10. serierunde: Alta hjemme

altaViktig kamp. Søndag 30. mai klokka 18:00. Smelteriet fra 15:00.

 

Viktig kamp ja. Like viktig som alle andre egentlig. Eller kanskje litt viktigere? Tabellen forteller oss i hvert fall at de to lagene i praksis ligger helt likt poenget over streken før søndagens kamp.

Alta kommune (og nå også by, til og med Lillestrøm har jo fått bystatus) ligger vest i Finmark fylke og har 18 000 innbyggere. Byen som heter Álaheadju på samisk ligger ganske langt unna Strømmen, 1 764 kilometer for å være nøyaktig. Velger du å kjøre like langt sørover fremfor nordover kommer du til Roma. Det er da snakk om korteste veien til Roma, alle veier fører som kjent dit. Alta er kjent for helleristninger og sikkert mye annet.

Alta Idrettsforening ble stiftet 29. mai 1927 under navnet Elvebakken Idrettslag. I 1931 skiftet de navn til Alta Idrettslag og 10. juni 1946 fikk de dagens navn. Som kjent ville ikke NFF helst ikke ha med nordlendinger, kjerringer og utlendinger de første 60 årene det ble drevet organisert fotball her i landet, men trolig hadde dette liten betydning for Alta da klubben i motsetning til f.eks Bodø/Glimt (som bare ligger 780 kilometer unna) ikke ble veldig synlig på fotballkartet før da de omtrent samtidig (dvs på 60-tallet) fikk laget seg en ordentlig fotballbane.  Da brukte de leire fra Holstbakken som ble bundet sammen med en blanding av sagflis og spon som ble lagt på toppen. Senere har de fått både gress og kunstgress, mer om det tar vi før vi skal spille bortekamp der oppe men vi kan nevne at tilskuerrekorden kom i 1995 da snaut 3000 tilskuere så hjemmelaget tape mot Rosenborg i en cupkamp. Alta IF driver også med flere idretter uten offside, blant annet håndball, friidrett og ski.

Alta har spilt på det nest høyeste nivået i norsk fotball i årene 1965-1971 (dog med et ”umulig” kvalifiseringssystem for toppserien), 1994-1995 og i de siste årene i 2003, 2005, 2008, 2009 og altså også denne sesongen. Beste Adeccoplassering for Alta er fjorårets sjette plass og cupeventyr gadd vi ikke å google etter. Før vi skulle møte Moss skrev vi litt om fordommer, og når det gjelder Nordnorske lag er vel vi østlendinger (søringer) minst like fordomsfulle. Som nordmenn flest mener selvfølgelig vi også at vi er overlegne alt og alle. Så får vi se da, etter at Strømmen Idrettsforening før første gang har møtt Alta Idrettsforening i en obligatorisk fotballkamp.

Snakkes på søndag. Tre poeng er alt vi ber om.

Share

3 tanker om “10. serierunde: Alta hjemme

  1. Stille før kampen? Med seier over Alta mens Løv/Ham og Moss spiller uavgjort og Tromsdalen taper for Sandnes/Ulf, ja da har vi lagt 8 lag bak oss på tabellen. Kommer det EN til på Smelteriet nå da?

  2. Husk at det er Eurosong dagen før, onkel M. Er ikke lett å komme seg etter noe sånt.
    Men skal i kalas dagen før, så må se ann formen.

Legg inn en kommentar