10. serierunde: Bodø/Glimt borte

Siste kamp før EM-oppholdet. Bodø/Glimt – Strømmen. Aspmyra søndag 3. juni. Avspark 18:00.

 

Dere som ikke tar turen nordover kan se kampen på storskjerm i klubbhuset på Strømmen Stadion.

 

Det ble tre poeng mot Ranheim. Heldigvis. Apropos heldigvis så hadde vi vel ikke direkte uflaks denne gangen heller. Men gode lag har flaks.

 

Klikk her for høydepunktene fra Strømmens kamper i Adeccoligaen 2012

 

Bodø Glimt er en av opprykkskandidatene denne sesongen og ligger i skrivende stund på 4. plass med 17 poeng. Trenerduoen Cato Hansen og Tom Kåre Staurvik disponerer denne stallen i årets sesong, og spillerne ser foreløpig ut til å prestere bedre på hjemme- enn bortebane. Hjemme på Aspmyra har laget vunnet sine fire kamper så langt med 12-3 i samlet målforskjell. Men laget er langt i fra uslåelig og har avgitt poeng mot Hødd (1-2), HamKam (0-0), Bærum (3-3) og Start (0-3). Glimt har senegaleseren Vieux Yakhya Sané ute med fem gule kort.

 

For vårt eget vedkommende ble det altså tre poeng hjemme mot Ranheim i forrige runde. Det betyr fire seire, fire tap, en uavgjort og 8. plass på tabellen. Syv poeng opp til Sarpsborg på direkte opprykk, ett poeng opp til Mjøndalen på kvalik og fire poeng ned til Notodden på den øverste nedrykksplassen. Etter ni kamper hadde vi 14 poeng i fjorårets Adeccoliga og i forfjor hadde vi samlet 11 poeng på samme tid.

 

Med en heller tynn stall på 18 spilleberettigede spillere kan det fort bli noen utfordringer når flere enn ønskelig er ute med skader og karantener. Mot Ranheim hadde vi tre (skadefrie) innbyttere; Jørgensen, Daly og Nordheim. Nå er Yabre tilbake etter karantene, da blir det vel så enkelt som at han går inn for Strømnes som fikk sitt tredje gule mot Ranheim. Så vidt vi vet er Rask, Burgt og Sistek fortsatt ute. For øvrig er Lars-Erik Figved og ikke overaskende Gøran van den Burgt i faresonen med to gule kort. Vel, man kan uansett ikke spille med mer enn elleve om gangen, ei heller gjøre mer enn tre bytter i løpet av kampen.

 

Tabellen:

1 Ull/Kisa…………..9 7 0 2 10 21

2 Sarpsborg 08….9 6 2 1 8 20

3 Start……………….9 5 3 1 12 18

4 Bodø/Glimt…….9 5 2 2 8 17

5 Ranheim…………9 4 3 2 9 15

6 Mjøndalen……..9 4 2 3 -3 14

7 Tromsdalen……9 4 1 4 -1 13

8 Strømmen……..9 4 1 4 -3 13

9 HamKam……….9 3 3 3 1 12

10 Sandefjord……..9 3 3 3 -3 12

11 Kongsvinger…..9 4 0 5 -6 12

12 Bryne…………….9 3 2 4 -4 11

13 Notodden………9 3 0 6 -6 9

14 Alta……………….9 1 4 4 -1 7

15 Hødd……………..8 1 0 7 -13 3

16 Bærum………….8 0 2 6 -8 2

 

Den økonomiske situasjonen i Bodø/Glimt er en bra beskrivelse av pengebruken i norsk fotball de siste årene. Siden 2002 har klubben gått med et samlet underskudd på cirka 40 millioner kroner. Rekordbudsjettet i 2008 på hele 51 millioner var i forfjor redusert til 37 millioner, men allikevel viste regnskapstallene et underskudd på nesten 7 millioner. Glimt hadde i 2010 med andre ord et større underskudd enn vi hadde budsjett. I fjor var budsjettet for første gang siden 2004 under 30 millioner og årets budsjett er omtrentlig det samme. Klubben har gjennomført en høyst nødvendig økonomisk snuoperasjon hvor et av tiltakene har vært å selge hjemmebanen Aspmyra til Bodø kommune.

 

Fotballklubben Bodø/Glimt ble stiftet 19. september 1916. Fotballen ble introdusert relativt sent i Bodø. Nabobyer som Narvik og Mo hadde stiftet sine klubber tidligere. Men i 1916 fikk Bodø sitt fotballag da fotballklubben Glimt ble stiftet. Glimt var også klubbens navn i mange år, med det viste seg at en klubb i Orkdal allerede hadde navnet «Glimt» og dermed måtte klubben legge til «Bodø». Av denne grunn kaller mange bodøværinger klubben fortsatt bare for Glimt. Bodø/Glimt ble en av landsdelens ledende klubber på 1930-tallet og vant Nord-Norgesmesterskapet fire av elleve ganger før krigen. I to første decenniene etter krigen var Harstad og Mjølner best i nord, men på 60-tallet tok Glimt tilbake hegemoniet i Nord-Norge og vant bl.a fire av de sju siste nord-norske mesterskapene som ble arrangert (siste gang 1969).

