Kongsvinger borte

Kongsvinger – Strømmen. Søndag 28. oktober. Gjemselund. Avspark 18:00.

En håndfull strømlinger tar tog fra Lillestrøm stasjon 13:51. Oppmøte på Kulturpuben en gang mellom kirketid og avgangstid.

Strømmen har aldri vunnet en seriekamp borte mot Kongsvinger. Nå er det på tide.

 

Det er nøyaktig 78,3 kilometer fra Strømmen Stadion til Gjemselund. Vi er nøkterne og håper at i hvert fall flere enn de tolv som tok turen til Sandefjord støtter laget i søndagens viktige kamp. Kan vi håpe på tjue strømlinger… please? Turen tar deg en time og ni minutter med bil. De sosiale av dere kan ta tog fra Lillestrøm 13:51. Sistnevnte anbefales og det alternativet gir deg også tid til et besøk i down-town Kongsvinger før avspark. Yr forteller om sol og skyfri himmel, vi forteller om uterestaurant.

 

For å starte med Kongsvinger har nær sagt som vanlig konkursspøkelset vært mer enn synlig ved Glommas bredder denne høsten. Det hjelper nok ikke situasjonen der oppe at det etter forrige ukes stortap mot Bærum dukket opp nok et spøkelse. Nedrykksspøkelset. Laget har klart å spille seg fra å kjempe om opprykkskvalifisering til nedrykksstrid i løpet av den siste måneden. Ja, stemmer det, Kongsvinger er utvilsomt et av lagene som kan rykke ned. Les videre for detaljer.

 

For vår egen del ble det en sliteseier og tre utrolig viktige poeng hjemme mot Notodden. At kampen i seg selv ikke var særlig overbevisende er samme faen, vi har vist nok av ganger i det siste at vi kan ta poeng mot hvem som helst. Og i høyeste grad mot Kongsvinger.

Vi har Jørgensen og Yabre ute med skader og thats it. Startelleveren mot Notodden var da Kerr; Nilsen, Næss Lund, Amundsen, Høibråten; Tokstad, Rasch, Strømnes, Brandtzæg; Møller, Sistek. På benken hadde vi Hemmingbye, Hamuteneya, Nordheim, Olsen, Burgt, Daly og Figved. Noen, i hvert fall vi, lurer sikkert på hva som har skjedd med Torud, men gravende journalistikk overlater vi til andre. Dog synd at «andre» ikke eksisterer. Vår eminente lokalavis Romerikes Blad skriver mye om Strømmen dem, kvaliteten på det som skrives er en helt annen sak. Med unntak av et par artikler av Sødal virker det som om kunnskapsnivået om Strømmen der nede er fraværende. Les hvordan Glåmdalen dekker Kongsvinger, eller mer relevant hvordan Drammens Tidende dekker Mjøndalen.

Nok om det. Med to seire på rad er vi på gang og vi ser frem i mot to i utgangspunktet vriene bortekamper, først Kongsvinger på søndag og deretter Mjøndalen onsdag 31. oktober. Strømmen har aldri vunnet en seriekamp verken i Kongsvinger eller Mjøndalen. Nå er det på tide. Tre poeng ett av stedene er gull verd. Om ikke gull så i hvert fall et laaangt steg mot ny kontrakt. Kom igjen Strømmen!

 

Hvis ikke våre tabellspekulasjoner under tilfredsstiller dine behov anbefaler vi denne tabellkalkulatoren. Slå inn de forventede resultatene og vips så får du sluttabellen for Adeccoligaen 2012.

Slår vi Kongsvinger er vi plutselig bare to poeng bak laget fra de dype skoger. Da har Vinger igjen lag nummer en og to på tabellen, ingen sensasjon om det blir to tap og null poeng. Ingen sensasjon om vi slår Alta hjemme heller. Da er vi i så fall forbi Kongsvinger.

Bryne. En trepoenger til holder til ny kontrakt for jærbuene. Det kan strengt tatt null poeng også gjøre. Spekuler videre selv. Det gjør dem nok på Jæren også.

Verre for Tromsdalen etter helgas hjemmetap mot Kisa. Mulig de har tre «lette» poeng igjen å hente borte mot Alta i siste runde, men langt fra sikkert at det holder.

Køppfinalist Hødd, gratulerer til dere forresten, har igjen tre kinkige bortekamper og en minst like kinkig hjemmekamp. «Hødd er leie der oppe» sier alle, stemmer det da dem er divisjonens tredje beste hjemmelag. Men tap mot opprykksjagende Sandefjord og like mange bortepoeng som vanlig (tredje dårligste bortelag) = nedrykk. Tror vi.

