2. serierunde: Ulf Sandnes borte

Søndag 11. april møtes Strømmen IF og Sandnes Ulf for første gang til en obligatorisk fotballkamp. Kampen ser du selvfølgelig live fra borteseksjonen på Sandnes Idrettspark. Eventuelt klikker du her for detaljer om live tv-overføring til klubbhuset på Strømmen Stadion.

Kampen spilles søndag 11. april på Sandnes Stadion. Avspark 18:00. Har du planer om å la NSB frakte deg til Sandnes denne helga bør du for sikkerhets skyld ta toget som går fra Oslo S lørdag 07:11. Da blir du heller ikke alene på toget.

De av dere som har vært på en fotballquiz eller to vet utmerket godt at Sandnes er den største byen i Norge som ikke har hatt noe fotballag i landets høyeste divisjon etter krigen. Før vi haster videre med litt info om by og klubb legger vi til at Sandnes tapte 1-0 borte mot Moss i serieåpningen (kampfakta her) og klikker du her ser du at det er to dumpekandidater som møtes i Sandnes Idrettspark førstkommende søndag.

Sandnes Ulf, som så vidt vi kan se bare heter Sandnes Ulf, ble stiftet 1. juni 1911. Sportsklubben Ulf het klubben den gangen før man i 1987 la til Sandnes og ble Ulf-Sandnes. I de første tjue Ulf-årene ble Rogalandsfotballen dominert av først Stavanger IF og deretter Viking. På 30-tallet begynte Ulf å yppe seg og klubben tok to andre og tre tredjeplasser i kretsserien. Da Norgesserien startet høsten 1937 var Ulf en av klubbene som var kvalifisert og de kom på 5. plass i sin avdeling både i 1937/38 og 1938/39 sesongen. Når tyskerne kom og avbrøt 1939/40 sesongen ved halvspilt serie var Ulf på god vei mot nedrykk. Tyskerne stakk igjen etter noen år men noe comeback i landets øverste divisjon ble det ikke for Ulf gutta av den grunn. Fra frigjøringen og frem til 1995 spilte Ulf 14 sesonger på nivå to, 24 sesonger på nivå 3 og ni sesonger på nivå 4 i det norske seriesystemet. 1956 og 1962 var de to beste sesongene i løpet av disse årene, begge gangene det med tap i kvalifiseringspillet for opprykk til Hovedserien. Ulf-Sandnes rykker ned til 3. divisjon (nivå 4) i 1994.

Tre år senere, i 1997, går elleve klubber i Sandnes og omegn sammen og stifter paraplyklubben Sandnes Fotballklubb. Klubben tok over Ulfs plass i 3. divisjon. Det ble ett opprykk og ett nedrykk for nyskapningen før man plutselig finner Sandnes FK og Ulf Sandnes i hver sin 3. divisjonsavdeling i 2002. Kanskje ikke noe stort poeng med slike paraplyklubber når en eller flere av moderklubbene i prosjektet straks blir konkurrenter av sin egen satsningsklubb? En ny storsatsning som bl.a inkluderte Benny Lennartson lanseres fra Sandnes FK og parallelt med at det snakkes høyt om nye fusjoneringer i Sandnesfotballen rykker paraplyklubben opp (til 2. div) og Ulf-Sandnes ned (til 4. div) i 2003. Samme høst slår de to klubbene seg sammen – eller rettere sagt Sandnes FK opphører og tar med seg plassen i 2. divisjon som da tilfaller Ulf-Sandnes. Samtidig skifter navnene Ulf og Sandnes plass, bindestreken forsvinner og det nye navnet blir Sandnes Ulf. Mon tro om de noe snodige manøvreringene hadde noe å gjøre med gjelden Sandnes Fotballklubb hadde opparbeidet seg i løpet av sine seks leveår? Sandnes Ulf er nå en av de største fotballklubbene i Rogaland med 850 medlemmer og mer enn 60 lag i seriespill. Opprykk til Adecco ble det i 2007, så rett ned igjen før klubben sammen med oss fant veien tilbake i fjor høst. Så vidt vi kan se er dette den første gangen Strømmen møter Ulf-Sandnes, Sandnes FK eller Sandnes Ulf i en obligatorisk kamp.

(PS: Klubben Sandnes IL som var en tur innom 2. og 3. divisjon på 70-tallet IL kommer fra Bjørnevatn i Finmark og har ingenting med fotballen i byen Sandnes å gjøre.)

Sandnes er en by og en kommune i Rogaland. Den grenser til Stavanger, Gjesdal, Time, Klepp og Sola. Sandnes kommune er med sine 64 671 innbyggere Norges 9. største kommune og 8. største by. Ved kommunevalget i 2007 ble Fremskrittspartiet størst med 27% av stemmene, Høyre og Arbeiderpartiet fikk begge drøyt 20% og ingen andre partier fikk over 12%. Norun Østråt Koksvik (H) ble da ordfører da partiene Høyre, Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre gikk sammen om et flertall i kommunestyret.

 Sammenliknet med Strømmen Stadion kommer det ganske mange tilskuere når Sandnes Ulf spiller sine hjemmekamper. I gjennomsnitt betalte 820 tilskuere sin inngangsbillett ved inngangene til Sandnes Idrettspark i 2009 sesongen. Klubben spilte da som kjent i 2. divisjon og det var bare Tønsberg av landets 56 andredivisjonsklubber som kunne matche det tilskuertallet. Når Sandnes spilte i Adecco i 2008 var tilskuertallet 1271. Anlegget er pusset opp for ca ti millioner de siste årene, sannsynligvis det meste til friidrettsrelaterte ting, men finnes en plan på hvordan anlegget innen kort tid skal tilfredsstille alle krav for Adeccoligaen.

Vi går for tre poeng i denne kampen.

Voff voff !

Share

3 tanker om “2. serierunde: Ulf Sandnes borte

  1. Ahhhh……. Da glemmer vi ALLE det vi opplevde 5 minutter på overtid sist mot Tromsdalen. 4 poeng på de 2 første kampene er jo kanonbra det av en nykommer. Og at vi ligger på kvalikplass er jo helt rått (selv om det er tidlig i sesongen). Ser vi på tabellen så har vi like mange poeng som 2’ern, kun dårligere målforskjell. Og andre plassen betyr som alle vet direkte opprykk til tippeligaen !

  2. Deilig seier i går! Godt å få sene scoringer med seg. Tror vi skal huske at vi har møtt 2 «så-der» lag. Men la merke til at Tromsdalen greit slo Løv-Ham, som igjen slo Sarpsborg, som slo Fr.Stad enkelt. Shit! Vi er jo opprykkskanditat læll!

Legg inn en kommentar