Norges Fotballforbund er ikke kjent for å være verken fremsynte eller fordomsfrie, snarere tvert i mot vil noen hevde. Filosofien om at kjerringer, nordlendinger og utlendinger helst ikke skulle spille fotball i det hele tatt levde frem til NFF feiret sitt 75-årsjubileum. Klubbene fra Nordland, Troms og Finnmark fikk først i 1963 lov til å delta i Norgesmesterskapet (cupen).

I seriesammenheng tok det ytterligere ni år før våre tre nordligste fylker ble inkludert i det norske seriesystemet i 1972. Men ikke før i 1979 fikk klubbene nordfra de samme opprykksmulighetene til toppserien som oss søringer. Bodø/Glimt og Mjølner var de to beste Nord-norske på den tiden og da køppen ble åpnet for nordlendinger (1963) spilte Glimt seg helt frem til kvartfinalen. Motstander var Frigg på Bislett, en kamp som trakk hele 23 500 tilskuere. Til tross for tap ble kampen sett på som en frigjøring for den nordnorske fotballen, nesten også for nordlendinger generelt. Anslagsvis 20 0000 undertrykte og diskriminerte nordlendinger ble stående og synge den nordnorske ”nasjonalsangen” Eg vei meg eit land lenge etter kampslutt.

Neste frigjøringskapittel ble skrevet i 1975 da Glimt vant 2-1 i cupfinalen mot Vard og deretter debuterte i toppserien som sølvmedaljevinnere i 1977. Siden den gang har Bodø/Glimt spilt 19 sesonger i landets øverste divisjon, 10 sesonger på Adecconivå og har også vært to turer innom nivå 3 (1984-86 og 1990-91). Klubben har tatt sølv i serien tre ganger (1977, 1993 og 2003) og vunnet Norgesmesterskapet to ganger (1975 og 1993). Glimt var sist i Tippeligaen i sesongene 2008 og 2009. Nevnte resultater har nødvendigvis ført til seks sesonger med spill i Europacupene. Resultatene derfra er ganske bra i forhold til andre norske lag. Seire mot italienske Sampdoria, det sveitsiske toppserielaget Vaduz (som representerer Liechtenstein) og den israelske Beitar Jerusalem er resultater verdt å nevne.

Klubben har fostret blant annet Berg-familien med Harald «Dutte» Berg, Ørjan Berg og Runar Berg, i tillegg har blant annet Jahn Ivar «Mini» Jakobsen, Bengt Sæternes og Trond Fredrik Ludvigsen spilt for Glimt.

 

Bodø, Bådåddjo på lulesamisk, er en bykommune i Salten i Nordland som ved årsskiftet hadde 48 578 innbyggere. Bodø ligger nord for polarsirkelen og har midnattssol fra 4. juni til 8. juli. Byen er fylkeshovedstad i Nordland og er Nord-Norges nest største by etter Tromsø. Under andre verdenskrig ble Bodø hardt rammet da 70% av bebyggelsen ble lagt i ruiner. Den eneste trykte dagsavisen er «Avisa Nordland» som ble navnet da «Nordlands Framtid» og «Nordlandsposten» ble slått sammen i 2002. Bodø lufthavn ligger bare et snaut kvarters gange fra Bodø sentrum og rett rundt hjørnet for Aspmyra. Flyplassen åpnet for sivil trafikk i 1952. Nordlandsbanen nordover fra Trondheim fikk Bodø som endestasjon i 1961.

Ved fjorårets kommunevalg ble de tre største partiene Arbeiderpartiet (33,9%), Høyre (23,2%) og Fremskrittspartiet (22,2%). Det betød slutt på tolv år med Arbeiderpartistyre da Høyre, Frp, Sp, Venstre og KRF til sammen fikk 21 av de 39 setene i kommunestyret. Ordfører er Ole-Henrik Hjartøy fra Høyre. I valgkrets 5 (Viesttarmeara válgabiire/Vesthavet valgkrets) som inkluderer Bodø fikk NSR (Norske Samers Riksforbund) 47,7% og Arbeiderpartiet 24,6% av stemmene ved Sametingsvalget i 2009.