Strømmen. Hva med en sier på Gjemselund gutter? Og på Nedre Eiker. Som tidligere nevnt skriver dere i så fall fotballhistorie. Tre poeng hjemme mot Alta – og bare det – holder neppe. Da må i så fall verken Hødd eller Tromsdalen vinne noen av sine gjenstående kamper.

Hva de forskjellige lagene har eller ikke har å spille for tror denne skribenten betyr minimalt. Etter to tidlige i ræva, ja muligens, men i utgangspunktet betyr det lite. Det er i Italia det.

 

I tidligere artikler på Greyhoundsweb, for så vidt også i denne, har Kongsvinger fått en del cred fra denne skribenten. Vi har ingen planer om å omskrive historien, creden er fortjent den historisk sett. Men sånn som klubben har holdt på de siste årene går det ikke an å drive en fotballklubb. Snakker da om kredit- og debetsiden i regnskapet. For ente gang, mer nøyaktig fjerde gang på seks sesonger, ser man konkursspøkelset fly lavt over Glomma. Denne gangen nekter spillerne lønnskutt, ikke så rart egentlig, vi siterer spillernes talsmann:

Det var et positivt møte, men det er frustrerende i hvert fall for de som har vært med på dette for tredje eller fjerde gang de siste seks årene. Vi vil ha mer informasjon fra styret på tall og regnskap for det vi bidrar med er jo en veldig liten del av kaka. Det er bakgrunnen for at vi sier nei.

Les mer fra lokalavisa Glåmdalen her

 

 

Kongsvinger Idrettslag er navnet på allianseidrettslaget hvor vi blant annet finner fotballklubbene KIL Toppfotball og KIL Fotball. Andre idretter (klubber) er friidrett, ishockey, håndball, ski, skøyter og turn. Stiftelsesdatoen er 31. januar 1892 da Kongsvinger og Omegn skiløperforening så dagens lys. Fotballen kom først i gang da Kongsvinger Turn- og Idrætsforening (stiftet 1902) etablerte sitt første fotballag i 1907. De to nevnte klubbene dannet stammen for det som i 1918 ble K.I.F. – Kongsvinger Idrætsforening. Etter sammenslåingen med Fram AIL i 1940 ble klubbnavnet endret til dagens Kongsvinger Idrettslag. Klubben (rettere sagt klubbene KIL Toppfotball og KIL Fotball) som i dag har over 900 aktive fotballspillere ble medlem av NFF i 1918, ble samme år kretsmestere i Østerdalen krets og var fra da av en av de ledende klubbene i det som etter hvert ble Glåmdal fotballkrets. Tiden fra 1945 til 1976 tilbringer KIL i 3, 4 og 5. divisjon før det i 1977 for første gang ble klart for spill i 2. divisjon (nivå 2). Etter en svipptur innom 3. divisjon igjen i 1979 gikk det slag i slag.

På begynnelsen av 80-tallet starter det som skal vise seg å bli et av de største fotballeventyrene i norsk fotballhistorie. Kongsvinger spås nedenom og hjem av de aller fleste da de i 1983 debuterer i landets øverste divisjon. Slik gikk det ikke, klubben fornyer eliteseriekontrakten, når semifinalen i cupen og Olav Nysæter blir toppskårer i daværende 1. divisjon. Kongsvinger, en fotballklubb fra en bygd in the middle of nowhere med 10 000 innbyggere, spiller deretter 17 strake sesonger i det som nå heter Tippeligaen. Klubbrekorden med tredjeplass og bronsemedaljer i 1986 og 1987 blir slått i 1992 da det i siste serierunde er klart for seriefinale mot Rosenborg på Lerkendal. Sølv var neppe nederlag selv om RBK vant kampen 6-0 og med det innledet sin dominans i norsk fotball. Samme sesong kom KIL til semifinalen i køppen og Kjell Roar Kaaasa ble toppskårer i toppserien med 17 fulltreffere. I UEFA cupen året etter ble svenske Øster nedstablet 7-2 i første runde før Juventus ble holdt til 1-1 ”hjemme” på Ullevaal foran 10 213 tilskuere (inkludert undertegnede). Geir Frigård putta fem mål på fire kamper i UEFA Cupen den sesongen. Noen år senere, nærmere bestemt i 1999, var det snipp snapp snute og Kongsvinger rykket ned fra Tippeligaen. To år senere, etter enda et nedrykk, ble filmen ”Gjemselund gråter” utgitt høsten 2001. Ikke en av klassikerne blant fotballfilmene, men grei skuring for de spesielt interesserte.

