Før kampen: Modum borte


Vel, så er det dags for nok en bortekamp. Så forjævlig at det skal være så mange bortekamper på en sesong. Denne gangen skal Romerikes stolthet opp mot Modum. La oss bryte en tradisjon. Greyhoundsweb spanderer gratis t-skjorter med påskriften: «Jeg var der da Strømmen vant borte» på alle som beviselig (fremlagt billett) var i Modum når laget gjør nettopp det. Kampen spilles førstkommende lørdag klokka 16:00.

Tradisjoner er til for å brytes. For hver gang vi ikke vinner en bortekamp er vi ett skritt nærmere å gjøre nettopp det. «Se alltid lyst på livet – sa mor & far til meg», sitat Lillebjørn Nilsen….

Okay, litt om Modum. Modum kommune dekker 517 km2 og har 12 589 innbyggere. Kommunen har tre tettsteder, Åmot, Geithus og kommunesenteret Vikersund. Vikersund ligger ved Tyrifjorden, Norges femte største innsjø. Her dannes også Drammenselva.

Modum er en betydelig jord- og skogbrukskommune, og mye tyder på at folk tidlig ble oppmerksomme på mulighetene som fantes i denne bygda. Helleristningsfeltene i Geithus er ca. 6000 år gamle, og vitner om tidlig bosetting.

Gjennom 17-, 18- og 1900-tallet gikk Modum stadig mer i retning av å bli en industrikommune. Blaafarveværket var en stor bergverksbedrift med ca. 1900 ansatte rundt år 1840. Modum hadde også en betydelig papirindustri i mange år. Kommunen har dessuten mange fossefall, noe som har gitt muligheten til utbygging av en rekke kraftstasjoner.

Ikke så jævlig mye å skryte av med andre ord. Legger vi til at Ole Einar Bjørndalen og en kar som tryna med OL-fakkelen i -94 er fra området så er nok sagt.

Når det dreier seg om selve klubben så er dette, som etterhvert mange andre, en parasoll- (eller var det paraply Norrøna?) klubb. Laget tok vel over 2.divisjonsplassen etter Åmodt hva meg bekjent. Modum har en utfyllende historikk på sin egen hjemmeside, jeg siterer:

Modum Fotballklubb ble stiftet 30. mai 2007 på Tyrifjord Hotell i Vikersund. En gruppe med initiativtakere trosset advarsler og motstand, arbeidet målrettet og seriøst – og klarte endelig det mange før har snakket om, men ikke fått til: Nemlig å danne Modum Fotballklubb.

En klubb med tung historie de ikke er redde for å fortelle om…….

Når det kommer til vårt eget lag er ingen sparket denne uken. Skadesituasjonen er vel også omtrent like spennende som bandet som bærer det samme navnet: Status Quo….

Vi foreslår at du leser RB`s papirutgave på lørdag, de har en fullstendig oversikt over ståa. (Ja, har faktisk hatt abonnement i ett halvår nå og bortsett fra all møkka de skriver om spurva og nyhetsidene om Øvre Romerike (fortsatt ubegripelig at de kan få like mye omtale som her det bor folk) som INGEN bryr seg om, så har de faktisk en brukbar oppfølging av de grå.

Modum FK spiller hjemmekampene sine på Åmot Stadion. Publikumsrekorden er på 2000 fra 1977 på en G16 landskamp mot Vest-Tyskland. Klubbrekorden er fra i fjor da det kom 1100 tilskuere for å se Åmot-Mjøndalen. For Modum er rekorden naturlig nok fra i år, også det mot Mjøndalen og tallet var 632. Avstanden er 94 kilometer og det tar en time og tjue minutter å kjøre fra Strømmen Stadion. Du kjører til Drammen og så tunnelen mot bl.a Kongsberg. Etter 73 kilometer svinger du mot Åmot (dvs ikke mot Kongsberg) på vei 283 og finner du ikke fram etter det fortjener du ikke noen t-skjorte heller. Den eneste fotoboksen du trenger å bekymre deg for er i Vålerengatunnellen.

