19. serierunde: Vålerenga hjemme

logoLørdag 5. september på Strømmen Stadion. Avspark 16:00. Du bør innfinne deg på Peppes senest to timer før den tid.

Ja, hva skal man si. Strømmen har fem strake trepoengere etter ferien og kun avgitt tre poeng på de ti siste kampene. Tabellen er meget hyggelig lesning da vi har en luke på syv poeng ned til Tønsberg på andreplass med åtte kamper igjen å spille.

Vålerenga sliter I bunnen av tabellen og er bare tre poeng foran Lillestrøm som har sanket noen poeng I det siste. Ut i fra lagoppstillingen i de siste kampene, tabellsituasjonen samt at det er spillefri i Tippeligaen (pga landskamp) vil vi nok møte et sterkt Vålerengalag i lørdagens kamp. En forsmak på lagoppstillingen vil vi få ut i fra hvem de stiller med i mandagens kamp mot Mandalskameratene. Så vidt vi kan forstå er det mulig for VIF å mønstre et lag som for eksempel dette:

Taksdal; Fuenmayor, Hagen, Brix, Garcia; Martinez, Singh, Andresen, Dawda Leigh; Haidar, Mos Abdellaoue;

Av disse 11 tilhører 10 A-stallen og 9 av dem har til sammen spilt 101 kamper i årets Tippeliga. Gode alternativer er det også, f.eks Strandberg som er tilbake etter utlån til Bryne (i stedet for Hagen), Bolthof samt flere fra juniorstallen som har spilt de fleste 2. divisjonskampene.

Så det blir nok ingen lett kamp dette nei. Langt derifra. For de av dere som er interessert i ting man ikke kan påvirke selv (ganske vanlig i fotball..) legger vi til i en bisetning at Vålerenga kun stilte med en spiller fra A-stallen i kampen mot Tønsberg for tre uker siden.

Vi titter litt på tabellen igjen:

1 Strømmen   18 14 2 2 54 – 25 +29 44p

2 FK Tønsberg 18 12 1 5 60 – 30 +30 37p

3 KFUM           18 11 3 4 45 – 27 +18 36p

4 Pors              18 10 3 5 51 – 32 +19 33p

5 Flekkerøy     18 9 4 5 40 – 29 +11 31p

Hvis Tønsberg eller Kåffa tar 21 poeng på de siste åtte kampene – noe som i utgangspunktet ikke er veldig sannsynlig – kan de maks ende på henholdsvis 58 og 57 poeng. Det betyr at det holder med fem seire for oss på de åtte samme kampene, da ender vi på 59 poeng. Som dere vet har vi igjen både Tønsberg (17.10) og Kåffa (19.09) hjemme på Strømmen Stadion. Vi tror dette går veien. Noe annet ville være en overraskelse. Men der sier vi stopp der. Større overraskelser har skjedd i fotballen og det er vel opplest og vedtatt at det er en kamp av gangen som gjelder. Dog har vi begynt å kladde på en artikkel om hvilke krav som stilles til klubbene i Adeccoligaen…

En presentasjon av lørdagens motstander følger. Som den observante leser vil se gjenbruker vi presentasjonen fra vårkampen mot samme klubb.

De to tetlagene Tønsberg (24 poeng) og Strømmen (23 poeng) har så vidt begynt å få en luke på resten av avdelinga. På tredjeplass finner vi Vindbjart på 18 poeng og deretter er det tett i tett ned til vår neste motstander Vålerenga på tiendeplass. Tre poeng i den vanskelige bortekampen mot reservelaget til Martin Andresen er noe vi bør ta med oss for å henge ordentlig med helt der oppe. Og det skal vi jo – til the bitter end.

Vålerengens Idrettsforening ble stiftet 29. juli 1913 på Oslos østkant, nærmere bestemt i bydelen Vålerenga. Klubben er en av Norges mest omtalte og vi skal vel ikke bruke all verdens spalteplass på å presentere Bohemene fra Oslo Øst som de ynder å kalle seg. Hvor mye bohempreg det er over fulle førti og femtiåringer fra Hakadal og Toten kan vel også diskuteres. Siden krigen har Vålerenga spilt 45 sesonger på høyeste nivå i norsk fotball, 14 sesonger på nest høyeste nivå og spilte som oss i 3. divisjon i 1971. Fem seriemesterskap og fire Kongepokaler står i klubbhusene på Valle Hovin, eller kopiene står i hvert fall der etter at de fleste av originalene ble rotet bort eller ødelagt på seiersfestene eller er stjålet etter innbrudd. Hvis noen tilbyr deg en billig seriemesterpokal så er den sannsynligvis fra årene 1981, 1983 eller 1984 da østkantklubben hadde sin storhetstid i norsk fotball. Et cupmesterskap ble det også på starten av åttiåra. Det skal kanskje legges til at Vålerenga er Norges nest mest vinnende klubb etter at Rosenborg innledet sitt mesterskapsmonopol tidlig på nittitallet, seriemesterskapet i 2005 og Norgesmesterskapene fra 1997, 2002 og 2008 sørger for det. Økonomistyringen, eller rettere sagt mangelen på sådan, der borte mellom Galgeberg og Etterstad er viden kjent. Om regnskapet og kontraktene virkelig ble skrevet på pølsepapir vet vi ikke med sikkerhet men i sammen med klubbens hockeyavdeling innehar de en suveren Norgesrekord i antall nesten konkurser. Apropos ishockey så er det den mest suksessrike grenen i det som nå er allianseidrettslaget Vålerengens Idrettsforening. Hele 26 Kongepokaler står det i premieskapet på Jordal Amfi.

