Fotball skal spilles med publikum på tribunen

Det er målsettingen til aksjonen Fotball Skal Spilles I Helgen. Virkemidlene for at flere skal velge tribunen fremfor sofaen er blant annet tidligere beramming av tv-kampene og at færre kamper flyttes til hverdager.

Strømmen Greyhounds støtter aksjonen.


Etableringen av aksjonsgruppa har sin bakgrunn i at stadig flere tv-kamper blir flyttet til alle mulige dager og tider – og med stadig færre tilskuere på kampene som konsekvens. Publikumsnedgangen i Norge er ikke dramatisk, i hvert fall ikke ennå. Men tendensen er klar, færre folk på tribunen og særlig gjelder det tv-kamper på ”rare” dager. Det er også verdt å legge merke til at tilskuertallene som oppgis ikke er reelle. Alle klubbene i Tippeligaen har de siste årene begynt å oppgi antall solgte billetter i stedet for hvor mange som faktisk er tilstede på kampen.

Aksjonen www.fotballihelgen.nomener blant annet at færre tv-sendte kamper og tidligere omberammelse av de tv-sendte kampene er viktige krav når ny medieavtale skal inngås. Helgas runde i Tippeligaen spilles lørdag kl 16, lørdag kl 18, søndag kl 18, søndag kl 20 og mandag kl 19. En annen helg kan det være fredagskamp i tillegg og annen avsparktid lørdag. Første bud for at flere folk skal komme seg på kampene er at dem vet når kampene spilles.

En annen sak er publikums mulighet til å dra på kamp, da særlig den ivrigste og mest dedikerte delen av fotballpublikummet. Er du die-hard Lillestrøm supporter da er du dum… nei unnskyld… da er du veldig lite fornøyd med at klubben spiller syv av sesongens bortekamper på mandag. LSK gjorde det i fjor.

Det kan ofte virke som tv-kanalene og supporterne er to motpoler som ikke liker hverandre og snakker stygt bak ryggen på hverandre. Mulig det, men de er faktisk avhengig av hverandre. Fotball på tv skaper interesse hvis ”produktet” seerne tilbys er bra – og ”produktet” får bare blitt bra når det er mange og engasjerte tilskuere på kampene.

Hvor relevant dette er for Strømmen? Ikke veldig, ikke før vi rykker opp igjen i hvert fall. Men vi vil naturlig nok ha flest mulig folk på tribunen.

Det gjelder også på vår egen tribune. Derfor har vi kommet med et innspill til aksjonsgruppa om ”nummer 2 klubbene”, for eksempel LøvHam i Bergen og Ranheim i Trondheim. Hvis de to klubbene får lov til å etablerer et fast kamptidspunkt som ikke krasjer med Brann og RBK vil det sannsynligvis komme flere folk på Varden Amfi og DnB Arena. NFF mener i fullt alvor at det vil ”ødelegge konseptet og produktet Adeccoligaen” hvis kampene ikke spilles samtidig… Vi mener derimot at 117 tilskuere i snitt pr kamp på Varden Amfi er mer ødeleggende for det såkalte ”produktet” enn om kampen spilles lørdag klokka fire.

Er dette en aktuell problemstilling for oss? Don’t know really. En annen ting er hvilken klubb vi ev skal definere som ”nummer 1 klubben”. For at det ikke skulle ha klikka helt for Per Kristian Torvik hadde det vel blitt LSK, men sjekker statistikken fra i år og i fjor viser at vi har færrest tilskuere når kampene krasjer med Vålerenga. Men uansett blir nok ikke denne problemstillingen aktuell før Dag Vestlund i NFF går av med pensjon.

Uansett, fotball skal spilles helga og med publikum på tribunen.

Share

Legg inn en kommentar