Andre lag i rødt og grått

Hvis du trodde at det er kun Strømmen IF som spiller i rødt og grått. Tar du feil.

Vi har tatt en titt…

  Vi finner frem noen gamle artikler for å korte ned sommerferien…..

Greåker Idrettsforening er barndomsklubben til Raymond Kvisvik og en av tre norske klubber som bruker den sjeldne fargekombinasjonen rødt og grått på klubbens drakter. Hovedfargen på drakta er grå og shortsen og strømpene er røde også hos Greåker. Østfoldklubben spiller denne sesongen i 5. divisjon men hadde sin storhetstid for femti år siden da rødbuksene var tre sesonger i Hovedserien, dog uten å havne i samme avdeling som oss. I cupen derimot har Strømmen møtt sine fargebrødre, 12. august 1956 spilte hjemmelaget Greåker i rødt og grått og vant 3-1 mot Strømmen i tredje runde av Norgesmesterskapet. Greåkers klubbmerke er verken rødt eller grått.

.

Både fotballaget og håndballaget i Charlottenlund Sportsklubb fra Trondheim har grå drakter og røde shortser og strømper. Bildet av håndballaget er fra old boys NM i 2006 og fotballbildet er fra en cupkamp mot Verdal. Charlottenlund ligger nå i 3. divisjon og spilte i 2009 kvalik for opprykk men tapte for Kolstad.

.

Har vi glemt noen norske lag med verdens flotteste draktfarger? I så fall så får vi vel høre det… Ute i den store verden kjenner vi bare til to klubber i denne spesielle kategorien.

.

Fra byen Cremonese i Nord-Italia kommer fotballklubben Unione Sportiva Cremonese som ble stiftet i 1903. Publikum på Stadio Giovanni Zini må nå for tiden nøye seg med tredjedivisjonsfotball (Lega Pro Prima Divisione A, tidligere Serie C1) men da Anders Limpar spilte for klubben var den gamle stoltheten mer eller mindre etablert i Serie A hvor de spilte sin hittil siste sesong i 1996. Usedvanlig flotte drakter og ikke minst har vi sansen for tifoen på bildet. Kjøp Cremonese retro 70-tallsdrakt ved å følge denne linken.

.

At Cremonese spiller har grå og røde drakter visste kanskje de spesielt interesserte av dere, men at også kanadiske Toronto Football Club har rødt og grått som sine klubbfarger er nok en overraskelse. Klubben ble etablert i 2006 og var den først klubben fra Canada som spilte i amerikanske Major League Soccer. Litt lite grått i draktene etter vår smak, men en kombinasjon av bortedrakta og shortsen og strømpene fra hjemmedrakta måtte da ha vært ypperlig for tilskuerne på BMO Field. Klikk her for å se hovedtribunen, gjett hvilke to farger det er på stolene…

.

Riktig nok har ikke engelske Liverpool Football Club grått i sine mer eller mindre helrøde drakter, men det var fra Merseyside vi først fikk fargekombinasjonen rødt og grått inn i stua på lørdag ettermiddag. På starten av 80-tallet gledet Bob Paisley & co oss strømlinger med riktig så flotte overtrekksdresser, noe klubben har fortsatt med siden. Den første grå/røde reservedrakta kom i 1987 og senest i 2009 brukte klubben en nesten identisk reservedrakt.

.

.

Forskjellige varianter av rødt og grått er fra tid til annen noe som dukker opp i forskjellige reservedrakter eller tredjedrakter rundt omkring i verden. To eksempler på det er Hearts fra den skotske hovedstaden Edinburgh og FC Barcelona fra Catalonia.

Uten at vi har brukt allverdens tid på det så er i følge våre funn Port Vale den eneste mer eller mindre kjente klubben som har hatt hjemmedrakter i fargene rødt og grått. Det var i sesongen 1896. Hvis vi holder oss på de britiske øyer hadde Manchester United en mer eller mindre tvilsom reservedrakt i våre farger i 1996. Tegningen juger for øvrig, drakta var i virkligheten grusom (se innfelt)

Både England og Irland har brukt grå drakter med en anelse rødt de siste årene.

Nok et landslag som har dukket opp med flotte drakter i det siste er USA med sin nye tredjedrakt, selv om det er for lite rødt og for mørk gråfarge. Overtrekksdressen til Danmark fra deres nye Adidaskolleksjon er heller ikke ueffen, hvorfor har ikke vi noe slikt?

Videre må vi si at Monaco er usedvanlig mye heldigere med sin nye fjerdedrakt enn det Chelsea var med sin tredjedrakt for noen år siden. Sistnevnte er noe av det styggeste man kan få til med rødt og grått.

Reservedraktene til greske Olympiakos fra noen år tilbake er en lekkerbisken som mange nok har gått glipp av. Da reklamen er rød tar vi også med Napolis tredjedrakter som heller ikke er uefne.

Men hvorfor har ikke den gamle dama fra Torino drakter i dette designet? Bildet er fra årets Juventus kolleksjon.

Benfica har tradisjoner for rødt og grått i sine alternative drakter, de to på bildet er fra årets sesong og fra 1998.

Share

6 tanker om “Andre lag i rødt og grått

Legg inn en kommentar