Strømmen Stadion – eller ikke Strømmen Stadion?

Uansett i hvilken av de to øverste divisjonene vi spiller neste sesong må vi ha et sted å spille våre femten seriekamper på hjemmebane.

Med utgangspunkt avstemningen ”Hvor skal vi spille våre Tippeligakamper” ser vi litt nærmere på utfordringen Strømmen Stadion og Adeccoligaen. Er det mulig å oppgradere Stadion i henhold til minimumskravene fra NFF? 

Og hva hvis vi skulle rykke opp enda en divisjon…?

.

Ikke ofte at RB, Dagsavisen, Aftenposten og Dagbladet skriver om Strømmen IF på en og samme dag.

Greyhoundsweb fulgte opp med å spørre leserne hvor Strømmen skal spille sine eventuelle kamper i Tippeligaen 2011. Når sant skal sies brukte vi vel ikke ordet eventuelt. Vi lanserte en avstemning mellom alternativene Åråsen, Telenor Arena, Ullevaal og Bislett. Avstemningsresultatene viste ikke overraskende at Bislett ble foretrukket av de aller fleste (69%), deretter Åråsen med 22% av stemmene mens Ullevaal (7%) og Telenor Arena (2%) ikke virket veldig tiltrekkende på fotballinteresserte strømlinger.

Kommentarene som kom i tillegg til avstemningen viste vel også at alle de fire alternativene ikke var noe å rope hurra for. Hvis Strømmen igjen etablerer seg i norsk toppfotball skal hjemmekampene spilles på Strømmen mente de aller fleste som slang inn en kommentar. Greyhoundsweb, i hvert fall denne skribenten, er 100% enig. Strømmen skal spille hjemmekampene sine på Strømmen. Punktum finale. Men er det mulig med dagens krav til arenaene i toppfotballen? Ja, vi er ganske sikre på det og har tatt en titt på hvilke muligheter som finnes.

Innledningsvis mimrer vi med et bilde av drømmeplanene for Slora fra slutten av 80-tallet. Ut i fra kommentarene til avstemningen ser det ut til at denne drømmen fortsatt er levende hos enkelte strømlinger. Denne skribenten mener dog at en Olav Thon Arena på Slora (eller et annet sted) er, ja nettopp en drøm.

.

Reglene toppklubbene har å forholde seg til er detaljert beskrevet i NFFs Lisenskriterier for infrastruktur som du kan lese i sin helhet ved å klikke her. Vi har under laget en kort kortversjon av kravene som stilles. Hva vi mener om kravene kommer vi ikke inn på nå.

§ Spillebanen må være 105×68 meter og kunstgresset må være FIFA 2-stjerners sertifisert. Varmekabler er et krav og det samme er flomlys med en styrke på minimum 1200 lux. Strømmen Stadion mangler et godkjent flomlysanlegg som uansett må være på plass før neste sesong, ellers alt i orden så langt.

§ Mediefasiliteter, delegatrom, VIP plasser, mixed zone, kontrollrom + videoovervåkning, OB Van område, garderobestørrelser og dopingrom er andre krav. Antall plasser for presse og VIP-er er forskjellige for TL og AL, og når det gjelder AL har NFF åpnet for at det er lov å bruke hodet – ikke verst! (dvs at antall plasser mer eller mindre kan tilpasses behovet for hver enkelt klubb). Garderobene og dopingrom skal være ok på Strømmen Stadion, derimot antar vi at det må litt arbeid til for at resten skal tilfredsstille kravene. Videoovervåkning har vi selvfølgelig ikke (hva faen skal vi forresten med det?) og om vårt OB Van område tilfredsstiller kravene er vi usikre på. Noen som vet hva ett OB Van område er for noe?

§ Når det gjelder kravene til publikumsfasiliteter er kiosker, toaletter, handikapplasser osv noe som bør gå greit å få på plass. Tribunekravene er minimum 3000 sitteplasser (1/3 under tak) for TL og 1000 sitteplasser (100 under tak) for AL + ståplasser hvis under 3750 seter. Antall ståplasser kan ikke være flere enn 20% av den totale kapasiteten (40% for AL i sesongene 2011 og 2012). For å finne antall tillatte ståplasser multipliserer man antall sitteplasser med 1,25. Mer om Strømmen Stadion i forhold til disse kravene finner du under.

.

