18. serierunde: Bærum på Kadettangen

Søndag 19. august. Kadettangen. Avspark 18:00.

Tog klokka 15:04 fra Lillestrøm.

Kjøreturen fra Strømmen Stadion til Kadettangen er 32,6 kilometer lang og tar deg 26 minutter. Ganske nøyaktig det samme som til UKI Arena på Jessheim. Uten at noen kaller det lokaloppgjør av den grunn. Synes du det er kjipt å kjøre bil går det et tog fra Lillestrøm klokka 15:04 (Oslo S 15:17). Da får du god tid til å ta en titt på stedet du ellers alltid kjører forbi. Sandvika heter forresten stedet, rettere sagt byen.

Face event tog til Bærum: http://www.facebook.com/greyhoundsweb.no#!/events/360387294038278/

Fire i ræva og rundspilt av Sarpsborg sist gir fortsatt 23 poeng og 10. plass på tabellen. Helgas øvrige resultater var bra dem – hvis du ser bakover på tabellen. Fortsatt syv poeng til nedrykk med to lag i mellom oss og de fire nedrykksplassene. Lagene bak oss er også «de riktige lagene», riktig nok med Bryne som mulig unntak men et Ull/Kisa-lag i fritt fall kun to poeng foran.

 

Søndagens motstander Bærum er så godt som klare for nedrykk. I praksis, ikke i teorien. Men selv om sisteplassen beholdes ut sesongen vil antall poeng garantert øke fra dagens åtte. Sannsynligvis vil Bærum få 16-18 poeng denne sesongen, og poenga tar dem fra lag på nedre halvdel. Lag dem i utgangspunktet ikke er så mye dårligere enn. Lag som oss. Bærum har forresten betydelig bedre målforskjell hjemme enn borte, 17-20 kontra 11-24. Tror du det blir tre lette poeng på søndag er vi redd du tar feil. Men tre poeng det blir det. På tide igjen nå.

 

Ingen karantener, Amundsen og Nordheim er muligens fortsatt ute med skade og vi har verken signert Gamst Pedersen, Pall Gunnarson, Diallo eller andre som har dialogutfordringer på jobben. Signert har derimot Kim Brandtzæg og Dan Alberto Fellus, begge spillere med bred internasjonal erfaring. Kim har vært en sesong hos Levante i La Liga, på prøvespill i Sandefjord og spilt for de fleste trønderklubbene med morsomme navn. Tiller, KIL/Hemne, Flatlus, Kålstad og mer normale Byåsen. Og juniorlaget til Troilungan. Som kjent debuterte 24-åringen for sin niende klubb, Strømmen IF, borte mot Særp forrige helg. Fellus er ikke mye snauere. Født i Israel, oppvokst med aldersbestemt fotball på Bøler, spilt en køppkamp for Vålerenga, prøvespilt for Maccabi Tel Aviv og fikk kontrakt med men ingen kamper for Hakorah Ramat Gan. Kamper ble det litt senere på Gjøvik, 18 stk faktisk, så to sesonger og fem kamper i Lillestrøm og deretter 19 kamper for Bærum. Har de to siste sesongene igjen akslet den velkjente gule og blå drakta til barndomsklubben Bøler IL. Landslagskarrieren startet og sluttet på Windsor Park i 2006, vi snakker Israel U19. Debuterer sannsynligvis mandag i rødt og grått (rekrutt 3. div mot Vestfossen), har pr dato kun amatørkontrakt og ikke spilleberettiget i Adecco.

Nei. Vi er ikke veldig imponert.

 

Klikk her for høydepunktene fra Strømmens kamper i årets Adeccoliga

Klikk her for tabell Adeccoligaen 2012

 

 

Bærum Sportsklubb ble stiftet 26. mars 1910 som Grane Fotballklubb. Klubbnavnet ble endret til Grane Sportsklubb senere samme år og klubben har gjennom årene også drevet med friidrett, ski, ishockey, boksing, orientering, bandy og håndball. Klubben ble Norgesmestere fire ganger både i hockey og bandy samt en gang i håndball før krigen. På fotballbanen etablerte klubben seg som en av de fire-fem beste klubbene i Aker Fotballkrets de siste femten årene før andre verdenskrig og deltok i NM første gang i 1929. Etter krigen, nærmere bestemt 5. november 1945, slo klubben seg sammen med Sandvika Arbeideridrettslag under navnet Grane – Sandvika. Året etter ble klubbnavnet endret til Idrettslaget Mode og i 1969 skiftet klubben navn til dagens Bærum Sportsklubb.

 

Bærum var lenge den ledende fotballklubben i kommunen og debuterte i landets nest øverste divisjon 1981. Med unntak av et par-tre år i 3. divisjon (nivå 4) på slutten av 80-tallet har klubben siden den gang holdt seg i de tre øverste divisjonene. På starten av 90-tallet og i 2003 spilte Bærum i Adeccoligaen. Etter åtte sesonger i 2. divisjon rykket man altså opp igjen høsten 2011. Beste køpprestasjon er 4. runde i 2004 etter å ha slått Vålerenga 3-2 i 3. runde. Klubben har fostret spillere som Vidar Davidsen, Lars Bohinen, Thomas Finstad, Thomas Rogne, Jørgen Hammer og Christer Basma.

