14. serierunde: Ull/Kisa borte

Mandag 23. juli på nye UKI Arena. Avspark 19:00. For første gang siden 1974 møtes to Romerikslag i landets nest øverste divisjon. Ull/Kisa har overrasket på mer enn en måte denne sesongen og har sammen med Follo og Asker vært hyppig omtalt i dagspressen de siste dagene. Les mer om resultatmanipulering, djevelhorn, nesten-arrestasjoner og annet småsnacks i denne utgaven av vår før-kampen reportasje.

Hvis du ikke er motstander av sosialt samvær anbefaler vi deg en aldri så liten togtur til Jessheim. Toget har avgang 16:09 fra Lillestrøm Stasjon og vi rekker dermed en drøy time i Jessheim sentrum før kampstart.

 

De av oss som eventuelt var i ferd med å ta av en smule kom greit ned på jorda igjen etter førsteomgangen mot Bærum forrige søndag. Fire kamper uten seier ble altså fulgt opp med tap 1-2 hjemme mot bunnlaget Bærum. Les mer om kampen på klubbens hjemmesider eller hos RB. For høydepunktene fra Strømmens kamper i Adeccoligaen 2012 klikker du her.

Usikker

Bortsett fra Jørgensen og muligens Stian Rasch disponerer Johnsen og Selmer etter hva vi erfarer fullt mannskap borte mot Ull/Kisa.

Søndagens resultater betyr at Strømmen ligger på niende plass med 18 poeng på tretten kamper, tre poeng opp til Sandefjord på kvalik og fire poeng foran Hødd på nedrykksplass. Klikk her for tabell Adeccoligaen 2012. Mandagens motstander Ull/Kisa har vært årets overraskelseslag i norsk fotball. For å starte med det sportslige er 2. plass på tabellen – direkte opprykksplass – etter snart halvspilt serie mildt sagt en overraskelse. Åtte seire og fire tap på tolv kamper gir 24 poeng og altså andreplass på tabellen fire poeng bak Start. Skal man forsøke å lese noe ut av Ull/Kisas resultater så langt er jevnheten i resultatene det første vi merker oss. De fire tapene har kommet mot fire gode lag; Start, Sandefjord, Ranheim på bortebane og Bodø/Glimt hjemme på UKI Arena. Syv av de åtte trepoengerne har Ull/Kisa tatt mot lagene fra 7. til 16. plass på tabellen – med en målforskjell på 20-4. Hvis vi ser på Strømmens prestasjoner mot de syv samme lagene (Kamma istf TUIL) har vi tatt ti poeng, putta 13 og sluppet inn 16. (NB: skrevet før hengekampen Kisa-Kamma onsdag 18. juli)

 

Men det er altså ikke bare sportslige grunner til at rikspressen har skrevet om Ull/Kisa denne sesongen, noe annet ville for øvrig vært mot normalt når det gjelder fotballen på Romerike eksklusiv LSK. Vi minner om de tre forrige gangene vi selv fikk bred omtale i landsdekkende media, to av sakene handlet om urin og den siste om kokain (klikk deg videre til sakene her: Urin 1Urin 2Kokain).

 

Tunge dager for daglig leder Cato Strømberg

For Ull/Kisa sitt vedkommende var altså temaet resultatmanipulering, rettere sagt mistanke om sådan da NFF gikk til det mildt sagt overraskende skrittet å utsette lagets hjemmekamp mot Hamarkameratene. Etter at politiet begynte å etterforske temaet har klubbene Follo og Asker stukket av med det meste av oppmerksomheten i saken. På Jessheim startet det hele altså med den utsatte kampen mot HamKam 8. juli. Samme kveld skrev bl.a RB: – Vi er blitt informert om at én av våre spillere er mistenkt å være involvert, sier Ull/Kisas daglige leder Cato Strømberg. RB fulgte opp saken i papirutgaven dagen etter hvor de på halve forsiden kunne fortelle at spilleren var anmeldt for å ha satset penger på den utsatte kampen. Dette ble senere dementert av vår kjære lokalavis, som deretter gjorde en helomvending i sin omtale av kampfiksingssaken. Nå ble skytset rettet mot NFF som visstnok hadde bæsja på leggen ved å utsette kampen basert på rykter. Samtidig poengterer både RB og i en viss grad UKI at det ikke, i hvert fall ikke foreløpig, ser ut til at noen av klubbens spillere har vært involvert i noe kriminelt og at politiet heller ikke har igangsatt noen etterforskning av Kisa eller noen av deres spillere. Og da er vel alt i skjønneste orden, eller?

