9. serierunde: Bodø/Glimt hjemme

Strømmen Stadion søndag 5. juni klokka 18:00. Be there!

 

Ta deg en tur på Rockwood Pub før kampen. Puben åpner tre timer før kampstart.

 

Etter en typisk blø-for-drakta trepoenger mot Hønefoss forrige helg står nå den gamle storheten Bodø/Glimt for tur. Da åtte serierunder er unnagjort ligger Strømmen på fjerdeplass ett poeng bak Bryne på tabelltoppen og a poeng med Ranheim og Asker på andre- og tredjeplass.

 

For å finne Bodø/Glimt må vi se litt nedover på tabellen, helt ned til 13. plass som er den øverste nedrykksplassen. Men serien er fortsatt meget jevn og med ni poeng er Glimt bare fem poeng bak oss og seks poeng bak serieleder Bryne. Etter seks kamper uten seier i årets Adeccoliga tok styret i Glimt noen grep, bl.a re-signerte de Stig Johansen mot trener Kåre Ingebrigtsens ønske. Som alle da forstod var Brutterns dager i klubben talte og noen dager senere kom meldingen om nettopp det. Glimts to trepoengere denne sesongen har kommet i de to siste kampene. For halvannen uke siden ble LøvHam slått 1-0 på bortebane og forrige helg ble serieleder Bryne nedstablet 3-0 hjemme på Aspmyra.

Den økonomiske situasjonen i Bodø/Glimt er et greit eksempel på pengebruken i norsk fotball de siste årene. Siden 2002 har klubben gått med et samlet underskudd på ca 40 millioner kroner. Fjorårsbudsjettet var på ikke mindre enn 37 millioner og regnskapstallene viste et underskudd på nesten 7 millioner. Glimt hadde i 2010 med andre ord et større underskudd enn vi hadde budsjett. Årets budsjett er for første gang siden 2004 under 30 millioner og klubben er samtidig i ferd med å gjennomføre en økonomisk snuopperasjon hvor blant annet hjemmebanen Aspmyra har blitt solgt til Bodø kommune.

 

Tre Glimt-seire på rad? Nei, det har vi ikke noe tro på. Denne helga må nok nordlendingene reise tomhendte hjem og de tre poengene blir igjen på Romerike.

 

 

Fotballklubben Bodø/Glimt ble stiftet 19. september 1916. Fotballen ble introdusert relativt sent i Bodø. Nabobyer som Narvik og Mo hadde stiftet sine klubber tidligere. Men i 1916 fikk Bodø sitt fotballag da fotballklubben Glimt ble stiftet. Glimt var også klubbens navn i mange år, med det viste seg at en klubb i Orkdal allerede hadde navnet «Glimt» og dermed måtte klubben legge til «Bodø». Av denne grunn kaller mange bodøværinger Bodø/Glimt fortsatt bare for Glimt. Klubben ble en av landsdelens ledende klubber på 1930-tallet og vant Nord-Norgesmesterskapet fire av elleve ganger før krigen. I to første decenniene etter krigen var Harstad og Mjølner best i nord, men på 60-tallet tok Glimt tilbake hegemoniet der oppe og vant fire av de sju siste Nord-norske mesterskapene som ble arrangert (siste gang arrangert i 1969).

 

Cupfinalen 1975, Bodø/Glimt mot Vard på Ullevaal

Cupfinalen 1975, Bodø/Glimt mot Vard på Ullevaal

Norges Fotballforbund er ikke kjent for å være verken fremsynte eller fordomsfrie, snarere tvert i mot vil noen hevde. Filosofien om at kjerringer, nordlendinger og utlendinger helst ikke skulle spille fotball i det hele tatt levde frem til forbundet feiret sitt 75-årsjubileum. Klubbene fra Nordland, Troms og Finmark fikk delta i sitt første NM (køppen) i 1963. I seriesammenheng tok det ytterligere ni år, de tre nevnte fylkene ble inkludert i det norske seriesystemet i 1972. Først i 1979 ble klubbene nordfra noenlunde sidestilt oss søringer i opprykksmuligheter til toppserien. Bodø/Glimt og Mjølner var de to beste Nord-norske på den tiden og da køppen ble åpnet for nordlendinger for første gang i 1963 spilte Glimt seg helt frem til kvartfinalen. Motstander var Frigg på Bislett og det kom hele 23 500 tilskuere for å se kampen. Til tross for tap ble kampen sett på som en frigjøring for den nordnorske fotballen, nesten også for nordlendinger generelt. Anslagsvis 20 0000 undertrykte og diskriminerte nordlendinger ble stående igjen lenge etter kampen og synge den nordnorske ”nasjonalsangen” Eg vei meg eit land så det kunne høres fra Gamlebyen til Majorstua. Unnskyld, Majorstuen.