 

Apropos sistnevnte valg kan vi drive litt voksenopplæring i samme slengen. Når vi søringer, uansett om det er humoristisk ment eller ikke, kaller nordlendinger for samer er ikke det akkurat en innertier. Nord for polarsirkelen ulmer det fortsatt mellom nordmenn og samer, noe som når nyhetssidene sørpå de gangene skilt med stedsnavn skrevet på samiske blir smadret eller sprayet ned. Men konfliktene stikker nok dypere enn veiskilt på både samisk og norsk. Klikk deg inn på linken i forrige setning og videre derfra for noen eksempler. Vi tar med et par sitater fra leserinnlegg i Nordlands Framtid etter at Bodø fikk stedsskilt på samisk (for øvrig smadret i løpet av få dager):

Hvis de ikke skjønner at det står Bodø, så burde de jo lære seg norsk.”

Jeg har egentlig ikke noe i mot samiske skilt, men etter min mening kunne det like gjerne stått på pakistansk.”

 

I norske skolebøker, i hvert fall de som ble brukt på Sagdalen og Stalsberg for noen år siden, finner man ikke akkurat mye om samisk historie. Ei heller om statens forhold til samene og det samiske. Det er vel ikke alt man ønsker å fortelle, men det blir jo ikke mindre sant av den grunn. Greyhoundsweb tar seg dermed den frihet å nevne et par småting norsk skolepensum mer eller mindre glatt hopper over. Det bor i dag cirka 100 000 samer i de fire landene Norge, Sverige, Finland og Russland, hvorav ca 75% i Norge. Den samiske kulturen og de samiske språkene lever fortsatt, om ikke i beste velgående så i hvert fall bedre nå enn for femti år siden. I mer enn hundre år hadde da den norske stat ført en ”fornorskningspolitikk” ovenfor samene ganske lik den tyskerne brukte i sine okkuperte østområder under andre verdenskrig. Frem til 1959 var det forbudt ved lov å undervise i eller bruke samisk som undervisningsspråk i Norge. Jordsalgsloven som slo fast at bare norske statsborgere som kunne snakke, lese og skrive norsk, og som daglig brukte norsk, kunne få kjøpe jord ble opphevet først i 1965.

 

Supporterklubben til Bodø/Glimt heter Den Gule Horde. I tillegg har klubben en supporterklubb som holder til i mer siviliserte strøk og lyder navnet Bodø/Glimt Supporterklubb Sør.

Bodø/Glimt spiller sine hjemmekamper på Aspmyra Stadion. Arenaen som ble åpnet i 1964 er, ut i fra en fotballsupporters ståsted, sentralt plassert i byen. Snaut ti minutters gange til flyplassen og like langt er det til politistasjonen og jernbanestasjonen. Tilskuerrekorden er på 12 189 og skriver seg fra semifinalen i cupen mot Viking i 1975. Etter en etterlengtet oppussing for noen få år tilbake er kapasiteten nå 7 354 fordelt på ca 6 100 sitteplasser og 1 300 ståplasser. Publikumssnittet så langt denne sesongen er på 2 108 tilskuere pr kamp. I fjor ble snittet til slutt 2 824, i forfjor 2 870 og i nedrykksesongen fra Tippeligaen 2009 ble laget sett av 4 287 tilskuere pr kamp.

 

 

Strømmen og Bodø/Glimt har før søndagens oppgjør spilt ti obligatoriske kamper mot hverandre, alle på nest øverste nivå i det norske seriesystemet. Lagene har fire seire hver. Alle resultatene – klikk på kampene for høydepunkter fra GHB:

2011-10-16 Bodø/Glimt – Strømmen 3-1 (Adeccoligaen, 4351 tilskuere)

2011-06-03 Strømmen – Bodø/Glimt 1-2 (Adeccoligaen, 632 tilskuere)

2010-10-24 Strømmen – Bodø/Glimt 2-1 (Adeccoligaen, 477 tilskuere)

2010-04-25 Bodø/Glimt – Strømmen 2-0 (Adeccoligaen, 2604 tilskuere)

1989-08-20 Strømmen – Bodø/Glimt 3-1 (2. div avd A)

1989-05-28 Bodø/Glimt – Strømmen 2-2 (2. div avd A)

1987-05-19 Strømmen – Bodø/Glimt 2-1 (2. div avd B, 491 tilskuere)

1987-08-22 Bodø/Glimt – Strømmen 5-0 (2. div avd B, 1479 tilskuere)

1982-10-03 Strømmen – Bodø/Glimt 0-0 (2. div avd A)

1982-06-02 Bodø/Glimt – Strømmen 1-4 (2. div avd A)

 

Det er altså ganske nøyaktig tretti år siden var forrige og hittil eneste borteseier mot Bodø/Glimt. I motsetning til Norsk Tipping (odds 1,25 – 4,75 – 7,25) har Greyhoundsweb tro på poeng i denne siste kampen før EM-oppholdet.

 

Share

Legg inn en kommentar