Sirkelen sluttet for Espen Haug

Espen Haug

Espen med Gothia Cup pokalen i 1988

Espen Haug er klar for Strømmen. Vil den gamle traveren gjøre comeback 21 år etter A-lags debuten i rødt og grått?

Som strommen-if.no og RB for lengst har meldt ble altså Espen Haug spilleklar for Strømmen i forkant av overgangsstoppen 31. august. Både trenerne og Espen selv bedyrer at A-lagsspill ikke er et tema, men hvor sikre kan vi være på det? Til tross for alderen (fyller 40 år i januar) kan Espen bli en viktig brikke når opprykket skal avgjøres. Rutine skal aldri undervurderes.

Espen Haug 87

Ny mann i A-stallen sesongen 1987

Rutinen ja. La oss se litt på den. Espen Haug bodde riktig nok i nabokommunen Lørenskog men slet ut sine første fotballsko på Strømmen Stadion. På grusbanen. Der var Espen med på å vinne fire kretsmesterskap og ett interkretsmesterskap før han ble juniorspiller eller rettere sagt tatt opp i A-stallen i forkant av 1987 sesongen (bildet). Legg merke til de fantastiske draktene, dessverre uten de klassiske skulderputene som ble brukt året før.

Den neste sesongen ble en aldri så liten suksess for attenåringen Espen Haug. Som en av de ledende spillerne på ett av våre beste juniorlag noensinne var han med på å vinne interkretsserien, Gothia Cup og var tapende finalist i Norway Cup. Strømmen spilte som kjent i toppserien denne sesongen og Espen fikk med seg syv A-lagskamper på høyeste nasjonale nivå før nedrykket var et faktum. Kamper på junior- og guttelandslaget ble det også i løpet av tiden som aldersbestemt fotballspiller. Bildet øverst i artikkelen er fra pausen i kampen mot Lillestrøm i 1988 hvor Haug viser publikum Gothia Cup pokalen i pausen sammen med Geir Bakke.

I de neste sesongene kjemper Strømmen i toppen av daværende 2. divisjon og Espen blir etter hvert en sentral spiller på laget. Snaut 80 kamper blir det i rødt og grått og i sin hittil siste obligatoriske Strømmenskamp skårer Espen to mål da Strømmen spiller uavgjort 4-4 mot HamKam i den andre kvalifiseringskampen for opprykk til toppserien. Klubben er nå mer eller mindre på hell og i forkant av 1993 sesongen velger Espen å forlate oss til fordel for Vålerenga. I sin nye klubb debuterer Haug likeså godt med et ekte hat trick hjemme mot Mjøndalen i seriepremieren. Etter hver blir han en av de mest trofaste og populære spillerne i klubben fra Oslo Øst. Da han ble solgt til Lyn sommeren 1999 sto han bokført med 172 kamper og 64 mål for Vålerenga. På de kampene fikk han med seg to opprykk, ett nedrykk, cupgull og målscorer i cupfinalen, europacupkamper mot bl.a Besiktas og Chelsea og sist men ikke minst denne kampen:eh

2.runde NM 1995:
STRØMMEN – VIF FOTBALL 1-0 (1-0)
Strømmen stadion. T: 1012. Dommer: Henning Olsen, Trysil.
Gult kort: Erik Korslund, Steinar Nordvik, Strømmen, Morten Kihle, VIF.
1-0 Espen Jensen (20)
VIF (4-3-3): Krogstad – Kruse, Andersen, Olsen, Lunde (Strømme fra 46.) – Haug (Kihle fra 60.), Levernes, Riisnæs – Aga jr., Joelsen (Nysæther fra 46.), Bergersen.

Byttet ut og cupexit
espenhaug kamma

Fra perioden i Kamma

På Oslos vestkant ble Espen i to og en halv sesong. Opprykk ble det her også og statistikken forteller oss videre at han putta 25 mål på 68 obligatoriske kamper for Lyn. Ny klubb i forkant av 2002 sesongen blir Hamarkameratene og da er vel ikke betegnelsen fotballnomade langt unna? På Briskeby blir det enda ett opprykk og i perioden frem til sommeren 2006 spiller Espen 126 seriekamper og skårer 27 mål for Hamarklubben. Hønefoss er neste stoppested og her spiller Espen 34 Adeccoligakamper og putter 7 mål. Etter et drøyt år i Hønefoss blir den med tiden meget erfarne mannen ansatt som trener i 2. divisjonsklubben Drøbak/Frogn høsten 2007. Sesongen etter, i fjor altså, var Drøbak/Frogn lenge med i tetsjiktet og det ble også et gjensyn med Strømmen Stadion for Espen sitt vedkommende. Med åtte poeng på de ni første kampene i årets sesong fikk Haug sparken fra badebyen. Trenerendringen fikk neppe den ønskede effekten på Seiersten da det bare har blitt tre poeng på de ni kampene som er spilt etter at Espen fikk avskjed på grått papir, strake veien til 3. divisjon med andre ord. (Litt morsomt å lese hvor DFI ble tippet før sesongstart).

Espenhaug 92

Sakset fra sesongprogrammet i 1992

Rutine ja. Hvis vi forsøker oss på en summering som neppe er 100% korrekt ender vi på 193 toppseriekamper, 244 adeccoligakamper, 52 cupkamper og 6 europacupkamper for Espen Haug sitt vedkommende. Det blir til sammen 495 kamper for klubber i de to øverste divisjonene. Antall mål i løpet av disse kampene må vi gjette litt mer på, men 150 skal ikke være langt unna sannheten. Hvor mange av dem med hodet Espen? I tillegg kommer noen kamper (og selvfølgelig scoringer) for Drøbak/Frogn i 2. divisjon. Kan det kalles rutine? Fire opprykk samt en opprykkskvalifisering kan vel også betegnes som rutine, nærmere bestemt opprykksrutine – og det kan jo være greit å være i besittelse av denne høsten…

Share

Én tanke om “Sirkelen sluttet for Espen Haug

Legg inn en kommentar