11. serierunde: Vålerenga 2 borte

logoMandag 29. juni på Valle. Avspark 18:00.

De to tetlagene Tønsberg (24 poeng) og Strømmen (23 poeng) har så vidt begynt å få en luke på resten av avdelinga. På tredjeplass finner vi Vindbjart på 18 poeng og deretter er det tett i tett ned til vår neste motstander Vålerenga på tiendeplass. Tre poeng i den vanskelige bortekampen mot reservelaget til Martin Andresen er noe vi bør ta med oss for å henge ordentlig med helt der oppe. Og det skal vi jo – til the bitter end.

Vålerengens Idrettsforening ble stiftet 29. juli 1913 på Oslos østkant, nærmere bestemt i bydelen Vålerenga. Klubben er en av Norges mest omtalte og vi skal vel ikke bruke all verdens spalteplass på å presentere Bohemene fra Oslo Øst som de ynder å kalle seg. Hvor mye bohempreg det er over fulle førti og femtiåringer fra Hakadal og Toten kan vel også diskuteres. Siden krigen har Vålerenga spilt 45 sesonger på høyeste nivå i norsk fotball, 14 sesonger på nest høyeste nivå og spilte som oss i 3. divisjon i 1971. Fem seriemesterskap og fire Kongepokaler står i klubbhusene på Valle Hovin, eller kopiene står i hvert fall der etter at de fleste av originalene ble rotet bort eller ødelagt på seiersfestene eller er stjålet etter innbrudd. Hvis noen tilbyr deg en billig seriemesterpokal så er den sannsynligvis fra årene 1981, 1983 eller 1984 da østkantklubben hadde sin storhetstid i norsk fotball. Et cupmesterskap ble det også på starten av åttiåra. Det skal kanskje legges til at Vålerenga er Norges nest mest vinnende klubb etter at Rosenborg innledet sitt mesterskapsmonopol tidlig på nittitallet, seriemesterskapet i 2005 og Norgesmesterskapene fra 1997, 2002 og 2008 sørger for det. Økonomistyringen, eller rettere sagt mangelen på sådan, der borte mellom Galgeberg og Etterstad er viden kjent. Om regnskapet og kontraktene virkelig ble skrevet på pølsepapir vet vi ikke med sikkerhet men i sammen med klubbens hockeyavdeling innehar de en suveren Norgesrekord i antall nesten konkurser. Apropos ishockey så er det den mest suksessrike grenen i det som nå er allianseidrettslaget Vålerengens Idrettsforening. Hele 26 Kongepokaler står det i premieskapet på Jordal Amfi.

I motsetning til Vålerenga Ishockey har ikke Vålerenga Fotball noen egen hjemmebane. Det nærmeste man kommer er Bislett Stadion hvor hjemmekampene har blitt spilt i 55 sesonger. Nåværende hjemmebane for klubbens A-lag er Ullevaal Stadion som vel strengt tatt må omtales som hjemmebanen til byrivalen Lyn. Mandagens kamp spilles på en av kunstgressbanene på Valle Hovin, utenfor Vallhall hvor man finner klubbens administrasjon og treningsbaner.

Vålerengens IF kommer fra Oslo som er landets hovedstad. I tillegg til slottet, stortinget, horestrøket og plata bor det ganske nøyaktig 575 000 mennesker i byen. Hvis vi ovenfor omtalte Vålerenga som en bydel i Oslo så stemmer ikke dette da Vålerenga i følge Wikipedia er et strøk i Oslo og utgjør en del av bydel Gamle Oslo hvor det bor 41 500 mennesker. Strøket oppsto rundt Vålerenga Hovedgård på slutten 1800-tallet, omtrent rett over Vålerengatunellen.

Klubbene Strømmen IF og Vålerengens IF har støtt på hverandre mang en gang gjennom årene. Før krigen, altså før Strømmen IF formelt ble stiftet, er cupkampen på Strømmen Stadion i 1933 mot Norrøna den eneste obligatoriske kampen Vålerenga spilte mot et Strømmenslag (bortelaget vant 6-0). Men før den tid teller vi hele åtte privatkamper mellom Vålerenga og enten Norrøna eller Strømmen BK. Kun en Strømmen seier og den kom i 1919, vi siterer fra VIFs historiebøker: Et uventet nederlag mot «Norrøna» på Strømmen med 1-5 i en privatkamp gjorde gutta arge – og de utfordret da beste rene B-klubb «Strong, som i 1919 var kjent for sitt sterke lag. En illegal kamp mellom Strømmen FK og Vålerenga samlet hele 4000 tilskuere på Strømmen Stadion i 1944 og egne tog ble satt opp fra Oslo. Mellom 1950 og 1961 møttes klubbene seks ganger i Hovedserien, to seire til oss, tre til dem og en uavgjort. De to neste obligatoriske kampene klubbene i mellom var begge i NM, VIF vant 1-0 og 2-1 på Strømmen Stadion i henholdsvis 1976 og 1983. Fra 1986 til 1993 møttes vi ikke mindre enn åtte ganger i serien, fire ganger i den høyeste divisjonen og fire ganger i den nest høyeste divisjonen. Strømmen måtte fortone seg som en ønskemotstander for østkantklubben som tok full pott i alle de åtte kampene. Noen ønskemotstander var vi neppe i 1995 da Espen Jensen med kampens eneste skåring sørget for cupbombe på Strømmen Stadion. Det var forrige gang klubbene møttes, være seg med A-laget eller reservelaget.

Så får vi se hvordan det går på mandag, 18:00 på Valle. Møt fram!

Share

2 tanker om “11. serierunde: Vålerenga 2 borte

  1. 2-3! Seier etter å ha ligget under 2 – 0! En imponerende prestasjon mot et Vål’enga med Fredheim Holm, Mos, Fellah, Andresen og flere andre profiler. Vi er nå ett poeng bak Tønsberg. Live rapport fra RB.no.

Legg inn en kommentar