14. serierunde: Fram Larvik hjemme

Ferien er over. Lørdag 1. august møter Strømmen mot Fram Larvik på Strømmen Stadion. Avspark 16:00. Peppes Pizza fra 14:00 eller der omkring.

 

Alle har nå møtt hverandre en gang og 2. divisjon avdeling 1 tar nå fatt på høstsesongen og lagenes andre innbyrdes oppgjør. Som dere husker banka vi Fram hele 5-2 på bortebane og vi tipper omtrent det samme denne gangen. Den gamle arbeiderklubben fra Larvik har tolv poeng mindre enn oss i serien og ligger med det på niende plass.

Da verken IF Fram Fotball eller Larvik by og kommune har forandret seg så mye siden bortekampen kjører vi den samme presentasjonen som vi hadde på trykk for noen uker siden. Men vi bør nok supplere med at Fram vant sitt første kretsmesterskap i Vestfold i 1923 (Slo byrival Turn 2-1 i finalen) og var den ledende fotballklubben i området i perioden frem til krigen. Fram var med da den landsomfattende Norgesserien ble etablert i 1937 og vant sin avdeling i den første sesongen. Klubben har også spilt en cupfinale da de i 1912 tapte 6-0 mot Mercantile foran 2000 tilskuere på Gamle Frogner Stadion i Oslo.

Idrettsforeningen Fram, på godt norsk Fram Larvik, ble stiftet i 1894 og har hatt fotball på programmet siden den gang. Med det er klubben Norges eldste fotballklubb. Av de andre idrettene man sysler med er håndballen mest kjent. Fram Fotball er en egen klubb under allianseidrettslaget IF Fram og vant sitt hittil eneste seriemesterskap i 1950. Ironisk nok innledet dette storhetstiden til erkerivalen Larvik Turn. Fram spilte sin siste sesong i Hovedserien i 1955, sin siste sesong på nivå to i 1979 og spilte i 3. divisjon (nivå 4) da nye tanker nådde Vestfoldbyen. Samarbeid og samarbeidsklubber var inn for noen år tilbake og i Larvik ga det utslag i nyskapningen Larvik Fotball som overtok plassen til Fram i 1999. Men tradisjoner og følelser skal ikke undervurderes i fotballen og prosjektet var vel egentlig dømt til å mislykkes da byrivalen Larvik Turn sto utenfor samarbeidet. I forkant av 2005 sesongen var Fram navnet tilbake i norsk fotball uten at det forhindret nedrykk til 3. divisjon igjen. Fram Larvik er i år nyopprykket etter at de slo Kvik Halden i kvalifiseringen.

Larvik er en by og kommune i Vestfold med drøyt 42 000 innbyggere. Fram hører tradisjonelt hjemme i arbeiderbydelen Torstrand. Drikker du Farris kommer hovedingrediensen fra Farrisvannet som ligger i Larvik kommune.

Framparken er navnet på hjemmebanen til Fram Larvik, men Fram Stadion er vel også et mye brukt navn. Tilskuerrekorden er uansett navn på 6700 og skriver seg fra seriefinalen i 1950 da hjemmelaget ble seriemestere på bekostning av Fredrikstad. Anlegget er det man kalle nostalgisk, med andre ord nedslitt, men storstilte byggeplaner er allerede påbegynt. Klubben trekker bra med folk og hadde 767 tilskuere på serieåpningen mot Eidsvold Turn og mot Ull/Kisa fikk 528 tilskuere se sesongens første seier. Fjorårets toppkamper mot Larvik Turn og den avgjørende kvalikkampen trakk henholdsvis 1500 og 2500 tilskuere.

Strømmen møtte Fram for første gang i kvalik for Hovedserien våren 1949. Vi var allerede klare for opprykk og med uavgjort 2-2 i Larvik slo Fram følge med oss opp og ble likesågodt seriemestere i den påfølgende sesongen. Sesongen 1950/51 havnet vi i samme avdeling av Hovedserien og Strømmen vant da 4-0 hjemme og 3-0 borte, den regjerende seriemesteren rykket ned igjen. Neste gang våre veier krysset hverandre igjen var først i 1994. Vi vant 2-1 i begge kampene. En cupkamp har klubbene spilt mot hverandre, 4-2 til Strømmen hjemme på Stadion i tredje runde 1960.

Det skulle bety at vi aldri har tapt en obligatorisk kamp mot Fram Larvik. Det kan vi ikke gjøre denne gangen heller dersom vi skal rykke opp til Adeccoligaen.

Share

2 tanker om “14. serierunde: Fram Larvik hjemme

  1. Flaskevannet Farris hentes ganske riktig fra Larvik kommune, men ikke fra innsjøen slik det står her. Derimot kommer vannet fra Kong Olavs kilde, nedenfor Bøkeskogen – altså Larvik Turn-territorium.

    Ellers fin artikkel!

Legg inn en kommentar