Som vi (og RB) skrev om i januar 2009 er det utarbeidet planer for en idrettshall med beliggenhet bak tribunen på Strømmen Stadion. Hallen er planlagt med to etasjer; underetasje med tre håndballbaner + tribuner (75×53 meter) og i etasjen over skal det etter planen være en kunstgressbane på 40×64 meter. Med hallen bygges det tak over eksisterende tribune og det vil bli garderober, kiosker og tunnel fra hallen ut til banen. Prosjektet har en kostnadsramme på ca 70 millioner kroner.

 .

.

Noen synes kanskje at dette høres ut som enda et luftslott som aldri kan bli realisert. Da er man sannsynligvis ikke klar over at prognosene eller hva det heter for Skedsmo Kommune viser at det er behov for en ny idrettshall i kommunen og at dette sannsynligvis vil komme en gang i fremtiden (hva nå enn det betyr…). Et forslag er å bygge en idrettspark på Bråtejordet, se tegning under.

.

.

Strømmen Stadion

Uansett om diskusjonen går ut på kamparena for ev Tippeligakamper 2011 eller en arena som tilfredsstiller all Adeccokravene mener vi at Strømmen Stadion skal forbli hjemmebanen til Strømmen IF. Det er de siste årene investeres millionbeløp på Stadion (bl.a nye garderober og kunstgress) og i forkant av neste sesong må det uansett brukes ytterligere millionbeløp for å tilfredsstille kravene for AL. Da blir det ulogisk å bygge et nytt anlegg et annet sted uansett om det er en arena for toppfotball eller et breddeidrettsanlegg det er snakk om.

Vi mener at det mest fornuftige er å oppgradere Strømmen Stadion slik at arenaen tilfredsstiller alle krav for Adeccoligaen samt at det legges til rette for en oppgradering til Tippeligastandard. Sistnevnte er viktig i forhold til et eventuelt comeback i toppdivisjonen, da må klubben kunne vise til konkrete planer for oppgradering av arenaen for å få innvilget dispensasjon det første året eller to. Første bud når det gjelder tribunen er altså å få på plass minst 1000 sitteplasser og tak over minst 100 av disse.

.

Greyhoundsweb foreslår at det monteres seter fra dagens sittetribune og nesten helt til enden av tribunen mot sentrum (ca 800 seter). I tillegg monteres 200 seter på tribunen nærmest klubbhuset. Det blir da et område med ståplasser foran kiosken hvor det er lov å ha 450 tilskuere de to neste sesongene og snaut 200 tilskuere i 2013. Bortesupportere får ståplasser i motsatt ende av tribunen og i tillegg sitteplasser etter behov. Når det gjelder tak har vi ingen sterke meninger, bortsett fra at vi selvfølgelig ønsker oss tak over hele tribunen.

Strømmen Stadion får da en kapasitet på litt over 1 700 tilskuere i sesongene 2011 og 2012. Fra og med sesongen 2013 blir kapasiteten redusert til 1 250, men her må det være lov å håpe på at NFF tar til fornuften og bruker 40%-regelen i AL også fra 2013 og fremover. Hvis NFF står på sitt og man mener at 1 250 blir i snaueste laget vil det være enkelt å øke kapasiteten med noen hundre. Monteres det f.eks 200 ekstra seter vil kapasiteten økes til 1 500 (1200 sitte- + 300 ståplasser).

 Øverste bildet under viser hvordan vi ser for oss Strømmen Stadion sesongen 2011. Hvorfor ikke likeså godt montere seter på hele tribunen med en gang? Svaret får du nederst på siden.

.

.

Vi har selvfølgelig ikke glemt Tippeligaen, det er vel der vi skal spille neste sesong..? Som det kommer frem av tegningen over vil det være godt mulig å oppgradere Strømmen Stadion slik at kravene for Tippeligaspill innfris. Nå har vi riktig nok kun tatt for oss tribunene, og da er det altså minimum 3000 sitteplasser (1000 under tak) og 750 ståplasser som gjelder. Bildet over skal vel være relativt selvforklarende på hvordan en av flere tenkte løsninger kan være. De nye tribunene kan ha de nylig monterte tribunene til Sandnes Ulf, Follo og Kongsvinger som et utgangspunkt. (NB: En liten regnefeil gjør at tallene på bildet ikke stemmer 100%).

.