Vel, for det første er det greit å være klar over at det er en vesentlig forskjell på å bryte fotballens regelverk og en kriminell handling i lovens forstand. NFF utsatte altså kampen da flere kilder uavhengig av hverandre hevder at en midtstopper i Ull/Kisa med en viss historikk på området skal ha satset kr 200 000 på utfallet av kampen. På borteseier. Det er verken rart eller kritikkverdig at NFF gjorde som de gjorde, ikke rart eller kritikkverdig i det hele tatt. Greyhoundsweb vet verken mer eller mindre om sannhetsgehalten i påstanden enn noen andre. Generelt om resultatmanipulering sier NFFs regelverk følgende: «Det er brudd på prinsippene om integritet og lojalitet dersom en spiller, leder, trener, støtteapparat eller ansatte i klubber direkte eller indirekte for eksempel deltar i veddemål om resultatet i kamp en selv deltar i, aktivt eller passivt medvirker til eller forsøke å medvirke til bestikkelser, forsøke å påvirke resultatet i en kamp gjennom usportslig atferd.» Men som sagt, hvorvidt dette er en kriminell handling i lovens forstand er en helt annen sak, og vi registrerer at verken lokalpressen eller andre er spesielt opptatt av å klargjøre den siden av saken.

 

Tilbake til det sportslige. Adeccoligaens mest erfarne trener Arne Erlandsen ble hentet til Jessheim som redningsmann sommeren 2010 da Ull/Kisa sto med et ben i 3. divisjon. Erlandsen disponerer denne sesongen en stall på 21 spillere – klikk her for presentasjon på klubbens hjemmeside og her for statistikk fra altomfotball.no. Stallen er sammensatt av erfarne ringrever som bl.a Kim Holmen og Pål Steffen Andresen, spillere som har vært i klubben en årrekke (f.eks brødrene Jørstad og Soltvedt), eksotiske innslag som landslagskeeperen til Kenya og en angriper fra Kapp Verde samt ikke fullt så eksotiske innslag som David Jansen fra Eidsvold Turn og Lars Mork fra Skedsmo. Ni av spillerne har erfaring fra Tippeligaen hvor de til sammen har spilt mer enn 500 kamper.

 

Mandagens kamp vil også bli et gjensyn med de tre gamle kjenningene Tom Kristoffersen, Henrik Nordnes og Andreas Castilla. De to førstnevnte spilte snaut 50 Adeccokamper for Strømmen i 2010 og 2011, Nordnes også høstsesongen 2009. Castilla kom etter opprykket i 2006 og spilte tre sesonger i rødt og grått før Jessheim ble neste stopp i forkant av 2010-sesongen. Nordnes ble fort en av våre mest populære spillere og tok ansvar både på og utenfor banen. Klikk på videoen under for et eksempel på sistnevnte.

Ullensaker/Kisa Idrettslag er navnet på allianseidrettslaget som samler klubbene Ull/Kisa Fotball, Ull/Kisa Håndball, Ull/Kisa Friidrett og Ull/Kisa Innebandy. Klubbens stiftelsesdato 16. desember 1894 er kanskje litt misvisende da det var Ullensaker Skiklubb som ble stiftet den dagen. Jessheim Fodboldklub, senere Fotballklubb, ble dannet i 1906 men klubben kom ikke inn i ordnede former før i 1916. Omtrent samtidig, i 1909 eller 1910 ble Kisen Fotballklubb stiftet. Denne Jessheimsklubben var sammen med Strømmen en av klubbene som stiftet Romerike Fotballkrets senhøsten 1911, men Kisen ble nedlagt i løpet av få år. Jessheim Turn & Idrettsforening ble stiftet 24. februar 1921 og inviterte allerede samme vår til en sammenslåing med Ullensaker Skiklubb Jessheim Fotballklubb, noe som skjedde 26. mai 1921. Klubbnavnet ble i 1928 endret fra Jessheim Turn & IF til Ullensaker Idrettslag. Denne klubben deltok i Norgesmesterskapet (i fotball, cupen) første gang i 1926 og rykket opp til kretsens A-serie i 1929. Etter krigen var det tre klubber på Jessheim; «borgerlige» Ullensaker IL og «arbeiderklubben» Ullensaker AIL samt «nye» Kisa Fotballklubb som ble stiftet i 1923. De to førstnevnte slo seg sammen sommeren 1945 og da Kisa FK også ble med på samarbeidet høsten 1947 ble klubbnavnet endret til dagens Ullensaker/Kisa Idrettslag.