Neste frigjøringskapittel ble skrevet i 1975 da Glimt vant 2-1 i cupfinalen mot Vard og deretter debuterte i toppserien som sølvmedaljevinnere i 1977. Siden den gang har Bodø/Glimt spilt 19 sesonger i landets øverste divisjon, 10 sesonger på Adecconivå og har også vært to turer innom nivå 3 (1984-86 og 1990-91). Klubben har tatt sølv i serien tre ganger (1977, 1993 og 2003) og vunnet Norgesmesterskapet to ganger (1975 og 1993). Glimt var sist i Tippeligaen i sesongene 2008 og 2009. Nevnte resultater har nødvendigvis ført til seks sesonger med spill i Europacupene. Resultatene derfra er ganske bra i forhold til andre norske lag. Seire mot italienske Sampdoria, det sveitsiske toppserielaget Vaduz (som representerer Liechtenstein) og den israelske ekstremistklubben Beitar Jerusalem er resultatene som er verdt å nevne.

 

Bodø, Bådåddjo på samisk, er en bykommune i Salten i Nordland med 47 000 innbyggere. Bodø ligger nord for polarsirkelen og har midnattssol fra 4. juni til 8. juli og er Nord-Norges nest største by etter Tromsø. Vi kunne sikkert ha skrevet masse om Bodø. Men vi lar det bli med at byen ble rammet hardt under andre verdenskrig da 70% av bebyggelsen ble lagt i ruiner og at de to største partiene ved kommunevalget i 2007 var Arbeiderpartiet med 38% og Fremskrittspartiet med 24,4%.

 

Supporterklubben til Bodø/Glimt heter Den Gule Horde. I tillegg har klubben en supporterklubb som holder til i mer siviliserte strøk og lyder navnet Bodø/Glimt Supporterklubb Sør. Sistnevnte arrangerer busstur til søndagens kamp på Strømmen Stadion.

 

Bodø/Glimt spiller sine hjemmekamper på Aspmyra Stadion. Arenaen som ble åpnet i 1964 er ut i fra en fotballtilhengers ståsted sentralt plassert i byen, kun ti minutters gange til flyplassen og like langt til politistasjonen og jernbanestasjonen. Tilskuerrekorden er på 12 189 og skriver seg fra semifinalen i cupen mot Viking i 1975. Etter en etterlengtet oppussing for noen få år tilbake er kapasiteten nå 7 354 (ca 6100 sitteplasser). Laget har i snitt trukket 2 501 tilskuere på sine fire første kamper denne sesongen, tre hundre under fjorårssnittet på 2 801. Vårt snitt hjemme på Strømmen Stadion denne sesongen er 662.

 

Strømmen og Bodø/Glimt har før søndagens oppgjør møtt hverandre åtte ganger, alle gangene på nest øverste nivå i seriesystemet. Vi har vunnet halvparten av de åtte kampene, Glimt to og to har endt uavgjort. Resultater fra tidligere kamper:

2010-10-24 Strømmen – Bodø/Glimt 2-1 (Adeccoligaen)

2010-04-25 Bodø/Glimt – Strømmen 2-0

1989-08-20 Strømmen – Bodø/Glimt 3-1 (2. divisjon)

1989-05-28 Bodø/Glimt – Strømmen 2-2

1987-05-19 Strømmen – Bodø/Glimt 2-1 (2. divisjon)

1987-08-22 Bodø/Glimt – Strømmen 5-0

1982-10-03 Strømmen – Bodø/Glimt 0-0 (2. divisjon)

1982-06-02 Bodø/Glimt – Strømmen 1-4

 

Share

18 tanker om “9. serierunde: Bodø/Glimt hjemme

 1. Hva med å starte mobiliseringen foran BodøGlimt-matchen nå? Det er spådd kjempevær på søndag, og da bør det vel bli noen utepils fra kl.15. Kommer alle på Rockwood før kamp? Hva med de «nye» som har kommet inn i gruppa? Øyvind: Har’u kontroll?

