28. serierunde: Bodø/Glimt hjemme

Vi trenger en seier nå. Forhåpentligvis tar vi den når Bodø/Glimt kommer på besøk førstkommende søndag. Avspark klokka 15:00 på Strømmen Stadion. Før den tid kan du gjerne ta deg en tur på Rockwood Pub i Strømsveien tvers ovenfor Sagdalen Skole. Puben åpner 13:00.

Vår egen status hopper vi glatt over og går rett på presentasjonen av søndagens motstander.

Fotballklubben Bodø/Glimt ble stiftet 19. september 1916. Fotballen ble introdusert relativt sent i Bodø. Nabobyer som Narvik og Mo hadde stiftet sine klubber tidligere. Men i 1916 fikk Bodø sitt fotballag da fotballklubben Glimt ble stiftet. Glimt var også klubbens navn i mange år, med det viste seg at en klubb i Orkdal allerede hadde navnet «Glimt» og dermed måtte klubben legge til «Bodø». Av denne grunn kaller mange bodøværinger Bodø/Glimt fortsatt bare for Glimt. Det skulle ta 59 år før Glimt vant sin første nasjonale tittel og 60 år før klubben kvalifiserte seg for landets øverste divisjon. Norges Fotballforbund er ikke akkurat kjent for å være verken fremsynte eller fordomsfrie, snarere tvert i mot vil muligens noen hevde, og filosofien om at kjerringer, nordlendinger og utlendinger helst ikke skulle spille fotball i det hele tatt levde frem til forbundet feiret sitt 75-årsjubileum. Klubbene fra Nordland, Troms og Finmark fikk delta i sitt første NM i 1963 og seriesystemet i Norge inkluderte ikke de tre nevnte fylkene før i 1972. Det skulle ta ytterligere syv år før klubbene nordfra ble noenlunde sidestilt oss søringer i opprykksmuligheter til toppserien.

Da Bodø/Glimt møtte Frigg på Bislett i cupens kvartfinale i 1963 kom det 23 500 tilskuere for å se kampen. Til tross for tap ble kampen ble sett på som en frigjøring for den nordnorske fotballen og nordlendinger generelt. Anslagsvis 20 0000 undertrykte og diskriminerte nordlendinger ble stående igjen lenge etter kampen og synge bl.a “Eg vei meg eit land” (den nordnorske nasjonalsangen) så det kunne høres til slottet. Glimt vant 2-1 i cupfinalen mot Vard i 1975, debuterte i toppserien som sølvmedaljevinnere i 1977 og rykket ned igjen i 1980. I 1993 var laget tilbake i landets øverste serie og i 2003 tok de en ny sølvmedalje i Tippeligaen. Deretter ble det nedrykk i 2005, opprykk i 2007 og nedrykk igjen i 2009.

Årets Glimt budsjett ligger i størrelsesorden 37-38 millioner, noe som er cirka 30 millioner mer enn Strømmen. Fjorårets overskudd på en drøy million er snudd til noe helt annet denne sesongen. Med 38 poeng og 6. plass så langt lever opprykkshåpet fortsatt i Bodø.

Bodø (lulesamisk Bådåddjo) er en bykommune i Salten i Nordland med 47 000 innbyggere. Bodø, som ligger nord for polarsirkelen og har midnattssol fra 4. juni til 8. juli, er fylkeshovedstad i Nordland og Nord-Norges nest største by etter Tromsø. Vi kunne sikkert ha skrevet masse om Bodø, men nøyer oss med å nevne at byen ble rammet hardt under andre verdenskrig da 70% av bebyggelsen ble lagt i ruiner og at de to største partiene ved kommunevalget i 2007 var Arbeiderpartiet med 38% og Fremskrittspartiet med 24,4%.

Supporterklubben til Bodø/Glimt heter Den Gule Horde. I tillegg har klubben en supporterklubb som holder til i mer siviliserte strøk som i følge hjemmesiden sin har satt opp en buss fra Buddha Sportsbar i Oslo til Strømmen Stadion. Denne supporterklubben  lyder navnet Bodø/Glimt  Supporterklubb Sør.

Aspmyra er navnet på hjemmebanen til Bodø/Glimt. Arenaen som ble åpnet i 1964 er ut i fra en fotballtilhengers ståsted sentralt plassert i byen, kun ti minutters gange til flyplassen og det samme til politistasjonen og togstasjonen. Tilskuerrekorden er på 12 189 og skriver seg fra semifinalen i cupen mot Viking i 1975. Denne sesongen har Glimt 2 839 tilskuere i snitt på sine hjemmekamper – vårt snitt hjemme på Strømmen Stadion er 478.

Da skulle alt være klart for en etterlengtet trepoenger. Snakkes på Stadion – søndag 24. oktober kl 15:00.

Share

Legg inn en kommentar