22. serierunde: Alta borte

 Vi reiser nordover denne gangen. Langt nordover.

Alta-Strømmen i Finnmarkshallen søndag 12. september 18:00. Se kampen på storskjerm på Strømmen Stadion.

Og ja, det er 22. serierunde selv om det bare er vår 20. seriekamp. Du forstår hvorfor?

Da var dagens iq-test unnagjort. Fotballfolket på den riktige siden av elva lever i et slags lykkerus for tiden. Tabellen har du sett og vi abtar at 80% av de 228 som kommer til å lese denne artikkelen er blandt de 482 som i gjennomsnitt frekventerer Strømmen Stadion – og dermed har sett hvorfor Strømmen kan bli årets overraskelse i fotball-Norge.

Alta har spilt 19 kamper, tatt 24 poeng og ligger med det på tabellens 9. plass seks poeng bak oss. Laget spiller for øvrig en hengekamp denne uka, mer om den nederst på siden.

 Alta kommune (og nå også by, til og med Lillestrøm har jo fått bystatus) ligger vest i Finmark fylke og har 18 000 innbyggere. Byen som heter Álaheadju på samisk ligger ganske langt unna Strømmen, 1 764 kilometer for å være nøyaktig. Velger du å kjøre like langt sørover fremfor nordover kommer du til Roma. Det er da snakk om korteste veien til Roma, alle veier fører som kjent dit. Alta er kjent for helleristninger og sikkert mye annet. Ved kommunevalget i 2007 ble Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet de to største partiene med en oppslutning på henholdsvis 39,6% og 23,1%, SV med 10,1% ble tredje parti med tosifret oppslutning. Ordfører er Geir Ove Bakken fra Arbeiderpartiet. Ved sametingsvalget i 2009 fikk Ap 25,3%, Frp 17,8%, Nordkalottfolket 13,6% og NSR 12,5%.  

Alta Idrettsforening ble stiftet 29. mai 1927 under navnet Elvebakken Idrettslag. I 1931 skiftet de navn til Alta Idrettslag og 10. juni 1946 fikk de dagens navn. Som kjent ville ikke NFF helst ikke ha med nordlendinger, kjerringer og utlendinger de første 60 årene det ble drevet organisert fotball her i landet, men trolig hadde dette liten betydning for Alta da klubben i motsetning til f.eks Bodø/Glimt (som bare ligger 780 kilometer unna) ikke ble veldig synlig på fotballkartet før da de omtrent samtidig (dvs på 60-tallet) fikk laget seg en ordentlig fotballbane.  Da brukte de leire fra Holstbakken som ble bundet sammen med en blanding av sagflis og spon som ble lagt på toppen. Senere har de fått både gress og kunstgress, mer om det tar vi før vi skal spille bortekamp der oppe men vi kan nevne at tilskuerrekorden kom i 1995 da snaut 3000 tilskuere så hjemmelaget tape mot Rosenborg i en cupkamp. Alta IF driver også med flere idretter uten offside, blant annet håndball, friidrett og ski. Alta har spilt på det nest høyeste nivået i norsk fotball i årene 1965-1971 (dog med et ”umulig” kvalifiseringssystem for toppserien), 1994-1995 og i de siste årene i 2003, 2005, 2008, 2009 og altså også denne sesongen. Beste Adeccoplassering for Alta er fjorårets sjette plass og eventuelle cupeventyr gadd vi ikke å google etter. Strømmen Idrettsforening har møtt Alta Idrettsforening i en obligatorisk fotballkamp og høydepunktene fra 6-1 seieren kan du se her.

Supporterklubben heter Steinberget.

Da Alta Idrettspark ikke tilfredsstiller NFFs krav til infrastruktur har Alta spilt sine hjemmekamper i Finnmarkshallen de siste årene. Det er 1 000 sitteplasser i hallen og publikumskapasiteten er maks 1 730 i følge NFF reglene, reell kapasitet er 2 200. Publikumsrekorden er fra 2002 da 2 204 tilskuere så ”fotballkampen” mellom IF Mølja og FK Tufte. Alta trekker i snitt 691 tilskuere til hjemmekampene sine.

Hengekampen nevnt innledningsvis er omkampen Alta-Nybergsund Trysil. Den opprinnelige kampen endte 3-3 men Alta protesterte etter en hendelse som… vi siterer: – Dette er en skandale. Jeg har aldri opplevd maken. Det skal ikke gå an, raste Alta-trener Åsmund Bjørkan etter kampen, skriver Altaposten.

Du kan se den omtalte hendelsen her, eventuelt kan du kaste et blikk på de to bildene under. Øverste bilde er tatt ca 0,3 sekunder etter at det etter hvert så mye omtalte avsparket er tatt, og ja, det er jo noen gule spillere på feil side av streken. Som du kan se på filmklippet fra kampen var det ingen som reagerte på dette avsparket før ca 14,5 sekunder senere – da putta nemlig Nybergsund til tross for at Alta hadde 8 spillere i eller rett ved egen sekstenmeter (nederste bilde, to av spillerne er rett utenfor bildekanten). Greyhoundsweb tillater seg å stille et aldri så lite spørsmålstegn ved fotballforståelsen til domsutvalget og senere ankeutvalget i NFF. De påstår, riktig nok formulert med litt andre ord, at skåringen 14,5 sekunder etter avspark kom som en direkte konsekvens av at dommeren tillot avsparket å bli tatt 1,2 sekunder før alle Altaspillerne var inne på egen banehalvdel. He, he, bra jobba.

.

Men kanskje protesten og omkampen kan få litt andre konsekvenser enn det Åsmund Bjørkan og Alta hadde tenkt seg..? Hvis Nybergsund vinner omkampen og Alta ved sesongslutt har ett poeng for lite for å holde seg i Adeccoligaen – da har i så fall finnmarkingene protestert seg til nedrykk…

Tar vi fire poeng på de to neste kampene (Alta og Sarpsborg) er vi i rute når det gjelder opprykket denne skribenten faktisk har begynt å tro på, litt i hvert fall. Uavgjort 1-1 høres ut som et sannsynlig resultat i klubbens nordligste kamp noensinne.

Share

Legg inn en kommentar