 2. Boyzen har meldt sin ankomst på face`rn. Din gjeng Sniffer? På tide å sende post og fax nå! Husk posten er stengt i morgen. Ellers er jeg enig, ALLE bør se vi inntar tabelltopp!!

 3. «…Boyzen har meldt sin ankomst på face`rn. Din gjeng Sniffer? På tide å sende post og fax nå! Husk posten er stengt i morgen. Ellers er jeg enig, ALLE bør se vi inntar tabelltopp!!…»

  Jeg sender ut brevduer lørdag og røyksignaler søndag. Rockwood søndag klokka tre.

 4. Har altid kontroll Magne…. jeg får faen ikke komet på søndag desverre.. men vet at de unge lovende er og finne på rockwood før kamp. må sitte på rafoss og se matchen på pc`n denne søndagen… lag et helvete på tribunen a gutta..

 5. Er faen ikke så sikker lenger om berntsen er rett mann. Når gutta ikke gidder og trener tamet bare står der med henda i lomma og la dette bare gå uten og bruke en helvetes kjeft er det noe galt.. Sette det på spissen da, hadde dette hvert Tom nordlie ( bare for og ilustrere) Så hadde vann bøtter og svamper gått veggimellomog med den slette innsatsen i går skulle det hvert STRAFFETRENING på Stadion… Jeg er ingen fotballtrener men man trenger ikke være det for og innse at vi har Adeccoligaens dårligste midtbane, noe vi har sliti med i hele år. og det er null innsatts og null vilje. Det hadde dem ikke tørt om det hadde hvert litt mer tæl i treneren… Så jeg skjønner ikke at beiern og janis kan være så skrå sikkrere på at Berntsen er rett man. Er enig med mr her at myhre var lodde på vekta..

 6. Da kan vi bare be Robert Rognerud stå ved innbytterboksene, så skal jeg love deg at saftflasker hadde sust mellom ørene på spillerne og kjeften hadde gått som bare faen :-), men det er dessverre ikke så enkelt.
  Regner med at trenerne ser det samme som oss (at midtbanen er noe ustrukturert) og gjør noe med det. Synes ikke det er noe vits i å sette trenernes kompetanse i tvil etter 14 poeng på 9 kamper. Det er en helt normal uttelling.

 7. Tror Myhre er ekstremt bra på det psykiske, og vi vet jo alle at det ligger mellom øra på gutta. De aller fleste fra i fjor er jo fortsatt der og vi vet hva gutta presterte i fjor. Hyggelig å se Myhre på stadion nå mot Bodø/Glimt, men det er da ikke billetter han skal selge? Gjorde da det når vi kom…… Litt morsomt faktisk…….

 8. Det er jo akkurat det jeg mener Sniffer, det ligger mellom øra. Prestasjonene er der og da mener jeg det er trenera sin jobb og få det beste ut av gutta…Ergo Mhyre fikk noe ut av dem som ikke Berntsen klarer.. Sier ikke at berntsen overhode ikke gjør en god jobb, langt i fra, og som janis skriver 14 poeng på 9 kamper er vel mer en vi kunne forvente ( skal vell også sies at vi har hatt noe tur) men har sett tendensen til giddalaushet og pasiv holdning flere ganger i år. Det er det som bekymrer meg litt.

 9. Enig med deg Aarnes. Gutta presterte bra mot Hønefoss og «tidvis» mot B/G (god start og delvis i 2 omgang, resten var ræva !), men ser vi sesongen under ett så langt, så er det milevis unna hva vi fikk se i fjor. Vi har hatt mye «stang inn» i år, noe vi skal være jævla glad for, for de poenga kan være gull verdt når status gjøres opp til høsten. Jeg legger heller ikke skjul på at jeg savner Myhre i gruppa. Thomas står mye lent mot innbytterbåsen med armene i kors under kampene, og jeg savner «fandenivoldsheten» eller hva det nå heter…….., Trykket, engasjementet, Blodet, ofringa.osv….Vi får bare håpe det vil bedre seg.

 10. Takk!!!! var det jeg ville frem til…Går for 3 nye poeng til helga, blir det tur foressten???

 11. Tokstad hentes tilbake til LSK. Da blir det vel svung over midtbanen igjen?! Men, alvorlig, det er ikke veldig mye han har bidratt med. Må si han har vært under et nivå av hva jeg ventet meg. Synd, for han er local lad…

 12. Snakka om buss på mandag mot Kongsvinger. Kombinert med svensketur ! Kult det? Vet ikke hva det blir til.

Legg inn en kommentar