Fotballens historie på Strømmen (Del II)

1921 – 1940

1921 – Romerike deles i tre
Norrøna blir nummer tre i kretsserien bak Eidsvold IF og Lillestrøm. Romerike Fotballkrets deles i tre: Lillestrøm & Omegn, Eidsvold og Omegn og Øvre Romerike. Ny deltakelse i Norgesmesterskapet men Stabæk vinner 7-2 mot Norrøna i første runde.

1922 – Sisteplass
Sisteplass uten poeng for Norrøna viser kretstabellen.

1923 – Tredjeplass
Norrøna blir nummer tre bak de to Lillestrømklubbene SK og BK.

1924– Strømmen Stadion åpnes, ”arbeiderne” bryter ut
Reprise fra året før med tredjeplass i kretsserien. Dette året splittes Idrettsforbundet (og med det Fotballforbundet) i to da arbeiderbevegelsen bryter ut fra Norges Landsforbund for Idrett og danner Arbeidernes Idrettsforbund. Først fire år senere stiftes det en AIL klubb på Strømmen. Der du i dag finner et grønt kunstgress året rundt ble det i 1924 åpnet en ny grusbane. Med andre ord åpnes den eneste lokale fotballbanen hvor det har blitt spilt toppseriefotball for begge kjønn. Strømmen Stadion.

1925 – Tredjeplass igjen, Strømmen Ballklubb stiftes
Dette året gir nok en tredjeplass til Norrøna bak de to samme klubbene. Samme år stiftes Strømmen Ballklubb og nå er det to fotballklubber på Strømmen.

1926– Andreplass, kameraderi på andre siden av elva?
Norrøna blir nummer to dette året. Sine avgjørende poeng for mesterskapet tar LSK på en walkover seier mot Lillestrøm BK. Høres tvilsomt ut.

1927 – Norrøna nummer tre igjen
Nok en tredjeplass i kretsserien for Norrøna.

1928 – Strømmen BK nummer to, Norrøna nummer tre, Strømmen AIL stiftes
Det arrangeres en slags Interkretsserie for kretsene på Østlandet men de tre Romerikskretsene er ikke med. Kretsmesterne heter Lillestrøm SK som etterfølges av Strømmen BK og IL Norrøna. Dette året stiftes også Strømmen Arbeideridrettslag (Strømmen Idrettslag). Den nye klubben er tilknyttet AIL og selv om de har fotball på programmet konsentrerer de seg mest om friidrett.

1929 – Fjerde og sisteplass
Nå to kretser på Romerike men ingen av lagene med i Østlandsserien. I kretsserien for Vestre Romerike blir Strømmen BK nummer fire og Norrøna sist.

1930 – Femte og sjetteplass
Strømmen BK fortsatt best av de to klubbene på Strømmen med en femteplass. Norrøna på sjette.

1931 – Norrøna overtar igjen
Klubbene bytter plass og Norrøna blir nummer fire og Strømmen BK nummer seks. De to Romerikskretsene skifter navn til Vestre Romerike og Østre Romerike.

1932 – Norrøna mot toppen igjen
Med sin andreplass er Norrøna igjen et topplag på Romerike. Strømmen BK tre plasser bak.

1933 – Tredje og sisteplass
Norrøna nummer tre og Strømmen BK sist i Vestre Romerikes ”A-serie”.

1934 – Strømmen BK nummer tre
Strømmen BK nummer tre og Norrøna nest sist.

1935 – Norrøna og Strømmen BK slås sammen
De to ”borgerlige” klubbene på Strømmen har gjennom årene forstått at de ble svekket av å kjempe mot hverandre. Den eneste fornuftige løsningen var dermed å slå sammen klubbene, noe som ble er realitet 6. mai 1935. Det nye navnet ble Strømmen Fotballklubb, altså det samme navnet som ble brukt 25. september 1911. den nye klubben blir nummer tre i kretsserien. Navnet Norrøna forsvinner dermed fra fotballkartet.

1936 – Nummer tre
Strømmen FK nummer tre i kretsserien.

1937 – Sisteplass
Strømmen FK sist med ett fattig poeng.

1938 – Norgesserien innføres
Sesongen 1937/38 (det ble spilt høst/vår) ble Norgesserien innført. Det ble spilt innledende serier i åtte distrikter fra Trondheim i nord, Bergen/Stavanger/Ålesund i vest og Skien i sør som ble avsluttet med et sluttspill etter cupprinsippet. Eneste deltakende Romeriksklubb var Lillestrøm SK og landets første ”seriemester” ble Fredrikstad FK.

1939 – Ingen info…
Samme seriesystem som året før. Våre kilder forteller ingen ting om seniorfotballen på Strømmen men juniorlaget er bra og av spillerne skulle bl.a Erik Nygren, Noralf Lillebø og Reidar Bakken bli navn som skulle presentere seg for fotball-Norge noen år senere.

1940 – Seriespillet avbrytes
Krigen kommer til Norge og seriespillet avbrytes tidlig på høsten 1940. Norgesmesterskapet spilles ferdig og Fredrikstad slår Skeid 3-0 i cupfinalen foran 30 000 tilskuere på Ullevål Stadion. Den siste offisielle seniorkampen på Romerike spilles 15. september mellom Strømmen og Lillestrøm og Strømmens guttelag blir kretsmestere.

Share

Legg inn en kommentar