10. serierunde: Eidsvold Turn hjemme

Neste kamp på vei mot Adeccoligaen er mot Eidsvold Turn. Kampen spilles hjemme på Strømmen Stadion førstkommende lørdag 20. juni klokka 16:00.

 

Turn er for tiden på 7. plass i avdelinga med 13 poeng på ni kamper, altså samme kampantall som alle andre. Dette vil bli lagets femte kamp på to uker noe som vel bør tale til vår fordel. Toppscorere er Setar Salimi og Kjetil Martinsen med fire nettkjenninger hver. Begge er blant de fem nykommerne i årets stall, førstnevnte fra LSK og sistnevnte fra HamKam. Det vil sannsynligvis også bli et gjensyn med Herman Odden som var på utlån til oss forrige høst, forsvareren har spilt de fleste av kampene fra start så langt denne sesongen.

 

Eidsvold Turnforening ble stiftet som Eidsvold Idrætslag 29. april 1910 men skiftet til dagens navn allerede to år senere. Turn kjempet lenge mot Eidsvold IF og senere Vito (sammenslåing av EIF og Bøn) om å være best i bygda. Den kampen ble vunnet da Turn rykket opp til 3. divisjon i 1968 og for lokalpatriotene der oppe er det nå krigen mot Ull/Kisa om tittelen best på Øvre Romerike som har tatt over.  Men enkelte gamle EIF tilhengere fikk nok sin siste ereksjon da de to Eidsvollklubbene spilte i samme divisjon i 1994 og 1998. Dette var perioden da ”storhetstiden” gikk over til ”jo-jo laget” i følge Turns hjemmeside. I storhetstiden på starten av 70-tallet spilte Turn fem sesonger i nest øverste divisjon og med dagens trener Per Brogeland på laget spilte klubben kvalifisering for 1. divisjon i 1974. På 80-tallet pekte pila nedover igjen men siden starten av 90-tallet har Turn stort sett spilt i 2. divisjon (3. høyeste nivå). Unntaket var i den omtalte jo-jo perioden da klubben enten rykket opp eller ned i ti sesonger etter hverandre. Beste prestasjon i cupen er fjerde runde i 1973 da det ble 4-1 tap hjemme mot Rosenborg.

 

Eidsvoll kommune har i overkant av 20 000 innbyggere og ligger på Øvre Romerike. Administrasjonssenteret i kommunen kalles også Eidsvoll, eventuelt Sundet. Den tidligere rivalen Eidsvoll IF kommer fra Råholt og andre fotballag i kommunen er Bøn, Dal, Feiring og Nordre Eidsvoll. Største politiske part ved forrige kommunevalg var Arbeiderpartiet med 24,4% foran Fremskrittspartiet med 20,3%. Til tross for borgerlig flertall er Terje Teslo fra Senterpartiet ordfører da de borgerlige partiene ikke klarte å bli enig om hvilket parti som skulle få ordføreren. Til slutt tar vi med at Grunnloven ble undertegnet på Eidsvoll i 1814. Datoen var vel 17. mai eller noe slikt.

 

Myhrer har vært hjemmebanen til Eidsvold Turn siden 1916. Tilskuerrekorden er på 5000 og ble satt i cupkampen mot Rosenborg i 1974.

 

etf-a-07-3Forholdet mellom Eidsvoll Turn og Strømmen har stort sett vært bra men ble satt på en ikke så rent liten prøve en koselig høstdag på Myhrer i 2007. Det som lå an til en etterlengtet borteseier for vår del endte med hjemmeseier etter to sene Turn scoringer samtidig som en av hjemmelagets spillere ønsket å feire dette seksti meter unna resten av laget, nærmere bestemt foran de hundre tilreisende strømlingene. Men de sure minene noen av oss en stund hadde ovenfor lørdagens motstander forsvant vel rimelig raskt da de i fjor eliminerte Lillestrøm i cupen.

 

Klubbene har møtt hverandre fem ganger i Norgesmesterskapet. Alle de fem gangene har vært i første runde og Strømmen vant de tre av oppgjørene, i 1985, 1988 og 1992 mens Turn avanserte i 1971 og 2004. I 1985 vant vi hele 7-0 på Myhrer mens vi i 1988 vant 2-0 på samme bane, etter straffesparkkonkurranse…! Første gang Strømlinger fikk bekjentskap med Turn på fotballbanen var i 1930 da både Strømmen BK og Norrøna møtte Turn i den øverste kretsserien. Senere var det årlige seriekamper mellom Eidsvoll (Turn altså) og Strømmen frem til krigen med unntak av 1937 og sesongen 1938/39 da Strømmen måtte trekke laget fra serien. Da Strømmen FK ble etablert i forkant av 1935 sesongen ble det bare et årlig besøk fra Turn på Strømmen Stadion og klubbene møttes for siste gang sesongen 1937/38 da Strømmen vant 2. div (kval for Norgesserien). Etter krigen har Strømmen IF og Eidsvoll TF spilt i samme divisjon og avdeling åtte sesonger. I 1945 og 1946/47 vant Romerikes Stolthet de fire kampene. To Strømmen seire ble det også i 1969 før vant begge kampene i sin opprykkssesong i 1970. På’n igjen var det i 1977 (ett av sesongens to Strømmen tap kommer borte mot Turn) og 1979 (3-3 på Myhrer). Så hoppet vi over et år igjen og da Strømmen rykket opp i 2. divisjon i 1981 vant vi kampen på Myhrer 4-0 før Eidsvollingene jublet som gale da de sensasjonelt vant hele 7-4 på Stadion. Nå drøyde det helt til 2007 før klubbene møttes igjen. Da vant vi 3-1 hjemme før vi gikk på et bittert 2-1 tap og en bot på 5000 spenn den koselige høstdagen på Myhrer.

 

Da ønsker vi Eidsvold Turn velkommen til Strømmen Stadion og ser frem i mot tre nye poeng.

Share

3 tanker om “10. serierunde: Eidsvold Turn hjemme

Legg inn en kommentar