Men hvorfor ikke likeså godt montere seter på hele tribunen først som sist? Ca 1500 sitteplasser vil det i så fall bli på tribunen. Vi skal forklare hvorfor. Praktiske ting som f.eks publikums tilgang til kiosken og vedlikehold/rengjøring hopper vi over da det er ting som vil bli tatt hensyn til uansett.

# Hvis vi, mot all formodning selvfølgelig, skulle rykke ned til 2. divisjon igjen – og få en ny cupkamp hjemme mot Lillestrøm, noe som vel er et spørsmål om når og ikke hvis (nevnte cupkamp selvfølgelig, ikke nedrykk). På fjorårets kamp mot LSK var det 2 835 som betalte inngangsbillett og arrangementet ga klubben et overskudd på 4-500 000 kroner. Med bare sitteplasser på tribunen vil det bare være plass til ca 1500 tilskuere og overskuddet fra kampen vil bli halvparten av hva det ville/kunne ha blitt.

# Ok, la oss snu det rundt og si at Strømmen rykker opp til Tippeligaen. Da er minimumskravet 3000 sitteplasser og 750 ståplasser. Hvis det da er montert 1500 seter på tribunen må det bygges tribuner for 1500 nye seter i tillegg til ståtribune for 750. Men ved å beholde en del av tribunen som ståplasser ved å montere kun 1000-1200 seter er de 750 ståplassene allerede i boks.

# Tilskuertallene våre har ikke imponert noen i år, ikke tidligere heller forresten, men når noen av spillerne uttaler seg til RB eller www.strommen-if.no om temaet nevner de alltid at de få som er på Stadion gir greit med lyd fra seg og støtter laget på en bra måte. Hvor bra trøkk det er hjemmekampene kan sikkert diskuteres, men en ting er absolutt helt sikkert: Blir det bare sitteplasser på tribunen vil stemningen på tribunen og støtten fra publikum bli dårligere enn den er.

# Vi avslutter med det viktigste argumentet. Uten tvil det viktigste argumentet. Når det er kamp på Strømmen Stadion, hvor mange av de i gjennomsnitt 534 tilskuerne kjenner du og slår av en kort prat med? Ganske mange skulle jeg tro og spesielt gjelder det kampene hvor det kommer flere tilskuere enn det pleier. På Stadion består publikum stort sett av strømlinger, og en del av gleden ved å se Strømmen spille er å slå av en prat med andre strømlinger – venner og bekjente du treffer på Strømmen Stadion og bare der. Tar man bort denne muligheten tar man bort en del av gleden for mange, særlig vil det gjelde tribunesliterne som er litt eldre enn deg og meg. På en sittetribune prater du med sidemann og kanskje et par bak og foran deg. Der er du stuck i et sete, på en ståtribune kan du selv velge hvor du vil stå og du kan bevege deg som du selv vil. Strømlinger vil se fotball stående, spør de gjelder eller ta en titt på bildene av tribunen på fire av årets hjemmekamper:

.

Hensikten med denne artikkelen er å formidle et budskap på en enkel og lett forståelig måte, noe som kan være en utfordring når man skal beskrive lover og regler fra NFF. Samtidig er vi selvfølgelig klar over at temaet ”lisenskriterier for norsk toppfotball” på langt nær er en enkel sak. En ting er å sette seg inn i alt av krav og kriterier, en helt annen ting er å gjennomføre det hele i praksis. Uansett om kommunestyret skulle gå fra konseptene og vedta at Strømmen Stadion skal oppgraderes til Tippeligastandard, så vil det fortsatt gjenstå å gjennomføre dette i praksis. Når det da er ett menneske som er administrativt ansatt i klubben sier det seg selv at det ikke bare er å knipse i fingrene når noe skal gjøres, noen må faktisk gjøre det også. At de få som ræva av seg for at klubben skal tilfredsstille Adeccokravene før sesongstart 2011 kanskje ikke bare ser positive sider ved et eventuelt sensasjonelt opprykk til Tippeligaen har vi null problemer med å forstå. Men dere er jo flinke da. Veldig flinke, det er derfor vi er på 5. plass i Adeccoligaen… 🙂

Share

Én tanke om “Strømmen Stadion – eller ikke Strømmen Stadion?

  1. Tilbaketråkk: Sesongoppsummering 2010

Legg inn en kommentar