16. serierunde: Fredrikstad hjemme

Strømmen Stadion søndag 8. august klokka 18:00.

Er det realistisk med tresifret antall tilskuere, tosifret antall strømlinger på Smelteriet Pub fra kl 15:00 og tre poeng?

 

Neppe. Tre poeng tar vi nok, statistikken sier at FFK snart går på en smell nå. Og med 500 tilreisende fra Østfold bør det bli over 1000 tilskuere. Men at flere enn 9 strømlinger skal ta seg en tur og møte likesinnede på Smelteriet Pub før kampstart er ikke spesielt sannsynlig. Men motbevis det gjerne, og folk under 30 er også velkomne, under 22 også. Hei dere ungdommer, ta en tur bare denne ene gangen, ok? På noen av kampene, mot Lyn blant annet, og senest på Ekeberg i går har det vært en del folk på pluss minus 20 som aktivt støtter Strømmen – kan vi håpe på noe av det samme på søndag?

Det var dagens oppfordring. Tabelltoer Fredrikstad er altså søndagens gjest på Strømmen Stadion. 31 poeng har de samlet på 15 kamper hittil, vi har tatt 19 og ligger med det på en 9. plass fire poeng unna nedrykk og med fem poeng opp til kvalikkplass. Etter søndagens kamp har vi 22 poeng.  FFK retter det meste av oppmerksomhet mot de to Østfoldderbyene de har i første halvdel av august, på Strømmen skal de bare ta med seg tre poeng i forbifarta. Vel, det skal vi bli to om. Dog skal det sies at jeg ikke er like skråsikker etter å ha sett på stallen Fredrikstad disponerer.  Klubben fra Plankebyen disponerer også 10 ansatte i administrasjonen, 8 i det sportslige apparatet og et budsjett på cirka 50 millioner kroner – og det etter kraftige nedskjæringer da redningsmannen Tom Nordlie i fjor høst reddet klubben fra videre spill i Tippeligaen. Vi linket til Fredrikstad Blads beskrivelse av nedrykkssesongen før cupkampen, men historiene er såpass bra at vi linker til FB denne gangen også.  Klikk her for å lese om bl.a håndgemeng, fyll og en trener som forsover seg på treningsleir, en sportsdirektør som var ansatt i 83 dager og maktkamper i korridorene som langt på vei overgår Falcon Crest, Dallas og Dynastiet til sammen. Alt dette skjer før Tom Nordlie og en gymlærer fra Fjellhamar gjør sin entre i Plankebyen… da tar det av for alvor. Sett av en time.

 

Sammen med spillerne dukker det nok opp en del tilreisende fra Fredrikstad. Det var omtrent 350-400 av dem her på cupkampen og nå som det er søndagskamp vil det tallet nesten dobles, eller kanskje ikke? De av dere som tar turen hit til Romerike er hjertelig velkomne både på Stadion og puben. Husk det med puben og ta gjerne en tur innom, vi forsøker nemlig å få spesialpriser på øl og at mange bortesupportere dukker opp og flerdobler omsetningen på kampdager er det beste argumentet vi har. Eneste argumentet er det vel faktisk. Smelteriet Pub ved hovedinngangen til Strømmen Storsenter. 08 er de eneste som har sørget for full pub hittil, men vi innbiller oss at det er flere av dere enn av dem, eller?

Strømmen Stadion er ikke mindre enn så godt som halve ståtribunen reservert for bortesupportere. Forrige gang dere var her ble det satt opp et gjerde for å skille borte- og hjemmetilhengerne, så hvis dere skal banke dritten ut av oss må dere i så fall gå de tretti ekstra meterne opp og bak tribunen. Klikk på «Strømmen Stadion» for ytterligere info. På hjemmebane har FFK et publikumssnitt på 6 730. Vi har et snitt på 410, men da er ikke de to kampene med flest tilskuere medregnet, snaut 1200 mot Lyn og drøyt 800 mot FFK i cupen.

Plankehaugen heter den tradisjonelle supporterklubben til Ffrdrikstad FK

Brigade RødHvit er FFKs ultrasgruppering. Mot dem hagler det selvsagt med beskyldninger om både det ene og det andre, vi fyrer oppunder med å linke til denne hendelsen hvor enkelte glupe østfoldinger møter tilsvarende glupe lillestrømlinger for en skogstur

FFKSUPPORTER.NET er et uavhengig nettsted for klubben – og det beste alternativet.

EDIT: Etter korrekser fra Raymond redigerer vi inn at Supras Fredrikstad er navnet på det som etter hva vi forstår tidligere var majoriteten og ultrasdelen av BrigadeRødHvit.

