28. serierunde: Bodø/Glimt borte

Aspmyra søndag 16. oktober. Avspark 18:00.

 

Dere som ikke tar turen nordover kan se kampen på storskjerm i klubbhuset på Strømmen Stadion.

 

 

Det ble tre poeng mot LøvHam. Heldigvis. Vi fikk pynta litt på målforskjellen i samme slengen, men der trengs det mer enn litt pynting hvis det skal gjøre noe utslag. Tre kamper igjen. Vi er på 13. plass, den øverste plassen under streken. Sesonginnspurten blir mildt sagt nervepirrende.

 

 

Bodø Glimt er på 5. plass med 46 poeng, seks poeng etter Sandnes Ulf. I praksis ser det ut til å være slik at Glimt er et av de fem lagene som sloss om den andre opprykksplassen. De øvrige er HamKam, Sandefjord, Hønefoss og Ranheim.

 

Når vi møtte Bodø Glimt på hjemmebane i den niende serierunden lå vi på 4. plass og Glimt på 13. plass. Tabellen har med andre ord endret seg en smule siden den gang.

 

 

De forskjellige teoriene for hvordan vi skal berge plassen kan du regne ut sjøl. Tabell og gjenstående kamper finner du under. Klikk her for hele tabellen. Og så minner vi som vanlig om denne fantastiske tabellkalkulatoren.

 

10.Mjøndalen………….27 9 10 8 -6 37

11.Asker…………………..26 9 7 10 -9 34

12.Alta…………………….27 8 8 11 -8 32

13.Strømmen…………..27 8 7 12 -16 31

14.NIL-Trysil…………….27 6 4 17 -21 22

15.Randaberg………….27 4 5 18 -41 17

16.Løv-Ham……………..27 4 5 18 -28 16

 

Våre gjenstående kamper: Bodø Glimt B 16.10; Alta H 23.10; Nybergsund B 30.10.

Alta: Ranheim H 16.10; Strømmen B 23.10; Bryne H 30.10.

Asker: Hønefoss H 19.10; Mjøndalen B 16.10; Hødd H 23.10; Sandefjord B 30.10

 

 

Mot Glimt har vi så vidt vi kan se ingen ute med karantene. Ikke skade heller. Men vi har ni mann som må sone for neste gule kort. De ni er Nordnes, Djupesland, Nilsen, Møller, Kristoffersen, Yabre, Moen, Rygg og selvfølgelig Burgt. Forutsatt at altomfotball.no har telt riktig må hjemmelagets spillere Eek og Robertson stå over søndagens kamp (gule kort).

 

Vi bør ha med oss et poeng eller tre hjem fra Bodø. Bortestatistikken vår er ikke mye å skryte av. Åtte poeng på elleve kamper og 11-30 i målforskjell. Forrige borteseier kom 29. mai (Hønefoss) og forrige bortepoeng kom 3. juli (Alta). Med andre ord på tide med et bortepoeng igjen. Eller tre.

 

Forrige gang vi slo Glimt på Aspmyra var 2. juni 1982, da med denne skribenten ringside. En smule overtroisk er man jo, derfor tar undertegnede og et par andre strømlinger turen nordover til søndagens kamp. Med fly dessverre. Tog til Bodø er undervurdert.

 

Den økonomiske situasjonen i Bodø/Glimt for et snaut år siden er et greit eksempel på pengebruken i norsk fotball de siste årene. Siden 2002 har klubben gått med et samlet underskudd på ca 40 millioner kroner. Fjorårsbudsjettet var på ikke mindre enn 37 millioner og regnskapstallene viste et underskudd på nesten 7 millioner. Glimt hadde i 2010 med andre ord et større underskudd enn vi hadde budsjett. Årets budsjett er for første gang siden 2004 under 30 millioner og klubben er samtidig i ferd med å gjennomføre en økonomisk snuopperasjon hvor blant annet hjemmebanen Aspmyra har blitt solgt til Bodø kommune. Klubben startet årets sesong med Kåre Ingebrigtsen som trener. Men da forhåpningene ikke var i nærheten av å bli innfridd ble Bruttern raskt erstattet med… en annen.

 

 

Fotballklubben Bodø/Glimt ble stiftet 19. september 1916. Fotballen ble introdusert relativt sent i Bodø. Nabobyer som Narvik og Mo hadde stiftet sine klubber tidligere. Men i 1916 fikk Bodø sitt fotballag da fotballklubben Glimt ble stiftet. Glimt var også klubbens navn i mange år, med det viste seg at en klubb i Orkdal allerede hadde navnet «Glimt» og dermed måtte klubben legge til «Bodø». Av denne grunn kaller mange bodøværinger Bodø/Glimt fortsatt bare for Glimt. Klubben ble en av landsdelens ledende klubber på 1930-tallet og vant Nord-Norgesmesterskapet fire av elleve ganger før krigen. I to første decenniene etter krigen var Harstad og Mjølner best i nord, men på 60-tallet tok Glimt tilbake hegemoniet der oppe og vant fire av de sju siste Nord-norske mesterskapene som ble arrangert (siste gang arrangert i 1969).