 

Bærum SK kommer som du vet fra Bærum kommune i Akershus fylke. Eller er klubben kanskje fra «byen» Sandvika? Sandvika er et av flere tettsteder som de siste årene har fått bystatus men som aldri skulle hatt det. Ikke overraskende nevner vi Lillestrøm som et annet eksempel. Første bud for en by er at man vet hvor den ligger geografisk. Faktisk er det ingen som vet, unntatt det selvsagte, hvor byen Sandvika ligger. SSB sier at «tettstedet Sandvika» har 111 257 innbyggere, men statistikerne ser da kun på såkalt tettbebyggelse og kaller det opp etter nærmeste by. Bærum kommune har 114 989 innbyggere. Innenfor postnumrene som heter Sandvika bor det 9758. I kommunens delområde Sandvika – Valler er det 4742 innbyggere. Sikkert fint å være by, men kanskje greit å vite hvor byen er også?

 

Bærum kommune grenser til Oslo i øst og Asker i vest landets femte største kommune etter innbyggertall. Administrasjonssenteret er Sandvika, som altså irriterer oss med sin status som by. Bærum har landets høyeste gjennomsnittlige inntekts- og utdannelsesnivå og i følge skattelistene er ikke mindre enn 20% av innbyggerne millionærer. Ved kommunevalget i 2011 ble, som de har vært siden 1955, Høyre største parti med 51,3% av stemmene. Ordfører er Lisbeth Hammer Krog. En rekke firmaer og bedrifter har sitt hovedsete i Bærum og det omsettes for … masse penger. Rangert etter omsetning er IKEA Norge nummer ti, da er det litt spenn i omløp. Politistasjon er det også der ute, for øvrig hyppig omtalt i media i det siste. Etaten hadde regnr/modell etc på bilen Breivik kjørte i god tid før han passerte Sandvika. Opplysningene og instruks om å holde utkikk gikk omgående til tre patruljer – som ignorerte beskjeden og fortsatte med uviktige rutineoppdrag (bl.a en fangetransport som måtte gjøres før betjentene kunne ta helga). Uten sammenheng for øvrig har nevnte lensmannskontor et annet historisk avsnitt på CV-en. Jo Benkow og faren var de eneste som unnslapp da jødene i Bærum ble arrestert høsten 1942, landets mest effektive politidistrikt regnet i prosent. Det var en digresjon, skulle nevne at Bærum også har mange krigshistoriske steder som bl.a Grini fangeleir, Skallstad gård, Villa Grande, Gestapos hovedkvarter på Furulund og barndomshjemmet til Jonas Lie.

 

Kadettangen med sin idylliske beliggenhet har vært hjemmebanen til Bærum Sportsklubb siden åpningen i 1916. A-laget har riktig nok spilt på Nadderud i flere sesonger, men flyttet hjem da grusen på Kadda ble erstattet av kunstgress i 2003. Nytt i forkant av årets sesong er en sittetribune med 602 seter og muligens en ståtribune. Publikumsrekorden for fotball ble satt i 2004 da 1819 tilskuere så hjemmelaget slå Vålerenga i cupen, men i 1952 så nesten dobbelt mange en av de tre olympiske ishockeykampene på arenaen. Det olympiske anlegget som snart fyller 100 år har også vært vertskap for internasjonale rostevner, verdenscup i speedway og vært anlegg for krigsskolen. Men Kadettangen skiftet navn i fjor og heter nå offisielt Sandvika Stadion… god ide, å skifte navn på 96 års historie… og ingen som protesterte? Hadde en lur trønder forsøkt å omdøpe Lerkendal til Trondheim Stadion hadde forhåpentligvis noen reagert.

 

Neppe folksomt på søndag. Med 419 i snitt er Bærum eneste klubb bak oss på tilskuertabellen. Vårt snitt på 425 og en titt på tallene fra tidligere kamper mellom lagene tilsier god plass på Kadettangen søndag. Men det kommer nok flere enn de 59 som betalte for å se tilsvarende kamp på Strømmen Stadion sommeren 1984. Tidligere innbyrdes oppgjør før søndagens kamp:

2012-07-15 Strømmen – Bærum 1-2 (Adeccoligaen, 344 tilskuere)

2000-05-24 Strømmen – Bærum 2-3 (NM 1. runde)

1985-05-16 Bærum – Strømmen 1-2 (2. divisjon, 200 tilskuere)

1985-08-24 Strømmen – Bærum 3-0 (2. divisjon avd B, 397 tilskuere)

1984-05-08 Bærum – Strømmen 1-3 (2. divisjon avd A, 230 tilskuere)

1984-08-04 Strømmen – Bærum 5-0 (2. divisjon avd A, 59 tilskuere)

1983-09-26 Bærum – Strømmen 0-2 (2. divisjon avd A)

1983-06-12 Strømmen – Bærum 1-2 (2. divisjon avd A)

1980-09-14 Strømmen – Bærum 1-3 (3. divisjon)

Klubbene møttes også i 1980 (3. div) og i 1975 (4. div).

 

Share

Legg inn en kommentar