Oppfølgeren, ”Gjemselund jubler igjen”, kom høsten 2003 da Vegard Skogheim hadde ledet laget tilbake til Adeccoligaen. Så skjedde det ikke så mye før KIL sto med halvannet bein i 2. divisjon igjen sommeren 2008. Da ble Tom Nordlie hentet inn og da skjer det som kjent mye. Kanskje litt for mye for enkelte, eventuelt for de fleste. Snuopperasjonen Nordlie gjorde i de dype skoger høsten 2008 kan ingen ta fra ham. Gode skussmål fikk han også og da klubben slet voldsomt økonomisk året etter gikk han frivillig ned 400 000 spenn i lønn og frasa seg alle bonuser. Men det var nok noen på Hedmarken som humret litt for seg selv noen måneder senere. Da hadde Nordli forsvunnet til Fredrikstad midt i sesongen og det skulle vise seg at historien han serverte i avisene om sin egen lønnsreduksjon ikke stemte helt overens med virkeligheten. For sikkerhets skyld rykket Tom ned med Fredrikstad mens Kongsvinger rykket opp til Tippeligaen igjen ti år etter nedrykket i 1999. Etter en sesong i eliten var fotballeventyret Kongsvinger i fjorårssesongen tilbake i Adeccoligaen og på god vei mot enda et nedrykk. Da ble Tom Nordlie hentet frem fra glemselen og gjentok bedriften fra 2008. Godt mulig at Kongsvinger er en grå, trist og kjedelig klubb for alle andre enn dem som bor der – men klubben har fått uforholdsmessig lite cred for hva den faktisk har utrettet i norsk fotball de siste 35 årene.

 

Kongsvinger er en by og en kommune i Hedmark fylke som grenser til Eidskog, Sør-Odal, Grue og Sverige. Det meste av arealet i Kongsvinger er skog, men det er også mye jordbruk samt innsjøer og vassdrag. På tettstedet Kongsvinger bor det ved årsskiftet 11 509 mennesker og i kommunen ved samme navn er innbyggertallet 17 522. Ved siden av fotballaget er svenskegrensa, billig flesk og systembolaget folk flest forbinder med Kongsvinger. Apropos det så gikk den Wingerske Kongeveien fra Oslo til Stockholm gjennom Kongsvinger. Kongsvinger Festning ble påbegynt i 1673 og var i forsvarets operative tjeneste frem til 2009 da avdelingen for kultur og tradisjon overtok anlegget. Det har aldri foregått krigshandlinger i eller ved festningen, da tyskerne invaderte i 1940 kapitulerte festningens kommandant uten kamp. Ved kommunevalget i 2011 ble Arbeiderpartiet størst med 35,6% av stemmene, deretter Høyre med 17,9% og så Fremskrittspartiet og Pensjonistpartiet begge med ca 14% av stemmene. Med støtte fra pensjonistene styres kommunen nå av et borgerlig flertall med Øystein Østgård fra Høyre som ordfører.

 

På Gjemselund Stadion har Kongsvinger spilt hjemmekampene sine siden åpningen 14. juni 1953. Den koselige arenaen ved Glomma fikk seg en etterlengtet ansiktsløfting da KIL rykket opp til Tippeligaen i 2009 og har nå en kapasitet på 5200 tilskuere fordelt på ca 4000 sitteplasser og 1000 ståplasser. Rekorden er fra 1983 da 6794 tilskuere stakk innom for å se kampen mot Vålerenga. Denne sesongen har Vingers hjemmekamper blitt sett av til sammen 16 931 tilskuere, noe som gir et snitt på 1302 tilskuere pr kamp. Tilsvarende tall for Strømmen er 6064 og et gjennomsnitt på 433 tilskuere pr kamp.

