Alt om julebordet

julebikkjeFørstkommende lørdag 25. januar er det julebord. Bordsetning 18:00 på Captains Corner.

Vorspiel på Duen fra 16:00. Resten er detaljer. Apropos detaljer starter vi med å definere substantivet «et vorspiel»: (fra tysk, «forspill», lydskrift /ˈfoːʃpiˑl/), ofte forkortet til vors, er en selskapelig sammenkomst før den egentlige festen.

 

Duen har adresse Strømsveien 80 og heter vel strengt tatt Relax Pub. Uavhengig av navn håper vi flest mulig tar turen innom før julebordet. Vorspiel, eller vordrink som muttern kaller det, fra 16:00 på Duen. Altså Relax. Min mor er for øvrig motstander vordrink, sannsynligvis også vorspiel, men føler at jeg er gammel nok til å trosse henne uten at det oppfattes som respektløst. Snakkes på Duen.

Vorspiel heter for øvrig Vorglühen på tysk. Du kan dog bruke ordet vorspiel hvis du snakker med en tysker, men inviterer du til vorspiel kan nok vedkommende bli noe overrasket. Vedkommende bør i så fall være kvinne hvis du er mann. Eventuelt omvendt. Eller mann hvis du er mann og vanker på London. Merk bruken av preposisjonen og ikke i.

 

For dere som ikke deltar på lørdagens julebord nevner vi at Captains Corner åpner for allmennheten 21:00. Ta deg gjerne en tur innom og slå av en fotballprat.

 

Minner om at de få som ikke har forhåndsbetalt maten må gjøre det på Duen. Altså Relax. Pris kr 300.- pr snute som betales til Christian Syvertsen. Og så legger vi forsiktig til, på generelt grunnlag, at det er relativt respektløst å ignorere et tosifret antall betalingspåminnelser når man på eget initiativ har meldt seg på et arrangement. De som ev ikke dukker opp og heller ikke har betalt vil få maten tilsendt pr post sammen med en faktura. Vi spanderer portoen.

 

muslimApropos mat, kveldens meny er tradisjonell juletallerken som hovedrett og riskrem med kaffe som dessert. Muslimer (bildet) og jøder får servert pinnekjøtt i stedet for juletallerken. Drikke kjøpes i baren uavhengig av etnisitet og religiøs overbevisning.

 

 

Antrekk er pent, men ikke nødvendigvis for pent. For å sitere HC i forkant av fjorårets julebord ”… folk må gjerne finne frem dress og slips men det skal faen ikke jeg. Skjorte og jeans er pent det også”. Undertegnede stiller selvfølgelig i dress og slips. Julebord uten dress er som en skomaker uten lest. Eller en baker uten brød. Og forresten, skjorte og jeans, olabukse på norsk, er ikke pent.

Bortsett fra loddsalg med fantastiske premier har vi ikke noe spesielt program utover kvelden. For de som ønsker nachspiel må det organiseres på eget initiativ.

Da føles det naturlig å avslutte med å definere substantivet «et nachspiel» (fra tysk, «etterspill») er en mindre formell, ofte improvisert, festlig tilstelning etter den egentlige festen. På svensk heter det «efterfest». På dansk eksisterer uttrykket nærmest ikke, da det finnes serveringssteder som er åpne hele natten. Et nachspiel varer ofte mellom 3:00 og 6:00, alt avhengig av barer og diskotekers lukketider, men kan også vare til langt på dag neste dag.

På tysk har ordet nachspiel betydning som rettslig etterspill, noe vi for øvrig håper å unngå.

 

Share

Legg inn en kommentar