Ull/Kisa var etter krigen trygt plassert i fotballens bakgård et godt stykke ned i divisjonene. På starten og slutten av 70-tallet var klubben innom daværende 3. divisjon (nivå 3), men så sent som i 1996 var det 4. divisjon (nivå 5) som var beholdningen på Jessheim Stadion. Comeback på nivå 3 (dagens 2. div) ble det i 1999 og etter opprykket spilte klubben tretten strake sesonger i 2. divisjon. Resultatene varierte en del i disse årene, stort sett i takt med hvor mye penger som ble brukt. Etter å ha vært med i opprykkskampen til the bitter end i 2003 og 2008 ble nedrykk unngått med et nødskrik i 2009 og 2010. Som sagt ble Arne Erlandsen hentet inn som redningsmann sommeren 2010 og halvannet år senere ledet han Ull/Kisa til sin første sesong i landets nest øverste divisjon noensinne. I køppen er klubbens beste prestasjon 3. runde i 2009 og 2012.

Gjennom årene er det Eidsvold Turn som har vært Ull/Kisas naborival og argeste konkurrent om fotballhegemoniet på Øvre Romerike. Turn har vært som storebror å regne helt fra 50-tallet og hadde før nedrykket til 3. divisjon i 2010 så vidt vi kan se aldri ligget lavere enn Ull/Kisa i divisjonssystemet.

 

 

Jessheim

.

Ull/Kisa kommer altså fra tettstedet og stasjonsbygda Jessheim i Ullensaker kommune. Kommunen har 31 194 innbyggere hvorav 16 759 bor på Jessheim. Stedets jernbanestasjon ble åpnet i 1854 og het da Trøgstad, endret til Jessum i 1897 som igjen ble Jessheim på starten av 1900-tallet. Ullensaker kommune er utvilsomt mest kjent for Oslo Airport Gardermoen, landets hovedflyplass og grunnen til at kommunen huser drøyt 12 000 flere mennesker enn den gjorde ved årtusenskiftet. Nummer to på lista, i hvert fall hvis du var russ på slutten av 80- eller starten av 90-tallet, er en rekke mer eller mindre harry utesteder og Ringbanen.

Kommunen kan også skilte med å huse eller ha huset de velkjente MC klubbene Bandidos, Outlaws, Coffin Cheaters og Hells Angels sympatiserende Reckless – alle kjent for sine liberale holdninger til fartsgrenser og amfetamin. Rapperen Diaz, besetningen i Dimmu Borgir, Anniken Huitfelt og Porno Tanja har også sin opprinnelse på Jessheim. Ullensaker var en Arbeiderpartibastion i mer enn femti år, men de tre siste lokalvalgene har gitt et solid borgerlig flertall. Fremskrittspartiet under ledelse av ordfører Harald Espelund har vært kommunens største parti siden 2003.

 

 

 

Hovedtribunen på nye UKI Arena

Ull/Kisas splitter nye hjemmebane UKI Arena ble åpnet i desember 2011. Hovedtribunen med 1167 sitteplasser huser også garderober, møterom, kafeteria, pressefasiliteter og alt annet som skal til for å tilfredsstille NFFs lisenskrav. På kortsidene ble det før cupkampen mot Lillestrøm satt opp nye tribuner med 192 seter, dermed har UKI Arena 1551 sitteplasser samt en liten ståtribune på motsatt langside. Tilskuerkapasiteten denne sesongen er 3500, neste sesong vil kapasiteten bli redusert til 2590 i henhold til lisenskravene for Adeccoligaen. Tilskuerrekorden er fra 20. juni i år da 3240 betalte for å se hjemmelaget tape 3-0 mot Lillestrøm i 3. runde NM. De fem Adeccokampene på UKI Arena denne sesongen har blitt sett av et gjennomsnitt på hele 1191 tilskuere pr kamp, flest mot Bodø/Glimt (1620) og færrest mot Notodden (760).