I motsetning til Vålerenga Ishockey har ikke Vålerenga Fotball noen egen hjemmebane. Det nærmeste man kommer er Bislett Stadion hvor hjemmekampene har blitt spilt i 55 sesonger. Nåværende hjemmebane for klubbens A-lag er Ullevaal Stadion som vel strengt tatt må omtales som hjemmebanen til byrivalen Lyn. Mandagens kamp spilles på en av kunstgressbanene på Valle Hovin, utenfor Vallhall hvor man finner klubbens administrasjon og treningsbaner.

Vålerengens IF kommer fra Oslo som er landets hovedstad. I tillegg til slottet, stortinget, horestrøket og plata bor det ganske nøyaktig 575 000 mennesker i byen. Hvis vi ovenfor omtalte Vålerenga som en bydel i Oslo så stemmer ikke dette da Vålerenga i følge Wikipedia er et strøk i Oslo og utgjør en del av bydel Gamle Oslo hvor det bor 41 500 mennesker. Strøket oppsto rundt Vålerenga Hovedgård på slutten 1800-tallet, omtrent rett over Vålerengatunellen.

Klubbene Strømmen IF og Vålerengens IF har støtt på hverandre mang en gang gjennom årene. Før krigen, altså før Strømmen IF formelt ble stiftet, er cupkampen på Strømmen Stadion i 1933 mot Norrøna den eneste obligatoriske kampen Vålerenga spilte mot et Strømmenslag (bortelaget vant 6-0). Men før den tid teller vi hele åtte privatkamper mellom Vålerenga og enten Norrøna eller Strømmen BK. Kun en Strømmen seier og den kom i 1919, vi siterer fra VIFs historiebøker: Et uventet nederlag mot “Norrøna” på Strømmen med 1-5 i en privatkamp gjorde gutta arge – og de utfordret da beste rene B-klubb “Strong, som i 1919 var kjent for sitt sterke lag. En illegal kamp mellom Strømmen FK og Vålerenga samlet hele 4000 tilskuere på Strømmen Stadion i 1944 og egne tog ble satt opp fra Oslo. Mellom 1950 og 1961 møttes klubbene seks ganger i Hovedserien, to seire til oss, tre til dem og en uavgjort. De to neste obligatoriske kampene klubbene i mellom var begge i NM, VIF vant 1-0 og 2-1 på Strømmen Stadion i henholdsvis 1976 og 1983. Fra 1986 til 1993 møttes vi ikke mindre enn åtte ganger i serien, fire ganger i den høyeste divisjonen og fire ganger i den nest høyeste divisjonen. Strømmen måtte fortone seg som en ønskemotstander for østkantklubben som tok full pott i alle de åtte kampene. Noen ønskemotstander var vi neppe i 1995 da Espen Jensen med kampens eneste skåring sørget for cupbombe på Strømmen Stadion. Det var forrige gang klubbene møttes, være seg med A-laget eller reservelaget.

Det gikk bra på Valle i den kampen til tross for at Vålerenga også da mønstret et lag som like gjerne kunne vært en startoppstilling i Tippeligaen. Så får vi se hvordan det går denne gangen. Møt opp på Strømmen Stadion førstkommende lørdag 16:00.

Share

7 tanker om “19. serierunde: Vålerenga hjemme

  1. Nikolai Djupesland 90 mod
    Andreas Ånesrud 90 mod
    Emilio Garcia 90 mod
    Disse var med å vinne JetCup 2009 på Hamar
    Sier ryktene, kanskje noe for fremtiden

  2. Faen nå må vi stille opp mannsterke på kampene gutter !!!! La oss vise spellera at vi elser klubben og gi dem en maktdemonstrasjon av applaus når de går ut på mattta i morra? Kommer dere alle sammen eller? Eller er det middag hos svigers, skogstur med unga eller annet av idiotiske unnskyldninger. VÅKN OPP !

Legg inn en kommentar