Fredrikstad Fotballklubb ble stiftet 7. april 1903. Klubbens historie er, for å si det mildt, meget innholdsrik. Vi gjør det kort, ønsker du en fyldigere historisk omtale av søndagens motstander anbefaler vi denne linken. Før krigen vant FFK fem kretsmesterskap, fem cupmesterskap og to seriemesterskap. I årene etter frigjøringen befestet klubben sin posisjon som landets ledende fotballklubb da de i løpet av de femten neste årene vant tre cupmesterskap ikke mindre enn sju seriemesterskap. Fredrikstad var den første klubben som representerte Norge i Europacupen og slo i 1960 sensasjonelt ut Ajax (4-3 / 0-0) i første runde. Forrige seriemesterskap, det niende i rekken, kom så langt tilbake som i 1961. Summerer vi antall kongepokaler kommer vi til elleve, en færre enn Odd. Da den hittil siste kongepokalen ble vunnet i 2006 var det 22 år siden forrige gang. Du har ganske sikkert sett frisparksscoringen til Per Egil Ahlsen mot Viking i 1984. Etter denne triumfen tilbrakte FFK åtte sesonger på nivå 2 (tilsvarende Adecco) før det ble ti lange år i divisjonen under der igjen. To strake opprykk i 2003 og 2004 tok aristokratene tilbake til toppdivisjonen i norsk fotball. Cupmesterskapet i 2006 og seriesølvet i 2008 ble fulgt opp med en av de største såpeoperaene i norsk fotball noensinne.

Oppgjørene mellom Strømmen og Fredrikstad på femtitallet var for storoppgjør å regne. Når sant skal sies var kanskje kampene større for oss enn for dem, og mot laget fra plankebyen var det alltid folksomt på Fedrelandet og senere på Strømmen Stadion. Publikumsrekorden i en seriekamp på Strømmen Stadion skriver seg fra 13. juni 1954. Dette var siste serierunde (man spilte høst/vår på den tiden) og da hjemmelaget ledet serien poenget foran FFK var kampen som en seriefinale å regne. Dessverre fikk de drøyt 8000 tilskuerne se at bortelaget vant 4-1. Strømmen og Fredrikstad har møtt hverandre 16 ganger i toppserien, tre ganger på nest høyeste nivå og fire ganger i det som nå heter 2. divisjon. Resultatene i de 23 kampene forteller oss at FFK har vunnet 16 av kampene, vi har vunnet 3 ganger mens 6 kamper har endt uavgjort. Målscore 55-23. Les mer om Strømmens storhetstid på 50-tallet her.

Fredrikstad Fotballklubb kommer fra byen og kommunen Fredrikstad i Østfold. Det bor nesten 75 000 mennesker i kommunen. Fredrikstad og Sarpsborg regnes ut i fra Statistisk Sentralbyrås definisjoner som ett tettsted/by med 101 698 innbyggere. Vi er usikre på om SSBs definisjoner oppfattes som korrekte der nede i Østfold, spesielt etter fjorårets Tippeligakvalik. Fredrikstad ble grunnlagt av Kong Frederik II i 1567, planker, sagbruk og Glomma er viktige ingredienser i byens historie. Fredrikstad Festning ble bygget noen år senere og da Sverige invaderte oss i 1814 var det svenskenes besetning av Fredrikstad Festning som viste at det bare var et tidspørsmål før svenskene skulle beseire oss. Söta Bror brukte en snau dag på å ta kontroll over festningen samt byen Fredrikstad. Byen har fostret to av Norges virkelige helter, Roald Amundsen og Egil Drillo Olsen. Førstnevnte var først på Sydpolen og polfareren har heltestatus i hele landet, sistnevnte var og er landslagstrener i fotball og er i særklasse den treneren som har best resultater med landslaget, det var den gangen man planla å følge Norge i et sluttspill. Takken for det er at ”Drillo-stilen” i dag nærmest er som et skjellsord å regne. Ved kommunevalget i 2007 fikk Arbeiderpartiet 32,8% av stemmene i Fredrikstad, Fremskrittspartiet 31,1% og Høyre 13,2%. Eva Kristin Andersen fra Fremskrittspartiet og Bandidos er ordfører i Plankebyen.

Sett en hundrelapp eller to på hjemmeseier. Snakkes på søndag.

Share

5 tanker om “16. serierunde: Fredrikstad hjemme

  1. BRH eksisterer fortsatt som gruppe selv om de ikke er så synlige. Det er vel blitt en mer casualgruppe mens Supras er ultras.

Legg inn en kommentar