømmen)

 2. Hva faen er detta! Vålerenga stiller med U-17 laget. Vi møtte ett bra Lillestrøm lag og ett enda bedre Vålerenga lag. Tønsberg møter søppel(unggutter)

 3. Dette venta jeg. Var inne på nettet og fant raskt ut hva de mønstret. Skadeskutt stall og med cupkamp dagen før, da sier det seg selv. Gutta får nå gjøre jobben mot Borettslaget og Mandalskameratene må vise at de hører hjemme i 2 divisjon med å ta poeng fra Tønsberg. Seees på lørdag.

 4. Ja, dette er beviset på at 2.lagene bør ut av dette divisjonsystemet. Dette er hårreisende. Tønsberg kan ikke noe for dette, men NFF bør lukke opp øya for dette.

 5. Gikk rykter på stadion i går om at det ville dukke opp en ny spiller på treningsfeltet. Flere var der for å se på denne «nye spilleren». Men kom det noen? Nei…..Så ser vi Espen Haug av alle stå der sammen med TB. Javel? Tror vel heller at vi her snakker om utlån fra Strømmen til Drøbak/Frogn. De sliter så det holder om da’n. Og spør du meg, så må vi gjerne hjelpe andre klubber bare de IKKE ER FRA ROMERIKE !!! Men hvem er denne som er ventet til oss??? Koser meg nå med Dagbladet, og hva ser jeg på Sporten? Jo…Myggen vurderer comeback denne høsten med «et mulig lag fra Oslo-området». Da minner jeg om neste A-lagstrening som går i morgen torsdag kl.17 !!!!

 6. Espen er ikke lenger trener i D/F, MaWo. Det tok slutt 18/6. Så da er nok Espen den nye spilleren. Mulig Strømmen har begynt en Howard i Leeds strategi. Jo eldre de er, jo bedre er det.

 7. synes det er morro og se på denne sida…vel fkt møtte et lag med unge spillere men faktisk er det værre å møte sånne lag og de er faktisk bedre en man skulle tru..se i fjord da vi tapte 2-0 for rosenborg 2 med unge spillere i tønsberg…men nå er jo tor trener for oss så han under vurderer noen sånn swift gjorde…vel vi tapte for fløy men de er gode hjemme og ga alt og flere vil gå derfra uten poeng..vi rudt spilte vålerenga 2 og vi har en tedens til å spille dårlig 1 kamp etter ferien men i år skal vi opp og det med lokale talenter og ikke kjøpe spillere det er den rette veien å gå..penger er ikke alt da vi hadde 10 mill i budsjett og rykka ikke opp men en gjeng som kjemper for laget og blør for laget og gode talenter som gir alt og kan spille på mange plasser….topp skåreren vår er skada men vi vinner 7-2 sier litt om stallen fkt rår over ,i år skal vi opp..og i år tar vi en kamp om gangen og ser ikke på tabellen før alle kamper er spilt

 8. Skal gi deg rett i at det noen ganger kan være vel så vanskelig å møte 2. lag som har spillere som banker på døra til 1. laget. FKT møtte vel strengt tatt et lag bestående av spillere som ikke er i nærheten. Vi møtte VIF 2 med en midtbane bestående av Mos – Fredheim Holm – Martin Andresen – Dawda Leigh. De spiller stort sett tippeligafotball. Det er for dumt, men bevares, FKT er jo helt uskyldige oppe i dette. Rettferdigheten er det verre med…

 9. Forstår ikke hvorfor disse tønsbergfolka har så utrolig trang til å panisk forsvare fkt sine bragder å ikke bragder her på våres hjemmeside..Når det gjelder denne vif kampen (for siste gang håper jeg)så er det ingen hemlighet at vi møtte et tippeligalag og dere et potetlag, ferdig snakka!!! Men i dag er det borettslaget som gjelder så KOM IGJEN STRØMMEN..

 10. Mandalskameratene slo Tønsberg 3-1 i dag! Da er vi endelig serieledere igjen etter like mange kamper. Håper bare ikke Mandalskameratene får for god selvtillit. Vi skal møte de i neste kamp. HEIA STRØMMEN!!!!!!!

 11. Gratulerer Strømmen! FK Tønsberg har nok for dårlige spillere til noe opprykk i år! Lykke til i adeccoligaen 2010!

 12. Der er maange kamper igjen, men vi har en bredde i stallen nå som du sjelden ser i 2 div.
  Klarer gutta å stå sammen og å jobbe for hverandre og ikke minst for klubben kan vi sikkert feire opprykket over en 3 dagers periode utpå høsten en gang.

Legg inn en kommentar