Enda en jævla kamp: Notodden borte

Det går slag i slag. Etter å ha rundspilt Kongsvinger er det nå klart for bortekamp mot Notodden. Søndag 20. mai. Avspark 18:00. Notodden Idrettspark.

Hvis du helst ikke vil bevege deg inn i ødemarken alene går det en buss fra Oslo Bussterminal kl 12:40. Gratis rødvin til alle som dukker opp.

 

Det var en usedvanlig slank og sur Tom Nordlie som gikk over banen på slutten av fotballens nasjonaldag. Halvannen meter unna gikk den eneste personen i verden om tør å motsi ham, gymlærer Arne Kristian Hanssen fra Lørenskog videregående skole. Ok, vi kan skjønne at dem var litt sure, men spesielt gode var dem ikke. Ikke laget dem trener heller. Hvor gode vi var? Tja, bedre enn mot Raufoss i hvert fall. Og endelig starta Torud på backen. Det er faen meg helt utrolig at han ikke har gjort det før. Ellers så var som vanlig de tre kulørte solide. Colin var hissig på topp dessverre uten å få til alt for mye, Kerr blir bedre og bedre for hver kamp (men hvor ble det av driblingene??) og Yabre må jo snart være landslagsaktuell. Ikke det at jeg vet noe særlig om midtstoppere fra Burkina Faso (Øvre Volta når de fleste av dere gikk på skole) men da dem er ranket som nr 80 i verden og 20 i Afrika kan han ikke være langt unna.

Nok analyser, på tide å se fremover. Da Erland Johnsen er den eneste spilleren i verden som har vunnet titler med både Bayern München og Chelsea regner vi med at han skal på CL finalen lørdag kveld. Ikke det at vi tror Erland lar seg friste av billige halvlitere, men hvis så skulle skje er det greit om du legger taktikken før du reiser til Riket. Kanskje særlig den offensive.

 

Etter 16. mai runden er vi på 8. plass og Notodden under streken på 14. plass. Sistnevnte gikk fra å slå Sandefjord 3-0 forrige kamp til å tape 7-0 mot Start på fotballens fylledag. Men Start er jo gode, dem slo til og med oss. Vil du vite mer om årets Notoddenlag klikker du deg inn på altomfotball.no her eller på linken i neste avsnitt. Som du sikkert husker slo Notodden oss ut av køppen i fjor og noen måneder etter det rykket dem opp til Adeccoligaen.

Notodden Fotballklubb ble stiftet i 1999 som en samarbeidsklubb for elitesatsingen i byen, dvs klubbene Snøgg SK Fotball og Heddal IL. Sistnevnte trakk seg ut av samarbeidet i 2005 og i praksis er dermed Notodden FK en fortsettelse av Snøgg under nytt navn, men småunga og kjerringene er fortsatt igjen i Snøgg. I debutsesongen 1999 rykket Notodden FK opp til 3. divisjon og i 2005 var det klart for 2. divisjonsspill. Etter to sesonger i 2. div rykket klubben videre opp til Adeccoligaen hvor de spilte fra 2007 til og 2009. Tilbake i 2. div ble det andreplass bak opprykkslaget Asker i 2010 før det som sagt ble opprykk i fjor. Ikke bare opprykk forresten, laget var også landets desidert beste andredivisjonslag. Hvis noen lurer på hvorfor Notodden plutselig har blitt en norsk toppklubb så er svaret enkelt, nemlig penger. Lokalpatrioten, mangemillionæren og tidligere enehersker i familieselskapet Tinfos AS – Kjetil Holta – brukte det som skulle til for å ta klubben fra 4. divisjon til Adeccoligaen. Et greit eksempel på pengebruken er siste serierunde i 2005. Notodden slo Lørenskog i en avgjørende opprykkskamp, i løpet av sesongen hadde Notodden brukt 13 millioner kroner og Lørenskog 1,3 millioner. Når NFK rykket ned til 2. div i 2009 hadde klubben et budsjett på 27 millioner.

Som sagt er Notodden FK i praksis en videreføring av senior- og ungdomsfotballen i tradisjonsrike Snøgg Sportsklubb, stiftet 5. mars 1905. Snøgg spilte i Norgesserien (nivå 1) i årene før og etter krigen og i Hovedserien sesongen 1951/52. Siste sesong på Adecconivå (nivå 2) var i 1967. Ellers er klubben mest kjent for en episode i 1981 da tidligere landslagskeeper Roy Amundsen spilte for klubben. Nevnte Amundsen var uenig i en dommeravgjørelse og klinte dommeren i bakken med en rett venstre for deretter å følge opp med andre alternative diskusjonsmåter, bl.a flere strake vristspark. Selv om den aktuelle dommeren kom fra Lillestrøm er ikke slik oppførsel noe vi anbefaler.