Norges Fotballforbund er ikke kjent for å være verken fremsynte eller fordomsfrie, snarere tvert i mot vil noen hevde. Filosofien om at kjerringer, nordlendinger og utlendinger helst ikke skulle spille fotball i det hele tatt levde frem til forbundet feiret sitt 75-årsjubileum. Klubbene fra Nordland, Troms og Finmark fikk delta i sitt første NM (køppen) i 1963. I seriesammenheng tok det ytterligere ni år, de tre nevnte fylkene ble inkludert i det norske seriesystemet i 1972. Først i 1979 ble klubbene nordfra noenlunde sidestilt oss søringer i opprykksmuligheter til toppserien. Bodø/Glimt og Mjølner var de to beste Nord-norske på den tiden og da køppen ble åpnet for nordlendinger for første gang i 1963 spilte Glimt seg helt frem til kvartfinalen. Motstander var Frigg på Bislett og det kom hele 23 500 tilskuere for å se kampen. Til tross for tap ble kampen sett på som en frigjøring for den nordnorske fotballen, nesten også for nordlendinger generelt. Anslagsvis 20 0000 undertrykte og diskriminerte nordlendinger ble stående igjen lenge etter kampen og synge den nordnorske ”nasjonalsangen” Eg vei meg eit land så det kunne høres fra Gamlebyen til Majorstua. Unnskyld, Majorstuen.

 

Neste frigjøringskapittel ble skrevet i 1975 da Glimt vant 2-1 i cupfinalen mot Vard og deretter debuterte i toppserien som sølvmedaljevinnere i 1977. Siden den gang har Bodø/Glimt spilt 19 sesonger i landets øverste divisjon, 10 sesonger på Adecconivå og har også vært to turer innom nivå 3 (1984-86 og 1990-91). Klubben har tatt sølv i serien tre ganger (1977, 1993 og 2003) og vunnet Norgesmesterskapet to ganger (1975 og 1993). Glimt var sist i Tippeligaen i sesongene 2008 og 2009. Nevnte resultater har nødvendigvis ført til seks sesonger med spill i Europacupene. Resultatene derfra er ganske bra i forhold til andre norske lag. Seire mot italienske Sampdoria, det sveitsiske toppserielaget Vaduz (som representerer Liechtenstein) og den israelske Beitar Jerusalem er resultater verdt å nevne.

 

Klubben har fostret blant annet Berg-familien med Harald «Dutte» Berg, Ørjan Berg og Runar Berg, i tillegg har blant annet Jahn Ivar «Mini» Jakobsen, Bengt Sæternes og Trond Fredrik Ludvigsen spilt for Glimt.

 

 

Bodø, Bådåddjo på lulesamisk, er en bykommune i Salten i Nordland med 47 000 innbyggere. Bodø ligger nord for polarsirkelen og har midnattssol fra 4. juni til 8. juli. Byen er fylkeshovedstad i Nordland og er Nord-Norges nest største by etter Tromsø. Under andre verdenskrig ble Bodø hardt rammet da 70% av bebyggelsen ble lagt i ruiner. Den eneste trykte dagsavisen er «Avisa Nordland», etter at avisene «Nordlands Framtid» og «Nordlandsposten» ble slått sammen i 2002. Bodø lufthavn ligger bare ca. 15 minutters gange fra Bodø sentrum. Flyplassen åpnet for sivil trafikk i 1952. Nordlandsbanen nordover fra Trondheim fikk Bodø som endestasjon i 1961.

 

Ved årets kommunevalg fikk Arbeiderpartiet 33,9% av stemmene, Høyre 23,2% og Fremskrittspartiet med 22,2%. Det betød at Arbeiderpartiet etter tolv års styre måtte gi fra seg ordførerkjedet til Ole-Henrik Hjartøy fra Høyre. Utslagsgivende ble det at Senterpartiets ene mandat skiftet side fra Ap til Høyre etter valget, for øvrig uten å få ordføreren… (hei Ivar Egeberg). I valgkrets 5 (Viesttarmeara válgabiire/Vesthavet valgkrets) som inkluderer Bodø fikk NSR (Norske Samers Riksforbund) 47,7% av stemmene og Arbeiderpartiet 24,6% ved Sametingsvalget i 2009.

