Rikskringkastningen overfører direkte fra Strømmen Stadion

Søndagens hjemme kamp mot tidligere FC Lyn Oslo vises som kjent direkte på NRK. Live fotball fra Strømmen Stadion på landets mest sette tv-kanal. Den tanken virket litt fjern når vi møtte Blaker på Bruvollen for tre og et halvt år siden.

 

Fotball på tv, for noen år siden var det begrenset til lørdag klokka fire i noen trauste vintermåneder, cupfinalen, landskamper og europacupfinalene. NRK viste den første tippekampen i april 1969 og lenge før Premier League ble big business 370 kamper senere var de fleste av oss avhengige. Norske tippekamper kom først i 1986 og Alfheim ble Norges svar på Molineux. Avhengige ble vi ikke over natta. To år senere var det tippekamp fra samme bane og med det fikk norsk tv-fotball sitt internasjonale gjennombrudd.

Video

Å si at fotball på tv har blitt vanligere i løpet av de siste årene er et understatement. Nå føler vi for å korrigere Arne Scheie og Sølve Grotmol, det er faktisk for mange bøker på biblioteket. Når det dukker opp en fotballkamp på skjermen hver eneste dag du rører fjernkontrollen blir det ikke helt det samme som å glede seg til lørdag klokka fire, etter å ha gledet seg i seks-sju måneder før det igjen. Ble du skikkelig avhengig kan du ved hjelp av noen tastetrykk se samtlige Tippe- og Adeccoligakamper i din egen stue. Når Kevin Keegan debuterte for Newcastle i en heller middelmådig engelsk andredivisjon gledet halve kongeriket seg hele uka, føler du det på samme måte når du får vite at NRK viser Løv/Ham mot Mjøndalen førstkommende søndag?

Strømmen mot Lyn derimot, det blir noe annet, noe helt annet. Strømmen direkte på tv, kan du huske sist gang det skjedde? Neppe, det har nemlig aldri skjedd før. Når vi rykket opp i 2. divisjon på starten av åttitallet var det stort at resultatene kom i Sportsrevyen. Noen få år senere var vi faktisk et fast innslag etter avspillingen av den velkjente kjenningsmelodien. Dessverre har vi en del hull i videoarkivet, men en liten snutt fra 1986 med skulderputer og det hele vil nok sette deg i den rette stemningen før søndagens kamp.


Video

NRK Sporten sender ikke Arne Scheie til Stadion denne gangen. Vi stiller oss tvilende til om Andreas Smith og Halvard Thoresen kan rope på straffespark med samme entusiasme som Arne når Alan blir dratt ned i sekstenmeteren. Er det straffespark? Er det straffespark? Er det straffespark?

Apropos kommentatorer. Mon tro hva de måtte finne på, mye rart ute og går der i gården. Noen sitater:

«Unni Holmen går ned i spagaten så hele pølseboden åpner seg. Den som som hadde vært en bom nå, dere!» ( Pål Claesen i NRK når 14-årige Holmen gikk ned i spagaten på bommen i turn NM. Pål jobbet ikke så lenge i NRK etter den dagen…).

 «Og der datt målet ned.» (Rolf Hovden etter et tverrliggerskudd da han med en ørliten promille kommenterte Norwich-Southampton i 1985)

-”Sverige tar ut en neger og setter innpå en sigøyner”
(Bulgarsk TV da Henke Larsson kom innpå for Martin Dahlin i fotball-VM 1994)

”Hvordan står det til med beinet?”
NRK-reporterens spørsmål til tidligere Vålerenga- og landslagspiss (Spørsmål fra NRK til Pål
Jacobsen dagen etter at han hadde amputert beinet)

«Hvis Tromsø rykker ned idag, tenk hvilken oppvekst det blir for dattera til Ole Martin Årst. Hun kommer til å gå rundt i Tromsø og blir kalt nedrykk-Ine» (Ivar Hoff før  Tromsøs avgjørende nedrykkskamp i 2003)

 -”Nå er det faen meg 12 negre på banen!!” (Rolv Hovden igjen. Norge spilte mot et afrikansk lag på slutten av 70-tallet).

«Puh, så varmt det er… (pause). Nå tenker jeg dommeren er våt i dusken sin…» (Terje Dalby om en kvinnelig fotballdommer i OL)

Utvisninger later også til å være vanskelige å få med seg…

Video

…og når man er på jobb kan det tydeligvis være vanskelig å holde fitnesstrenere og kveldens planer adskilt….  

Video

De av dere med et snev av hukommelse ristet antakeligvis på hodet når vi ovenfor påsto at Strømmen aldri tidligere har blitt vist direkte på tv. Det stemmer selvfølgelig ikke. Når vi møtte… (kommer..)

Avslutningsvis takker vi friidrettsgruppa for medietårnet som gjør det mulig for de førti NRK ansatte å servere festfotball til det norske folk. Skedsmo kommune synes nemlig ikke at et skarve opprykk til Adeccoligaen var noe å bruke penger på. Derfor mangler Strømmen Stadion pr i dag stort sett det meste for å tilfredsstille kravene klubben blir stilt ovenfor i forkant av neste sesong. Toaletter, tak over tibunen, fasiliteter for pressen, et fåtall VIP plasser, videoovervåkning og en haug med plastikkseter er noe av det vi mangler. Men medietårn måtte vi ha for å kunne spille i Adecco denne sesongen. Kommunestyrets løste saken på en genial måte, nemlig ved å bruke pengene som allerede var avsatt til å oppgradere Stadion til et lokalanlegg for friidrett. Kun to av representantene i formannskapet ville bruke den millionen som burde vært brukt for mange år siden, de to eneste representantene med postadresse 2010 Strømmen. Vel, dere så hvordan det gikk med Fredrikstad og Sarpsborg. Ville vært en grei måte å si takk for sist på det.

Snakkes på Smelteriet fra klokka 13:00.

Share

Én tanke om “Rikskringkastningen overfører direkte fra Strømmen Stadion

Legg inn en kommentar