20. serierunde: Pors borte

Neste kamp er kanskje den vanskeligste så langt denne høsten. Førstkommende lørdag møter vi Pors på bortebane.

Luka ned til Tønsberg er fortsatt på syv poeng, nå med syv seriekamper igjen å spille. Bak der igjen følger Kåffa og Pors, henholdsvis tre og fire poeng bak Tønsberg. Samtidig som vi møter Pors spiller Tønsberg borte mot Vindbjart. Går resultatene vår vei i disse to kampene leder vi med ti poeng – og da er vel løpet kjørt for Tønsberg og dem andre. Med motsatte resultater vil ledelsen være på fire poeng og med gjenstående kamper mot bl.a KFUM, Vindbjart og Tønsberg kan man på ingen måte forskuttere noe opprykk.

Vi får vel konsentrere oss om oss selv. Og hvordan vi gjør det for tiden skulle være velkjent for de fleste – ti seire på de elleve siste kampene forteller det meste. Legger vi til at laget er styrket i alle ledd i den samme perioden ser det riktig så lyst ut.

Lørdagens motstander er altså Pors, en av forhåndsfavorittene til opprykket fra denne avdelingen og det eneste laget som har slått oss hjemme på Strømmen Stadion det siste året. Vi tror det vil bli tøft. Men hadde vel fotballen vært uten slike kamper…

Pors Grenland Fotball ble stiftet 25. mai 1905 under navnet Lyn. Men på grunn av navnelikheten med velkjente klubber fra Oslo og Gjøvik ble navnet endret til Pors i 1914. Siden 1994 har klubbnavnet vært Pors Grenland og samtidig ble samarbeidet med den tidligere (og nåværende..?) erkerivalen Odd Grenland innledet. Før krigen var Pors blant de ledende klubbene i området men selvfølgelig veldig i skyggen av Odd som spilte sytten cupfinaler og vant elleve av sine tolv Kongepokaler før krigen. Pors spilte i Norgesserien sesongen 1937/38 og ble sesongen etter nummer to poenget bak Odd i sin avdeling. Da Hovedserien ble etablert sesongen 1948/49 var det Pors og ikke storebror Odd som representerte Grenland. Men det ble nedrykk og det eneste året siden den gang Pors har spilt landets øverste divisjon var i 1970. Klubben har vært i landets nest øverste divisjon i hele 31 sesonger (senest i årene 2004-2006) og spilte kvalifisering for opprykk til toppdivisjonen i 1979, 1981 og 1983. Nærmest opprykk var man i 1981 da kun målforskjellen skilte de tre lagene i kvaliken. Til slutt legger vi til at Pors spilte NM finale for juniorer i 1980 (tapte 3-0 mot Brann) etter å ha slått Strømmen etter straffesparkkonkurranse i semifinalen.

Pors spiller sine hjemmekamper på Pors Stadion. Banen ble åpnet i 1936 og tilskuerrekorden er på 8000 tilskuere fra 4. runde i NM mot Skeid i 1954. Banen har en hovedtribune med ca 1000 sitteplasser og for øvrig gressvoller på de tre andre sidene. Dagens kapasitet er ikke lett å anslå, men etter reglene for Adeccoligaen vil det være lov å slippe inn ca 1300 tilskuere. Pors har enkelte sesonger også spilt sine hjemmekamper på Kjølnes Stadion, best kjent som hjemmebanen til Urædd.

Pors kommer som kjent fra byen og kommunen med navnet Porsgrunn i Telemark. Selve byen har ca 13 000 innbyggere og kommunen som er en sammenslåing av de tre tidligere kommunene Porsgrunn, Brevik og Eidanger har ca 35 000 innbyggere. Porsgrunn er en viktig industrikommune med Norsk Hydro som største arbeidsplass. Norsk Hydro er kjent for mye, bl.a sitt samarbeid med IG Farben (produsent av den ikke ukjente gassen zyklon B), Nordag (flyprodusent) og sin fabrikk på Rjukan. Porsgrunn er videre kjent for sin årlige teaterfestival, tradisjonsrike torghandel og for å ha fostret foretningsmannen og hotelleieren Petter Stordalen. Tradisjonelt har Porsgrunn vært en rød politisk kommune og ordfører Øystein Kåre Beyer fra Arbeiderpartiet er nå halvveis inne i sin andre periode. Ved forrige kommunevalg var det to partier som oppnådde mer enn 10% oppslutning, Arbeiderpartiet med 39,3% og Fremskrittspartiet med 27,4%. Regjeringspartiene oppnådde ikke flertall ved dette valget, så vi antar at Beyer styrer med enten RV og Bylista eller Venstre som støttespillere i kommunestyret.

Pors og Strømmen har så vidt vi kan se møtt hverandre i 17 obligatoriske kamper gjennom årene. Det første møtet var i 1959 da det nyopprykkede nivå 2 laget Pors slo Hovedserieklubben Strømmen 2-1 etter ekstraomganger i cupens tredje runde hjemme i Porsgrunn. Så møtte klubbene hverandre igjen i daværende 2. divisjon i sesongene 1982, 1983, 1984 og 1989. Det eneste resultatet vi fant herfra i farta var at Pors slo oss 3-0 der nede på høsten 1982. Klubbene møttes også til en cupkamp i denne perioden og den vant vi, 4-2 på straffer etter 1-1 ved 120 spilte minutter i 1987. I 2. divisjon i 1996 ble det 2-2 på Strømmen Stadion og 2-1 til oss på Pors Stadion mens det i 2000 vant hjemmelaget 3-1 i begge kampene. Tilbake i 2. divisjon igjen i 2007 møtte vi nok en gang på Pors, 6-0 til oss på Stadion og 2-3 tap i den motsatte kampen. I vårkampen denne sesongen vant Pors hele 4-0 på Stadion.

Tre poeng nå gutter så er mye gjort…

Pors jr nm semi 1980

Bildet er fra semifinalen i NM for juniorer på Pors Stadion høsten 1980

Share

10 tanker om “20. serierunde: Pors borte

  1. Denne bussturen, den blir det vel ingenting av? Så laber interresse rundt en busstur skal man lete lenge etter. Og det til høstens uten tvil viktigste bortekamp, hvor vi med seier……ja dere vet! Hvor i all verden er dere???? Hvem skal nedover? Kom igjen nå !

  2. Hvem har planer om tur til Porsgrunn? Alle som ikke skal ut med kjerringa på butikken eller må innom svigers, rekk opp en hå…..nei si ifra her. Så tar vi en opptelling og ordner med biler. Jeg er klar. Det var 1 !!!! Klarer vi 29 til?

  3. Noen som vil være med nedover.?? Kjører selv hvis noen blir med. Plass til 2-3 stk. Kontakt meg på 90 92 15 57.

Legg inn en kommentar