Modum FK har som tidligere nevnt ingen historie. Den nye klubben overtok plassen til Åmot IL i seriesystemet, denne klubben ble stiftet i 1919 men så vidt vi kan se var 2006 sesongen den første på nivå 3 i norsk fotball. Øvrige klubber i parasollen (tror det skal være paraply) er Bingen BK, Geithus IL, Haugfoss IF, Moingen IL og Vikersund IF. Vikersund og Geithus hadde i noen år frem til i fjor da Modum FK ble stiftet et samarbeid som Vikersund/Geithus. Dette er for øvrig to gamle klubber, stiftet i henholdsvis 1894 og 1892. Foruten en innholdsrik skihistorie er det Geithus som har den mest innholdsrike historien av klubbene i parasollen. Klubben vant kretsmesterskapet i Øvre Buskerud Fotballkrets i 1937 (Vikersund vant for øvrig i 1929) og spilte i den første landsdekkende toppserien (Norgesserien, riktig nok delt i fem distrikter) i 1938 og i 1939. De rykket ned i 1939 og ble erstattet av Vikersund som lå på sisteplass da tyskerne kom på et femårig besøk våren 1940. Da Norgesserien startet igjen i 1948 var det Geithus som representerte Modum kommune men de klarte ikke å kvalifisere seg for Hovedserien som startet året etter. I 1953 ble det opprykk til Hovedserien igjen og i 1954 møttes Strømmen og Geithus for første og siste gang i serien. Vi vant 6-0 hjemme og bortekampen endte 2-2. Det ble med en sesong for Geithus i Hovedserien, hadde resultatet blitt det samme på Rolighetsmoen som på Stadion hadde seriemesteren det året hett Strømmen IF og ikke Fredrikstad. 1961 var sist gang Geithus spilte på nivå 2, det samme året rykket vi ned fra Hovedserien. Strømmen har aldri møtt noen av de fem klubbene i cupen. I parasollen har to av klubbene kommet seg til tredje runde, Geithus tre ganger og Vikersund en. Geithus har spilt på Rolighetsmoen siden 1920 og tilskuerrekorden (som dog varierer litt ut i fra hvilke kilder man bruker) ble satt 27. mai 1954. De 2000 fremmøtte kunne med egne øyne se hvordan Strømmen rotet bort seriemesterskapet.

Modum FK, litt avhengig hvordan man ser det, blir ett nytt bekjentskap for Strømmen IF. Trolig er det duket for vår første borteseier siden 14. oktober 2006 (Blaker 5-1) og vår første borteseier i 2. divisjon siden 3. juni 2000 (Fossum 2-1). De tre poengene vil ta oss forbi Modum på tabellen og sannsynligvis vekk fra nedrykksplass. Lørdag 28. juni bør du befinne deg på Åmot Stadion, regner med at t-skjorte trikset vårt sørger for flere hundre tilreisende Strømlinger. Kun de hundre første får t-skjorte, oppgi navn og kodeord til våre representanter. Kodeord: ”Mette Schiller”.

Utkastet til t-skjorte er klart. Vi gjør oppmerksom på at shorts ikke følger med.

Kilder: Wikipedia, Stadionsiden.com, Gule Sider, NIFS, RSSSF og Modum FK sine hjemmesider.

Share

11 tanker om “Før kampen: Modum borte

 1. får desverre ikke vært med..men det er kanskje det som skal til for at det snur! uansett..VI ER STRØMMEN FOPPAL FOPPAL FOPPAL!!

 2. Får ikke sett kampen, å jeg vil ha en sånn trøye…

  Men jeg vil alikevel at de skal vinne…… Dilemma.

 3. Huff og huff
  Et huff for enda et bortetap og et huff for Modums FK suppurtere som gikk til verbalt angrep mot Stian.
  Å drite ut en psykisk utviklingshemmet gutt er…..jeg har ikke ord…..og på mine 35 år på tribuner, har jeg aldri opplevd noe liknende. For en gjeng med usympatiske tullinger.

 4. Lillestrøm gjorde det samme i 88, uten at det betyr noe. Tror vi skal klare å komme i kontakt med de aktuelle.

 5. Modum FkK tar også dette alvorlig og ønsker å få vedkommende person(er) idendifisert. Noe jeg trur skal gå greit.
  + Til Modum for at de har svart raskt og for at de tar tak i saken

Legg inn en kommentar