Billettene koster kr 150 for voksne og kr 50 for barn. Vi kommer tilbake med info om tribunedel og inngang for bortesupportere.

Området hvor Ull/Kisas gamle hjemmebane Jessheim Stadion ligger har vært klubbens eiendom siden 1921. Dette var også hjemmebanen til Jessheim FK så tidlig som i 1906 og er så vidt vi erfarer Romerikes eldste fotballarena. Hovedbanen fikk gress i 1951. Tilskuerrekorden ble satt 3. juli 2008 mot Fredrikstad i køppen.

 

Strømmen og Ull/Kisa møtte hverandre senest i 2. divisjon 2009. Klubbene har siden krigen spilt femten obligatoriske kamper mot hverandre. Som du ser har vi kun et fåtall av resultatene (klikk på kampen for høydepunkter):

08.08.2009 Ull/Kisa – Strømmen 1-3 (2. divisjon, 265 tilskuere)

06.06.2009 Strømmen – Ull/Kisa 2-2 (2. divisjon, 308 tilskuere)

10.05.2008 Ull/Kisa – Strømmen 1-0 (NM Cup 1. runde, 300 tilskuere)

26.08.2007 Ull/Kisa – Strømmen 2-2 (2. divisjon, 283 tilskuere)

04.05.2007 Strømmen – Ull/Kisa 4-1 (2. divisjon, 250 tilskuere)

00.00.1979 Strømmen – Ull/Kisa x-x (3. divisjon …

00.00.1979 Ull/Kisa – Strømmen x-x (3. divisjon …

00.00.1976 Strømmen – Ull/Kisa x-x (3. divisjon …

00.00.1976 Ull/Kisa – Strømmen x-x (3. divisjon …

00.00.1971 Strømmen – Ull/Kisa x-x (3. divisjon …

00.00.1971 Ull/Kisa – Strømmen x-x (3. divisjon …

00.00.1970 Strømmen – Ull/Kisa 0-2 (NM Cup 1. runde)

00.00.1947 Ullensaker IL – Strømmen x-x (kretsserie, kval for 2. div)

00.00.1946 Strømmen – Ullensaker IL x-x (kretsserie, kval for 2. div

00.00.1945 Strømmen – Ullensaker IL x-x (kretsserien klasse A)

 

Da Strømmen vant det første Kretsmesterskapet på Romerike

For ganske nøyaktig hundre år siden, i begynnelsen av september 1912, beseiret Strømmen Lillestrømklubben «Ulf» i en spennende kamp på Tærudløkka. Med seier i siste serierunde ville strømlingene dermed vinne det første kretsmesterskapet på Romerike. Motstander og hjemmelag var Kisen fra Ullensaker, et lag kjent for sine store og sterke karer. Et stykke ut i kampen oppdaget Nils Olsen at hjemmelagets keeper skjøv ballen foran seg med håndflatene hver gang han fikk et skudd på seg. Olsen løp bort til toppskårer Einar Andersen og ba ham stå igjen ved forsvaret. I resten av kampen skjøt Olsen mot mål de gangene han hadde ballen, keeperen reddet på samme måte og Andersen gikk rett på og satt ballen i mål. Dette skjedde tre ganger, Strømmen vant kampen 3-2 og ble kretsmestere!

 

 

 

Share

6 tanker om “14. serierunde: Ull/Kisa borte

  1. Kom igjen folkens , hvem skal til Jessheim????prøver å få samla flest mulig på toget som går 16:09 fra Lillestrøm, de som kjører selv kan også ta turen innom Kisa puben som ligger i Jessheim «sentrum»…Vet en del er på ferie, derfor er det viktig at de som har anledning tar turen. Så får vi vist hvem som er sjefen i gata på Romerike

  2. Nydelig artikkel…….Får se om jeg kommer…..Bor jo ganske nær, men sommer er sommer er ferie…:-)

  3. Jeg er klar men jobber til 1600. Kommer på puben så fort det lar seg gjøre, og har plass til en i bilen.

Legg inn en kommentar