Bortekamp i Skien

Førstkommende tirsdag blir det gjensyn med ærverdige Falkum Stadion i Skien. Banen, hvis offisielle navn visstnok alltid har vært Odds Stadion, fremstår nå snart som en moderne fotballstadion og bærer navnet Skagerak Arena etter hovedsponsoren Skagerak Energi.

Skagerak Arena

Sist klubbene møttes i obligatorisk kamp mener vi var i 1986 og da var det snakk om Norgesmesterskapets andre runde. Den gangen for tjueen år siden var settingen litt annerledes enn i dag, Strømmen spilte i landets øverste divisjon og Odd på nivå tre. Men cup har alltid vært cup og cupbomben smalt da tredjedivisjonslaget vant 3-1. På grunn av arbeid med gresset på Strømmen Stadion ble kampen spilt på Fedrelandet Stadion, omtrent på dagen 34 år etter vår siste Hovedseriekamp på vår tidligere hjemmebane. På åttitallet møttes også klubbene i fire seriekamper, i daværende 2. divisjon i 1982 og 1984. Odd rykket ned begge de to sesongene og det var vi som sendte dem ned i 82 da det ble uavgjort 2-2 i avslutningskampen på Falkum. Hans Tvedte og Robert Rognerud spilte begge den kampen fra start. Ytterligere ti seriekamper har gråtrøyene og hvittrøyene utkjempet, alle på høyeste nivå i norsk fotball. Tar vi med cupkampene fra 1955 (åttendel) og 1960 (kvartfinale), som begge gikk til omkamp får vi statistikken 9-5-5 i vår favør for klubbenes 19 interne oppgjør i obligatoriske kamper. Altså få, men dog så bitre tap mot Odds Ballklubb gjennom historien. Tilbake i 1959 ville de tre poengene Odd tok ha sørget for at Romerikes første seriemestere ville blitt Strømmen IF og ikke en annen klubb på den andre siden av elva. Med seier i cupens kvartfinale året etter kunne det kanskje stått en Kongepokal i premieskapet på klubbhuset? Ikke nok med det, året etter der igjen (1961) slo Skienslaget oss i vår siste Toppseriekamp på 25 år. Hadde Tangen og Wangen sørget for Strømmenseier ville Odd og ikke vi ha rykket ned. Det fjerde tapet var altså cupbomben i 1986 og det femte i serien i 1984.

Odds Ballklubb ble stiftet i 1894 men klubbnavnet Odd spores tilbake til 1885 og er dermed et av de eldste klubbnavnene i Norge. Hjemmebanen Falkum har blitt benyttet siden stiftelsen i 1894. I løpet av de 37 første årene i forrige århundre spilte klubben seg frem til ikke mindre enn 17 cupfinaler og 11 Kongepokaler fant veien til Skien i denne perioden. Neste storhetstid kom femten år senere, da som tapende seriefinalister ved to anledninger samt en tapt cupfinale. Deretter var det å leve på minnene i 35 år før det igjen var duket for den gamle storheten i norsk toppfotball. Samarbeidet og nysatsningen Grenland Fotball så dagens lys i 1995 og klubben (elitedelen) endret navn til Odd Grenland. Opprykket til Tippeligaen kom i 1998 og der har de vært siden med fjerdeplass som beste plassering. To cupfinaler har det blitt i dette århundret og den tolvte Kongepokalen står nå i klubbhuset på Falkum.

Odds Ballklubb, eller Odd Grenland om du vil, er altså fra byen Skien i Telemark. Skien er en av landets eldste byer og er i dag landets ellevte største by med 50 696 innbyggere. Du må nok være Skienspatriot for å ha et forhold til byen, for oss andre er hovedstaden i Telemark lite annet enn noe vi ser høydepunkter fra annenhver søndag. Byen er mest kjent for en tidligere hamburgersjappe (kunne vært 50 697 innbyggere), Vidkun Quislings gravsted og Henrik Ibsen. Han spilte vel tuba etter hva en fotballekspert kunne opplyse oss om.

Høyeste tilskuerantall for en kamp mellom Odd og Strømmen var 4000 på den avgjørende nedrykkskampen 11. juni 1961. Så mange kommer det neppe på tirsdag. Det bør vel også legges til at det er klubbens andrelag vi skal møte. Odd 2 rykket opp til 2. divisjon i 2002 og har så langt tolv poeng i årets serie. De ligger med det på plassen foran oss, vi på sjette dem på femte. Henter vi hjem tre poeng er femteplass status for Romerikes Stolthet etter ni serierunder. Dessverre spiller A-laget mot Rosenborg dagen før vi kommer på besøk noe som vel betyr at vi får se at Odd mønstrer et sterkt andrelag mot oss. Men klarer vi å videreføre alt det vi presterer hjemme på Strømmen Stadion til bortekampene kan jeg ikke forstå annet enn at poengene blir med tilbake til Strømmen. Lykke til gutter.

Share

Én tanke om “Bortekamp i Skien

Legg inn en kommentar