 

Som de fleste vet er det en del spillere som har spilt for både Strømmen og Kongsvinger de siste 25 årene. Hvis vi i kronologisk rekkefølge ramser opp Tore Krogstad (Strømmen 1988+1992-93, Kongsvinger 1989-91), Kjetil Rydje (S 1986-89, K 1982-85), Bjørn Arild Levernes (S 1990-92, K 1993-94), Stig Inge Bjørnebye (S 1987-88, K 1989-91), Geir Bakke (S 1988-92, K 1993-94) og Harald Solberg (S 1993-96, K 1997-99) skal vi vel ikke ha glemt så mange fra gamle dager. I årets stall har Fredrik Nilsen (2006-09) og Steinar Strømnes (2007-09) en fortid i Kongsvinger. På søndag får vi også et gjensyn med Hassane Dosso og Andreas Moen, denne gangen dessverre i feil drakt. Spesielt gjelder det sistnevnte som etter å ha putta drøssevis i 2. divisjon signerte for Sogndal før han gikk videre til Kongsvinger hvor han sesongene 2008 og 2009 skåret fire mål på 37 kamper. De to neste sesongene, 2010 og 2011, spilte Andreas i rødt og grått og putta 33 ganger på 61 kamper. Liten tvil om hvor du trives best Andreas? I tillegg til Tom Nordlie har Thomas Berntsen vært trener i begge klubbene.

 

Strømmen og Kongsvinger har tidligere møtt hverandre i 25 obligatoriske kamper. De to første kampene var i køppen i 1948 og 1965, den hittil siste 16. mai i år på Strømmen Stadion. Strømmen har vunnet 6 av de 24 kampene vi har resultater fra, Kongsvinger har vunnet dobbelt så mange (12 kamper) mens 6 av kampene har endt uavgjort. Mål 27-34. Resultater fra alle innbyrdes kamper (klikk på kampene med rød skrift for høydepunkter):

2012-05-16 Strømmen – Kongsvinger 1-0 (Adeccoligaen, 586 tilskuere)

2011-08-28 Strømmen – Kongsvinger 1-0 (Adeccoligaen, 512 tilskuere)

2011-06-13 Kongsvinger – Strømmen 1-1 (Adeccoligaen, 1192 tilskuere)

2007-05-20 Strømmen – Kongsvinger 1-2 (NM 2. runde, 362 tilskuere)

1992-06-24 Strømmen – Kongsvinger 0-0, 1-3 straffer (NM 3. runde, 785 tilskuere)

1988-09-11 Strømmen – Kongsvinger 1-0 (1. divisjon, 1131 tilskuere)

1988-06-19 Kongsvinger – Strømmen 1-1 (1. divisjon, 1445 tilskuere)

1986-09-14 Kongsvinger – Strømmen 3-0 (1. divisjon, 1552 tilskuere)

1986-08-13 Strømmen – Kongsvinger 1-1 (1. divisjon, 1710 tilskuere)

1982-08-22 Kongsvinger – Strømmen 2-1 (2. divisjon)

1982-05-15 Strømmen – Kongsvinger 1-3 (2. divisjon, 1155 tilskuere)

1979-00-00 Kongsvinger – Strømmen 3-1 (2. divisjon)

1979-00-00 Strømmen – Kongsvinger 2-0 (2. divisjon)

1978-08-27 Kongsvinger – Strømmen 1-1 (1. divisjon, 800 tilskuere)

1978-05-21 Strømmen – Kongsvinger 0-0 (1. divisjon, 1168 tilskuere)

1976-00-00 Kongsvinger – Strømmen 1-0 (3. divisjon)

1976-00-00 Strømmen – Kongsvinger 0-2 (3. divisjon)

1973-00-00 Kongsvinger – Strømmen 0-0 (4. divisjon)

1973-00-00 Strømmen – Kongsvinger 1-2 (4. divisjon)

1972-00-00 Kongsvinger – Strømmen 6-1 (4. divisjon)

1972-00-00 Strømmen – Kongsvinger 1-2 (4. divisjon)

1966-00-00 Strømmen – Kongsvinger 4-0 (3. divisjon)

1966-00-00 Kongsvinger – Strømmen x-x (3. divisjon)

1965-00-00 Kongsvinger – Strømmen 0-5 (NM 1. runde)

1948-00-00 Strømmen – Kongsvinger 1-4 (NM 1. kvalrunde)

 

Da venter vi i lengsel på søndagen og vår første serieseier på Kongsvinger. Eller at en kverulant forteller oss at Strømmen vant kampen vi mangler resultat fra i 1966. Eventuelt begge deler.

 

Share

4 tanker om “Kongsvinger borte

  1. Jeg får ikke blitt med denne gangen , men ønsker dere lykke til på søndag…RØØØ GRÅÅÅ HATER LSK 🙂

Legg inn en kommentar