 

Apropos sistnevnte valg kan vi drive litt voksenopplæring i samme slengen. Når vi søringer, uansett om det er humoristisk ment eller ikke, kaller nordlendinger for samer har vi mildt sagt ikke greie på hva vi snakker om. Nord for polarsirkelen ulmer det fortsatt mellom nordmenn og samer, noe som når nyhetssidene sørpå de gangene skilt med stedsnavn skrevet på samiske blir smadret eller sprayet ned. Men konfliktene stikker nok dypere enn veiskilt på både samisk og norsk. Klikk deg inn på linken i forrige setning og videre derfra for noen eksempler. Vi tar med et par sitater fra leserinnlegg i Nordlands Framtid etter at Bodø fikk stedsskilt på samisk (for øvrig smadret i løpet av få dager):

De burde jo lære seg norsk. Hvis de ikke skjønner at det står Bodø, så burde de jo lære seg norsk.”

Jeg har egentlig ikke noe i mot samiske skilt, men etter min mening kunne det like gjerne stått på pakistansk.”

Norske skolebøker inneholder ikke flust av samisk historie og den norske stats forhold til denne, i hvert fall ikke de bøkene vi fikk utdelt på Sagdalen og Stalsberg Skole. Det er vel ikke alt man ønsker å fortelle, men det blir jo ikke mindre sant av den grunn. Greyhoundsweb tar seg dermed den frihet å nevne et par småting norsk skolepensum mer eller mindre hopper (hoppet) over. Det bor i dag et sted mellom 80 000 og 135 000 samer i de fire landene Norge, Sverige, Finland og Russland hvorav ca 75% i Norge. Den samiske kulturen og de samiske språkene lever fortsatt, om ikke i beste velgående så i hvert fall bedre nå enn for femti år siden. I mer enn hundre år hadde da den norske stat ført en ”fornorskningspolitikk” ovenfor samene ganske lik den tyskerne brukte i sine okkuperte østområder under andre verdenskrig. Frem til 1959 var det forbudt ved lov å undervise i eller bruke samisk som undervisningsspråk i Norge. Jordsalgsloven som slo fast at bare norske statsborgere som kunne snakke, lese og skrive norsk, og som daglig brukte norsk, kunne få kjøpe jord ble opphevet først i 1965.

 

 

Supporterklubben til Bodø/Glimt heter Den Gule Horde. I tillegg har klubben en supporterklubb som holder til i mer siviliserte strøk og lyder navnet Bodø/Glimt Supporterklubb Sør. Førstnevnte møtes på Wembley Pub under Restaurant Svendgårds (Dronningens gt 26) før kampene.

 

 

 

Bodø/Glimt spiller sine hjemmekamper på Aspmyra Stadion. Arenaen som ble åpnet i 1964 er ut i fra en fotballtilhengers ståsted sentralt plassert i byen, kun ti minutters gange til flyplassen, like langt er det til politistasjonen og jernbanestasjonen. Tilskuerrekorden er på 12 189 og skriver seg fra semifinalen i cupen mot Viking i 1975. Etter en etterlengtet oppussing for noen få år tilbake er kapasiteten nå 7 354 (ca 6100 sitteplasser). Publikumssnittet denne sesongen er på 2 750 tilskuere pr kamp, fjorårets snitt var på 2 801 (vårt tilskuersnitt på Strømmen Stadion denne sesongen er 444). Til søndagens kamp kan vi forvente oss flere tilskuere enn normalt da Glimt kjører en kampanje mot skoleungdommen i Bodø og omegn.

 

Strømmen og Bodø/Glimt har før søndagens oppgjør møtt hverandre ni ganger, alle gangene på nest øverste nivå i seriesystemet. Vi har vunnet fire av kampene, Glimt tre og to har endt uavgjort. Resultater fra tidligere kamper:

 

2011-06-03 Strømmen – Bodø/Glimt 1-2 (Adeccoligaen, 632 tilskuere)

 

2010-10-24 Strømmen – Bodø/Glimt 2-1 (Adeccoligaen, 477 tilskuere)

2010-04-25 Bodø/Glimt – Strømmen 2-0 (Adeccoligaen, 2604 tilskuere)

 

1989-08-20 Strømmen – Bodø/Glimt 3-1 (2. divisjon)

1989-05-28 Bodø/Glimt – Strømmen 2-2

 

1987-05-19 Strømmen – Bodø/Glimt 2-1 (2. divisjon)

1987-08-22 Bodø/Glimt – Strømmen 5-0

 

1982-10-03 Strømmen – Bodø/Glimt 0-0 (2. divisjon)

1982-06-02 Bodø/Glimt – Strømmen 1-4

 

 

Share

3 tanker om “28. serierunde: Bodø/Glimt borte

Legg inn en kommentar