Notodden er en by og en kommune i Telemark 120 km sørvest for Oslo. Kommunen med 12 469 innbyggere ligger ved Heddalsvatnet og Telemarkskanalen. Er du redd for sjøormer bør du holde deg unna Notodden som i vest grenser til Seljord kommune og Seljordsvatnet. Norsk Hydro ble grunnlagt på Notodden i 1905 og deres første og sentrale industristed basert på vannkraft var i byen. Det samme gjelder for Tinfos Jernverk som ble etablert i 1910. Norsk Hydro hadde stor økonomisk fremgang i årene før og under andre verdenskrig. I grunnen ikke så merkelig da tyske Luftwaffe var konsernets desidert største kunde. Et utstrakt samarbeid med den tyske kjemikaliegiganten IG Farben sørget for både teknologisk fremgang og tilgang til et tilnærmet umettelig marked. IG Farben er i ettertid mest kjent for å ha vært eneleverandør av Zyklon B gass til den tyske stat. Under andre verdenskrig fikk Hydro tilgang til «billig arbeidskraft» gjennom sine tyske samarbeidspartnere og la grunnlaget for den suksessen selskapet er i dag. Samarbeidet med IG Farben tok av en eller annen grunn slutt i mai 1945 og litt senere ble tre av Hydros styremedlemmer tiltalt og dømt i Nürnberg. Til Hydros forsvar skal det sies at IG Farben hadde langt større tilgang til «billig arbeidskraft» til sine fabrikker i Auschwitz enn Hydro hadde til sine utbygginger i Telemark og på Herøya. Ellers har du sikkert hørt om Notodden Blues Festival som er Europas største jazzfestival med ca 30 000 årlige deltagere. Byen er også kjent for sine rånere og sitt rånermiljø gjennom mange år. Da rånerstripa ble stengt sommeren 2007 tok rånerne fullstendig av og hele kommunen ble røyklagt da flere hundre bildekk og annet brennbart materiale (bl.a et hus) ble påtent. Ved fjorårets kommunevalg fikk Arbeiderpartiet en oppslutning på 32,4%, Høyre 18,3% og Solidaritetslista Notodden 12%. Ordfører er Lise Wiik fra Ap.

 

Idrettsparken, tidligere Tinfos Arena, er hjemmebanen til Notodden Fotballklubb. Arenaen i sin nåværende form ble åpnet i 2008. Kapasiteten (i Adeccoligaen) er 5 330 fordelt på 3 200 sitteplasser og 2 130 ståplasser, publikumsrekorden på 2 723 ble satt da Odd Grenland var på besøk i august 2008. Arenaen med flombelysning er et imponerende skue der den ligger ved Telemarkskanalen i utkanten av sentrum og foran verneverdige Tinfos Industrier, du må se det for å forstå det. Hjemmebane før 2008 var Notodden Stadion som etter en opprustning like før pensjonsalder har en overbygd sittetribune med plass til 700 og ca 2 000 ståplasser. Tilskuerrekorden på 2 237 ble satt mot Lørenskog i 2005.

Bortsett fra fjorårets cupexit er Strømmens eneste bekjentskap med fotballen på Notodden da vi møtte Snøgg i Hovedserien sesongen 1951/52, en rekordsesong for Snøgg sitt vedkommende. Rekorden ble for første og hittil eneste gang tangert av Os i 1975. (Ukas quiz: Hvilken rekord er det snakk om?). Vi vant bortekampen hele 5-0 i september 1951 og på Strømmen Stadion i mai 1952 ble det uavgjort 0-0. Jan Arne Tangen (Strømmen) ble den gang toppskårer i Hovedserien med 15 mål, ikke verst med tanke på at laget kun skåret 25 mål i løpet av hele sesongen.

 

Vi gleder oss til kampen og går som vanlig for tre poeng.

 

Share

6 tanker om “Enda en jævla kamp: Notodden borte

  1. Må da vell gå ann å få satt en stopper for det der…..?bra Beinern, tyidlig krøkes 🙂

  2. Hva er dette for noe svineri?
    SIF får ikke lov til å henge opp Strømmensflagg i lyktestolpene på kampdager MEN komunen/veivesenet aksepterer glatt at folket fra hengemyra forsøppler området med sine plakater.
    Jeg forelår at Greyhounds tar ansvar på vegene av lokalsamfunnet og oppretter et fond som vi kan benytte til å belønne flott strømmens ungdom i form av en panteordning (Si foe eks kr 20,- pr nedrevet og innlevert plakat)

Legg inn en kommentar